Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Πως η γλουταμίνη μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της προπόνησής σας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Κάποια στιγμή, αφού περάσει χρόνος τελειοποιώντας την προπόνηση και τη διατροφή σας, θα αρχίσετε να σκέφτεστε για το τι είδους συμπληρωματικά βοηθήματα θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε.

Η αγορά είναι πλημμυρισμένη με διάφορα συμπληρώματα που στόχος τους είναι να αυξήσουν τη δύναμη, την αντοχή, την καύση λίπους, να ενισχύσουν τη ροή οξυγόνου στο σώμα, και να σας βοηθήσουν να πετύχετε τον τελικό σας στόχο πιο γρήγορα.

Από τη στιγμή που εμείς τείνουμε να είμαστε κάπως ανυπόμονοι όταν πρόκειται να δούμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, όταν κάτι υπόσχεται να μας οδηγήσει στο τέλος του δρόμου σε λιγότερο χρόνο, αυτό προφανώς μας ενδιαφέρει.

Πιθανότατα να έχετε ξανακούσει για τη γλουταμίνη και να διερωτηθήκατε αν θα έπρεπε να επενδύσετε σε αυτό το συμπλήρωμα. Έχετε μόνο κάποια χρήματα για να ξοδέψετε σε συμπληρώματα, έτσι θέλετε να είστε σίγουροι ότι κάθε δεκάρα που ξοδεύετε λειτουργεί υπέρ σας.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει η σκόνη γλουταμίνης.

Η Γλουταμίνη και το Ανοσοποιητικό Σύστημα

Κάθε φορά που πηγαίνετε στο γυμναστήριο και εκτελείτε μια έντονη προπόνηση, το ανοσοποιητικό σας σύστημα επηρεάζετε αρνητικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν εκτελείτε σκληρή προπόνηση με βάρη ή υψηλή καρδιοαναπνευστική άσκηση, όπως το HIIT, δεδομένου ότι αυτά είναι απίστευτα απαιτητικά για το σώμα όσον αφορά τη μυϊκή σας μάζα, καθώς και από την άποψη του κεντρικού νευρικού συστήματος σας.

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί με χαμηλότερη ικανότητα, βρίσκεστε σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για μόλυνση ή ασθένεια, η οποία θα μπορούσε να σας απομακρύνει εντελώς από τις προπονήσεις σας.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Journal εξέτασε την επίδραση της λήψης γλουταμίνης σε κωπηλάτες και δρομείς μεγάλων αποστάσεων κατά τη διάρκεια των επτά ημερών μετά την άσκηση σε σύγκριση με μία ομάδα ατόμων που δεν εξασκούνταν.

Παρατήρησαν ότι τα άτομα που ασκούνταν έδειξαν ότι τα επίπεδα πλάσματος γλουταμίνης μειώθηκαν κατά 20%, τα λευκά κύτταρα του αίματος αυξήθηκαν, και υπήρξε μια μείωση του αριθμού των λεμφοκυττάρων. Ωστόσο, τα άτομα που ασκούνταν και λάμβαναν γλουταμίνη δια του στόματος, έδειξαν μια καλύτερη αναλογία των κυττάρων T-helper/T-suppressor, καθώς ανάφεραν επίσης και λιγότερες λοιμώξεις.

Από τη μελέτη αυτή, διαπιστώθηκε ότι η συμπλήρωση με γλουταμίνη μετά από μια έντονη και εξαντλητική άσκηση μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει το στρες της προπόνησης.

Γλουταμίνη και μετα-προπονητική πρόσληψη Υδατανθράκων

Το δεύτερο όφελος που μπορεί να σας προσφέρει η γλουταμίνη είναι η ανασύνθεση των υδατανθράκων μετά την προπόνηση σας. Αμέσως μετά την προπόνηση με βάρη, οι μύες θα είναι εξαντλημένοι από τα αποθέματα γλυκογόνου, το οποίο είναι και ο λόγος που είναι απίστευτα σημαντική η κατανάλωση ενός γεύματος αμέσως μετά την προπόνηση.

Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να αναπληρώσετε αυτά τα αποθέματα, τόσο πιο γρήγορα θα ανακάμψετε από την προπόνηση, το οποίο σημαίνει ότι θα είστε πιο προετοιμασμένοι για την επόμενη σας προπόνηση.
Ερευνητές από το Τμήμα Ανατομίας και Φυσιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ότι, όταν προστέθηκαν 8 γραμμάρια γλουταμίνης σε 330ml διαλύματος πολυμερής γλυκόζης και χορηγήθηκε σε άτομα μετά από μια εξαντλητική άσκηση, η συγκέντρωση του πλάσματος γλουταμίνης αυξήθηκε και η διαθεσιμότητα μη-οξειδωτικής γλυκόζης σε ολόκληρο το σώμα ενισχύθηκε επίσης κατά 25%.

