Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι bodybuilders για το τρέξιμο

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Πολλοί αθλητές πιστεύουν ότι το τρέξιμο και το bodybuilding είναι ένας αταίριαστος συνδυασμός.

Κάποιοι θα σας πουν ότι θα χάσετε τα μυϊκά σας κέρδη, άλλοι ότι ένας μυώδης άντρας στο δρόμο είναι σαν ένα ψάρι έξω από το νερό, προσπαθώντας να πάρει λίγο οξυγόνο με βαριές αναπνοές.

Ο bodybuilder Kris Gethin διαψεύδει και τις δύο αυτές απόψεις εφόσον μετά από την προπόνηση του για τον τρίαθλο Ironman, συνέχισε να προπονείται ως bodybuilder επιτυγχάνοντας τους στόχους του.

Πιο κάτω λοιπόν θα δούμε πως ο Kris κατάφερε να συνδυάσει το τρέξιμο με το bodybuilding και τι έχει μάθει μέσα από αυτή την εμπειρία.

Μάθημα #1: Οι μύες δεν χάνονται!

Σαφώς, αν κάποιος δεν κάνει κάτι άλλο εκτός από υψηλού όγκου τρέξιμο αντοχής, παραμελεί την προπόνηση με βάρη, και ακολουθεί μία χαμηλή σε πρωτεΐνη δίαιτα, τότε αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής μάζας.

Ωστόσο, η διατροφή που ακολουθούσα ήταν υψηλή σε πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες και μέτρια σε πρόσληψη λίπους. Έδινα επίσης ιδιαίτερη προσοχή στην ανάκαμψη και στη μείωση του σωματικού στρες.

Η συχνότητα των γευμάτων μου παρέμεινε υψηλή με έξι γεύματα ημερησίως. Το συμπέρασμα μου είναι ότι, εάν η διατροφή σας βρίσκεται στην εντέλεια, τότε το σώμα σας μπορεί να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε προκλήσεις.

Μάθημα #2: Το τρέξιμο είναι εξαιρετικό για τις επιδόσεις σας στο γυμναστήριο

Οι περισσότεροι από τους bodybuilders που έχω προπονηθεί μαζί έχουν αρκετή δύναμη αλλά τους λείπει η αντοχή.

Αυτό έχει συνήθως μια σημαντική επίπτωση στην ικανότητα τους να σπάσουν το φράγμα της έντασης που πάντα κυνηγάω. Το τρέξιμο αντοχής έχει αυξήσει σημαντικά την ικανότητα των πνευμόνων μου και την αποτελεσματικότητα της καρδιάς μου, και αυτό φαίνεται κατά τη διάρκεια που προπονούμαι με βάρη.

Η ώθηση από το τρέξιμο είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ειδικά για την ανάκαμψη μεταξύ των σετ, ενώ χρησιμοποιείτε υψηλότερο αριθμό επαναλήψεων στα μεγαλύτερα μέρη του σώματος, όπως τα πόδια και η πλάτη. Ο ίδιος ο Άρνολντ στην «Εγκυκλοπαίδεια του Σύγχρονου Bodybuilding» σημείωσε ότι η άσκηση βαρειών ημικαθισμάτων είναι «σαν να τρέχετε σε ένα μίνι-μαραθώνιο». Και αφού βγαίνω από το γυμναστήριο, νιώθω ότι η ανάκαμψή μου επίσης βελτιώνεται. Η καρδιά μου μπορεί να αντλεί αίμα στις κατεστραμμένες μυϊκές ίνες πιο εύκολα, συμβάλλοντας στην απομάκρυνση των τοξινών και του γαλακτικού οξέος, ενώ παράλληλα μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στις εντοπισμένες περιοχές βλάβης.

danica patrick 02

Μάθημα #3: Το τρέξιμο συμβάλει στην υγεία

Κάνω τακτικά εξετάσεις αίματος, καθώς και τεστ αλλεργίας τροφίμων, για να αξιολογήσω πώς οι τρέχουσες συνήθειες μου επηρεάζουν την υγεία μου. Μπορώ να πω ότι από τη στιγμή που ξεκίνησα την προπόνηση αντοχής στην προετοιμασία για το Ironman, οι δείκτες υγείας μου είναι καλύτεροι από ποτέ.

