5 λόγοι για τους οποίους χρειάζεστε ένα συμπλήρωμα ΖΜΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Όταν οι αθλούμενοι ενδιαφέρονται για συμπληρώματα που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση μεγάλης μυϊκής μάζας, το μυαλό τους πάει συνήθως σε συμπληρώματα κρεατίνης, πρωτεΐνης, weight gainers, ενισχυτές τεστοστερόνης, ή άλλα παρόμοια. Αυτά τα συμπληρώματα είναι πολύ πιο δημοφιλή και συνήθως συζητούνται σε μεγαλύτερο βαθμό μεταξύ των περισσοτέρων αθλούμενων.

Αν όμως πραγματικά θέλετε να πάρετε τα αποτελέσματα σας στο επόμενο επίπεδο, είναι σημαντικό να διευρύνετε τους ορίζοντες σας και να λάβετε υπόψη άλλα συμπληρώματα τα οποία μπορεί να σας προσφέρουν μια σειρά από οφέλη που θα σας οδηγήσουν στο σωστό δρόμο για να πετύχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Το ZMA είναι ένα από αυτά τα συμπληρώματα. Συχνά παραβλέπεται από πολλούς, αυτό το συμπλήρωμα όμως προσφέρει μεγάλη υπόσχεση για να σας βοηθήσει να πάτε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων σας.

Πιο κάτω είναι μερικοί από τους κύριους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να λάβετε υπόψη τη λήψη ενός συμπληρώματος ZMA.

Βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Οι πλείστοι σίγουρα έχετε περάσει μια κατάσταση σαν κι αυτή… Είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, άρρωστοι, και σκέφτεστε αν θα τα καταφέρετε ή όχι να πάτε στο γυμναστήριο για την προγραμματισμένη σας προπόνηση. Ο γενικός κανόνας είναι ότι αν αισθάνεστε καλά από το λαιμό και κάτω, είστε σε θέση να κάνετε την προπόνηση σας, αλλά αν το σώμα σας πονάει, η κίνηση σας είναι υποτονική, και το να σηκωθείτε από το κρεβάτι φαίνετε σαν μία προπόνηση από μόνη της, τότε καλύτερα να παραλείψετε το γυμναστήριο και να ξεκουραστείτε.

Αν αυτή η κατάσταση παρουσιάζεται συχνά, θα εμποδίσει πραγματικά την ικανότητα σας να προπονηθείτε καλά, οπότε θα πρέπει να κάνετε ότι μπορείτε για να κρατήσετε ισχυρό το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ώστε να μην γίνει κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζετε συχνά.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Wayne State University School of Medicine δείχνει ότι τα συμπληρώματα ψευδάργυρου έχουν θετική επίδραση στη μείωση των επιπέδων του οξειδωτικού στρες και στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα.

Δεδομένου ότι ένα από τα κύρια συστατικά του ZMA είναι ο ψευδάργυρος, προσθέτοντας το στην στοίβα συμπληρωμάτων σας θα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να απομακρύνετε ένα πιθανό κρυολόγημα, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες ασθένειες που μπορεί να προσπαθήσουν να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Πρόληψη των θρεπτικών ανεπαρκειών

Ένας άλλος λόγος για να λάβετε υπόψη την προσθήκη ενός συμπληρώματος ZMA στην καθημερινή σας διατροφή, είναι επειδή ο ψευδάργυρος τυχαίνει να είναι ένα θρεπτικό συστατικό που πολλοί άνθρωποι υπολείπονται με την κατανάλωση μιας τυπικής διατροφής. Οι μεγαλύτερες πηγές ψευδάργυρου προέρχονται από τα στρείδια, το βοδινό μπούτι, τα καβούρια, και το ωμό χοιρινό, τα οποία είναι όλα τρόφιμα που συνήθως δεν καταναλώνονται πολύ συχνά.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition αξιολόγησε τη συνολική πρόσληψη τροφής, τη σύνθεση του σώματος, και το βιοχημικό προφίλ σε αθλητές αντοχής και διαπίστωσε ότι ενώ η συνολική πρόσληψη πρωτεΐνης ήταν επαρκής μεταξύ των αθλητών, υπήρχε ανεπάρκεια σε μερικά βασικά θρεπτικά συστατικά, με τον ψευδάργυρο να βρίσκετε στην κορυφή της λίστας.

Άλλα θρεπτικά συστατικά στα οποία παρουσιάστηκε ανεπάρκεια περιλάμβαναν το μαγνήσιο, το κάλιο, τη βιταμίνη Ε, και το ασβέστιο, όλα τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη μυϊκή σύσπαση. Αν δεν παίρνετε επαρκείς ποσότητες αυτών των θρεπτικών ουσιών, θα δείτε μια αρνητική επίπτωση στις αθλητικές σας επιδόσεις.