Έτσι, με την προσθήκη μιας δόσης γλουταμίνης στο μετα-προπονητικό σας ρόφημα, μπορείτε πραγματικά να επιταχύνετε τη διαδικασία αποκατάστασης, η οποία όχι μόνο θα σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα αμέσως μετά την προπόνηση, αλλά θα αυξήσει επίσης την ικανότητα σας να χτίσετε περισσότερο μυϊκό ιστό με την πάροδο του χρόνου.

Γλουταμίνη και Δείκτες Υπερπροπόνησης

Η υπερπροπόνηση είναι στενά δεμένη με την αποκατάσταση. Αν δεν έχετε αρχίσει να ανακάμπτετε από την προπόνηση σας σε τακτική βάση, ενδεχομένως να αρχίσετε να βιώνετε μια κατάσταση υπερπροπόνησης.

Αν και όταν δεν ανακάμπτετε μετά από μόνο μια προπόνηση θα σας επηρεάσει βραχυπρόθεσμα, είναι όταν παρουσιάζεται τακτικά αυτή η έλλειψη αποκατάστασης που γίνεται πραγματικά πρόβλημα.

Το American Journal of Clinical Nutrition δημοσίευσε μια μελέτη που εξέτασε τη γλουταμίνη ως δείκτη υπερβολικής προπόνησης και διαπιστώθηκε ότι οι αθλητές που έπασχαν από υπερπροπόνηση διατήρησαν τα επίπεδα πλάσματος γλουταμίνης τους σε χαμηλότερα επίπεδα για μία χρονική περίοδο μηνών ή ακόμα και χρόνων.

Από την έρευνα αυτή μπορούμε να συστήσουμε ότι αν συμπληρώνετε τη διατροφή σας με γλουταμίνη, μπορείτε να βοηθηθείτε στην πρόληψη των χαμηλών επιπέδων σε συνεχή βάση, μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο της υπερπροπόνησης.

Είναι επίσης σημαντικό από αυτή τη μελέτη να σημειωθεί ότι αν γυρεύετε έναν τρόπο για να αξιολογήσετε την παρούσα κατάσταση σας όσον αφορά την υπερπροπόνηση, αξιολογώντας τα επίπεδα γλουταμίνης στον οργανισμό σας μπορεί να είναι ένας καλός δείκτης.

Γλουταμίνη και Αυξητική Ορμόνη

Ο τελευταίος τρόπος με τον οποίο η γλουταμίνη μπορεί να είναι επωφελής για σας είναι με την αύξηση των επιπέδων της αυξητικής ορμόνης στο σώμα.

Η αυξητική ορμόνη είναι μια από τις κύριες ορμόνες που ασχολείται με τη σύνθεση νέας μυϊκής μάζας, έτσι κάνοντας ότι μπορείτε για να την μεγιστοποιήσετε είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δείτε καλύτερα αποτελέσματα από το πρόγραμμα της μυϊκής σας οικοδόμησης.

Ερευνητές από το American Journal of Clinical Nutrition σημείωσαν ότι μετά από λήψη 2 γραμμαρίων γλουταμίνης που χορηγήθηκε από το στόμα σε εννέα υγιή άτομα, ενενήντα λεπτά μετά τη λήψη του συμπληρώματος οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα πλάσματος αυξητικής ορμόνης και πλάσματος διτανθρακικών.

Αν και οι διαφορές μπορεί να μην είναι εξαιρετικά σημαντικές, κάθε μικρή διαφορά μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των προσπαθειών σας για μυϊκή οικοδόμηση, γι αυτό και αξίζει να δώσετε κάποια προσοχή σ’ αυτό.

Συμπέρασμα

Μέσα από όλα αυτά τα σημεία, μπορούμε να δούμε ότι η γλουταμίνη είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αύξηση της απόδοσης της προπόνησης σας.

Πολλά από τα προϊόντα στην αγορά συνδυάζουν τη γλουταμίνη μαζί με άλλα συστατικά, έτσι ώστε στη συνέχεια να μπορείτε να αποκομίσετε περισσότερα οφέλη από αυτά που περιλαμβάνονται στη λίστα, αλλά δεν χρειάζεται να τα αγοράσετε αν οικονομικά δεν μπορείτε.

Ένα απλό προϊόν γλουταμίνης μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό από μόνο του, οπότε αν πρόκειται να επενδύσετε σ’ αυτό, θα είναι μια έξυπνη απόφαση.

Πηγή: Fit-blaster.com via Bodybuilding.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Τι μπορεί να σου διδάξει ένας «φουσκωτός»
  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Μάθε πόσο νερό χρειάζεσαι πραγματικά στη προπόνηση
  • Χτίστε μπράτσα στα σοβαρά με το σύστημα έκρηξης-αντοχής
  • Τα βαθιά καθίσματα ενεργοποιούν τους μύες
  • Με ποιες τροφές θα αυξήσεις την όρεξη για προπόνηση
loading...