Το τρέξιμο αντοχής έχει μεταδώσει αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία στην καρδιά, στους πνεύμονες, στην αρτηριακή πίεση, στη χοληστερόλη, ακόμη και στη λειτουργία του εντέρου μου. Ως κάποιος που πιστεύει ότι η υγεία πρέπει να είναι πάντα η προτεραιότητα, αυτό έλαβε την προσοχή μου.

Μάθημα #4: Το τρέξιμο πρέπει να γίνεται σωστά!

Για μένα, τα οφέλη του τρεξίματος είναι φανερά. Ωστόσο, όπως κάποιος που είναι γύρω στα 30 κιλά βαρύτερος από έναν συνηθισμένο δρομέα, έπρεπα να μάθω πώς να βοηθώ το σώμα μου να αντιμετωπίζει το στρες – και συγκεκριμένα, στις αρθρώσεις. Δεν είναι αρκετό το να τρέχεις, πρέπει να τρέχεις σωστά.

Αυτό σημαίνει προσκρούοντας στο έδαφος με το μπροστινό ή μεσαίο μέρος του πέλματος, αντί με την πτέρνα σε κάθε βήμα, ώστε να αποφεύγω το υπερβολικό στρες στους Αχίλλειους τένοντες, στα γόνατα, και στις γάμπες. Καθώς οι μηροί μου είναι μεγαλύτεροι από τον μέσο άνθρωπο, τους καθιστά επιρρεπείς σε γρηγορότερη κόπωση. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να δοθεί περισσότερη προσοχή στην σωστή πρόσκρουση του πέλματος.

Έχω δώσει επίσης πολλή προσοχή στην οικοδόμηση δύναμης στους καμπτήρες του ισχίου. Ο στόχος εδώ ήταν να διατηρήσω τα πόδια μου να κινούνται προς τα εμπρός καθώς έτρεχα μακρύτερες διαστάσεις, αντί να αναπηδούν πάνω και κάτω μέσω της πελματιαίας κάμψης της γάμπας. Επίσης τρέχω κυρίως σε μονοπάτια και πιο μαλακές επιφάνειες για να μειώσω τους κραδασμούς.

Αλλά αυτό είναι μόνο το τι συμβαίνει κάτω από την μέση. Το τι συμβαίνει πάνω από αυτή έχει επίσης σημασία.

Πρώτον, αποφεύγω την υπερβολική κίνηση των χεριών. Αντ ‘αυτού, μου αρέσει να στρέφω το πάνω μέρος σε αντίθετη κατεύθυνση με το κάτω σώμα μου σε με κάθε βήμα. Για να διασφαλίσω ότι η στάση μου παραμένει σε όρθια θέση, απεικονίζω ότι έχω μια σφαίρα στο στομάχι, η οποία θα πέσει εάν κλίνω προς τα εμπρός ή προς οποιαδήποτε πλευρά. Αυτό σημαίνει ότι απλά δεν μπορώ να αφήσω τη στάση μου να χαλάσει.

Μην παραμελήσετε την καλή σας υγεία!

Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει το τρέξιμο αντοχής που είναι κρίμα να μην τα βιώσετε. Αφήστε την δική μου εμπειρία να σας διαφωτίσει στο τι μπορείτε να πετύχετε και γίνετε ένας ολοκληρωμένος αθλητής. Είναι καλύτερο για την υγεία σας, σας προσφέρει πνευματική διέγερση και η πρόκληση χτίζει χαρακτήρα!

Πηγή: Bodybuilding.com via fit-blaster.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Μάθε πόσο νερό χρειάζεσαι πραγματικά στη προπόνηση
  • Χτίστε μπράτσα στα σοβαρά με το σύστημα έκρηξης-αντοχής
  • Τα βαθιά καθίσματα ενεργοποιούν τους μύες
  • Πως να τρέχω σωστά για να κάψω λίπος;
  • Με ποιες τροφές θα αυξήσεις την όρεξη για προπόνηση
loading...