Απώλειες ψευδάργυρου κατά τη διάρκεια της άσκησης

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τα επίπεδα συγκέντρωσης ψευδάργυρου στο σώμα για όσους εκτελούν έντονη άσκηση είναι η απώλεια ψευδάργυρου μέσω του ιδρώτα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism εξέτασε τις απώλειες σιδήρου και ψευδάργυρου μέσω του ιδρώτα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου άσκησης άνω των 2 ωρών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ οι απώλειες σιδήρου ήταν μόνο 3 και 1% στους άνδρες και τις γυναίκες, οι απώλειες ψευδάργυρου ήταν πολύ υψηλότερες σε συνολικό ποσοστό 9 και 8% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (RDA).

Αυτό δείχνει ότι μετά από μία σκληρή προπόνηση μπορεί να παρουσιάσετε πολύ υψηλότερα ποσοστά απώλειας ψευδάργυρου μέσω του ιδρώτα από το σώμα σε σχέση με άλλα μέταλλα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αντικατάσταση. Το σώμα μπορεί να έχει μεθόδους διατήρησης για να διατηρήσει το σίδηρο στο σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τον ψευδάργυρο.

Ο ψευδάργυρος και τα επίπεδα τεστοστερόνης

Είναι πολύ γνωστό ότι η τεστοστερόνη είναι μία από τις πιο κυρίαρχες ορμόνες που δρουν στο σώμα όσον αφορά τη μυϊκή ανάπτυξη. Σε γενικές γραμμές, όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της τεστοστερόνης που κινούνται σε όλο το σώμα, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες σύνθεσης της μυϊκής μάζας.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που φαίνεται να σχετίζεται με την τεστοστερόνη στους άνδρες, επομένως πρόκειται να έχει επίπτωση στη συνολική σας πρόοδο. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Human Reproductive Sciences ερευνητές ανακάλυψαν ότι η λήψη 5mg ανά ημέρα έδειξε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα.

Τα περισσότερα προϊόντα ZMA στην αγορά περιέχουν τουλάχιστον αυτό το επίπεδο μετάλλου, αν όχι περισσότερο, γι αυτό θα είναι λογικά εύκολο για σας να πετύχετε αυτή τη δόση μέσω ενός συμπληρώματος.

Η προώθηση της θυρεοειδούς ορμόνης

Τέλος, ο τελευταίος λόγος για να προσθέσετε το ZMA στα συμπληρώματα σας είναι επειδή οι μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση συμπληρωμάτων ψευδάργυρου μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της συγκέντρωσης και των δύο ορμονών, του θυρεοειδούς και της τεστοστερόνης τόσο σε κατάσταση ηρεμίας όσο και μετά από μία εξαντλητική άσκηση.

Μια μελέτη εξέτασε την επίδραση της λήψης συμπληρωμάτων ψευδάργυρου από το στόμα για τέσσερις εβδομάδες σε άνδρες που προηγουμένως ακολουθούσαν μια καθιστική ζωή και διαπίστωσαν ότι μετά από μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων και εξαντλητική άσκηση ποδηλασίας, τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και τεστοστερόνης δεν ήταν τόσο χαμηλά όσο ήταν πριν από τη λήψη του συμπληρώματος.

Δεδομένου ότι η ρύθμιση των ορμονών του θυρεοειδούς είναι αυτό που ελέγχει το μεταβολικό σας ρυθμό, διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στο πόσο γρήγορα χτίζονται οι μύες (το ποσοστό αυτό οδηγεί ουσιαστικά τη σύνθεση των πρωτεϊνών και άλλων αντιδράσεων στο σώμα), όσο πιο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να χτίσετε μυϊκή μάζα ή να κάψετε σωματικό λίπος, ανάλογα με τη διατροφή που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Γι αυτό να είστε σίγουροι ότι δεν παραβλέπετε αυτό το συμπλήρωμα. Είναι ένας πολύ αποδοτικός τρόπος για την προώθηση των περαιτέρω κερδών από την προπόνηση σας και σας βοηθά επίσης να αισθάνεστε το σώμα σας καλά.

Πηγή: Fit-blaster.com via Bodybuilding.com

activebodybanner2

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Superior14 Micron Creablast: Ένα μοναδικό προπονητικό συμπλήρωμα που συνδυάζει 5 είδη κρεατίνης!
  • Τι σωματότυπος είστε και τι σημαίνει αυτό για την λήψη συμπληρωμάτων σας;
  • Liquid Magnesium, ένα συμπλήρωμα μαγνησίου για μυϊκή αποθεραπεία και μείωση της κόπωσης
  • Η προ-προνητική φόρμουλα Pure Force που θα αγαπήσεις!
  • Μικκυλιακή Καζεΐνη: Πώς μπορεί να σε βοηθήσει;
  • Η σημασία του χρόνου στη λήψη ενός συμπληρώματος
loading...