Συμπληρώματα διατροφής ωμέγα 3 το καλοκαίρι: Μήπως όχι;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Οι χρήστες των συμπληρωμάτων διατροφής με ωμέγα 3 έχουν συχνά ακούσει πως θα πρέπει να διακόπτουν τη χρήση τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πρόκειται για αλήθεια ή για έναν ακόμα μύθο που συνοδεύει τα διατροφικά συμπληρώματα;

Μύθος ή αλήθεια;
Σας έχει τύχει να δοκιμάσετε κάποιο “ταγγισμένο” λάδι; Το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί και στα έλαια ψαριών όπως η μουρούνα, οι γαρίδες krill, οι σαρδέλες και άλλα, από τα οποία προέρχονται τα συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα 3. Το τάγγισμα ονομάζεται επιστημονικά οξείδωση του λαδιού. Προκύπτει όταν το οξυγόνο “σπάσει” τους δεσμούς, που συγκρατούν τα καλά λιπαρά αλλοιώνοντας την όψη και τη γεύση του ελαίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ηλιακή ακτινοβολία ενισχύουν τη διαδικασία αυτή, γεγονός το οποίο κάνει αρκετούς να πιστεύουν πως τα συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα 3 θα πρέπει να αποφεύγονται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει τρόπος να προστατευθούν τα συμπληρώματα διατροφής από την ανεπιθύμητη οξείδωση. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται απόσμηση, και συνίσταται στην απομάκρυνση πτητικών συστατικών από το έλαιο . Τα τελευταία είναι υπεύθυνα τόσο για το τάγγισμα, όσο και για δυσάρεστες οσμές που ενδεχομένως προκύπτουν κατά την επεξεργασία των λαδιών. Δυστυχώς, η απόσμηση δεν εφαρμόζεται συχνά στα ιχθυέλαια, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας παραγωγής δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Έτσι, συχνά ο τελικός καταναλωτής δεν γνωρίζει τις ακριβείς συνθήκες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συμπληρωμάτων διατροφής που αγοράζει.

Καθαρότητα σημαίνει ποιότητα;
Οι περισσότεροι κατασκευαστές συμπληρωμάτων διατροφής στηρίζουν την ποιότητα των προϊόντων στην καθαρότητα. Δηλαδή, στην απουσία τοξινών όπως ο υδράργυρος. Παρότι το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι σημαντικό, δεν είναι πάντα αρκετό. Τα ταγγισμένα έλαια φαίνεται να είναι βλαβερά για την υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Για να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας προκειμένου να αποφύγετε την αγορά ταγγισμένων ωμέγα 3 λιπαρών:

- Επιλέξτε εκείνα με την πιο πρόσφατη ημερομηνία παραγωγής.
- Καταναλώστε τα σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά την αγορά.
- Αποφύγετε να αγοράσετε μεγάλα μπουκάλια με μουρουνέλαιο.
- Μην καταναλώνετε συμπληρώματα ωμέγα 3 με άσχημη μυρωδιά.
- Ζητήστε από τους κατασκευαστές να σας ενημερώσουν για την οξείδωση του προϊόντος. Οι δείκτες περοξειδάσης, ανισιδίνης και TOTOX θέλετε να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότεροι.

Κλείνοντας, δεν χρειάζεται να διακόψετε τα συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα 3 τους καλοκαιρινούς μήνες. Αρκεί να έχετε επιλέξει σωστά και να φροντίσετε την ορθή αποθήκευση τους. Βέβαια το καλοκαίρι αποτελεί μία καλή ευκαιρία για να καταναλώσετε περισσότερα ωμέγα 3 μέσω της διατροφής. Ο γαύρος, οι σαρδέλες, οι ρέγγες και το σκουμπρί είναι ψάρια που θα βρείτε στις Ελληνικές ταβέρνες. Προτιμήστε τα ψητά, με ελαιόλαδο και μία δροσερή σαλάτα για να λάβετε όλα τα οφέλη των θρεπτικών συστατικών ενός ισορροπημένου γεύματος.

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βιβλιογραφία
Cameron-Smith D, Albert BB, Cutfield WS. Fishing for answers: is oxidation of fish oil supplements a problem?. J Nutr Sci. 2015;4:e36. Published 2015 Nov 23. doi:10.1017/jns.2015.26

www.healthview.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