5 διατροφικές αλήθειες που πρέπει να γνωρίζεις για την πρωτεΐνη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Κι όμως, δεν είναι σημαντική μόνο για τα μπράτσα σου.

Δέκα ανθρώπους να ρωτήσεις «Γιατί είναι σημαντική η πρόσληψη πρωτεΐνης;», οι επτά -οι εννέα θα λέγαμε αλλά θα μας πεις υπερβολικούς- θα σου απαντήσουν για την αύξηση της μυικής μάζας. Κι όμως, η πρωτεΐνη που την έχεις ταυτίσει στο μυαλό σου με υπερδιογκωμένους δικέφαλους δεν κάνει καλό μόνο στα μπράτσα σου. Όπως επίσης, δεν πρέπει να καταναλώνεται χωρίς μέτρο και διακρίσεις.

Επειδή λοιπόν το ρητό των Αρχαίων«μέτρον άριστον» ταιριάζει γάντι και σε αυτήν την περίπτωση, μαζέψαμε εδώ για σένα πέντε διατροφικές αλήθειες για την πρωτεΐνη, που σίγουρα θα σου φανούν χρήσιμες.

Τα καλά της δεν εξαντλούνται στους μύες

Ο ρόλος της πρωτεΐνης είναι σημαντικός στην ανάπτυξη και την επιδιόρθωση όλων των ιστών του σώματος. Ενδυναμώνει τα κόκαλα, βελτιώνει την λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος -του αίματος δηλαδή-, επιδρά θετικά στη λίμπιντο και στην ποιότητα του σπέρματος, χαρίζει ενέργεια, τονώνει τη μνήμη.

Η κατανάλωσή της πρέπει να γίνεται με μέτρο...

Ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να αφομοιώσει 25 με 30 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα. Οτιδήποτε περισσότερο αποβάλλεται ή αποθηκεύεται σε λίπος. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι δεν χρειάζεται να κάνεις υπερβολές, αφού το να φας για παράδειγμα ένα βόδι -κυριολεκτικά- στην καθισιά σου δεν είναι απαραίτητο.

... Και με σύνεση η επιλογή της

«Είσαι ό,τι τρώει αυτό που τρως» λένε και δεν έχουν άδικο. Για αυτό προσπάθησε -στο μέτρο του δυνατού- οι πρωτεϊνούχες τροφές που βάζεις στο πιάτο σου να έχουν την ένδειξη «βιολογικό» ή «οργανικό». Τα κοτόπουλα, τα μοσχάρια, ο σολομός και γενικά η σάρκα που καταναλώνουμε καλό είναι να τρέφεται και η ίδια σωστά.

Το είδος παίζει ρόλο...

Σε αντίθεση με άλλα πράγματα στη ζωή όπου το μέγεθος μετράει, στη διατροφή το είδος είναι που κάνει τη διαφορά. Έτσι όταν τρως σολομό μαζί με την πρωτεΐνη λαμβάνεις και μπόλικα λιπαρά οξέα Ω3 -πράγμα πολύ καλό δηλαδή. Όταν όμως τρως μπάρες πρωτεΐνης λαμβάνεις και μπόλικη ζάχαρη όπως και διάφορες άλλες όχι πολύ χρήσιμες ουσίες -πράγμα μάλλον κακό δηλαδή.

... Η ποικιλία επίσης

Ναι, ΟΚ, το κοτόπουλο είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρόκειται να το βαρεθείς. Το αντίθετο μπορεί εύκολα να το σιχαθείς αν το τρως κάθε μέρα. Για αυτό, κοίτα να βάλεις στη διατροφή σου πέρα από την κότα και το μοσχάρι κι άλλες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη.

Πηγή: gr.askmen.com

3333banner

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Tα λάθη που κάνεις μετά την προπόνηση και σε κρατούν... πίσω!
  • Η διατροφή το Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουμε!
  • Η πρωτεΐνη στα αυγά και το δίλημμα κρόκος ή ασπράδι;
  • Το διατροφικό πλάνο για να κάνεις την κοιλιά σου φέτες μέσα σε ένα μήνα
  • Πως μπορεί η γλυκοπατάτα να απογειώσει τη διατροφή σας
  • Οι 3 ασκήσεις που χρειάζεσαι για να φτιάξεις σώμα για το καλοκαίρι
loading...