Ποια είναι τα οφέλη της κρεατίνης για την προπόνησή σου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Πώς θα φτάσεις την προπόνηση, τις αντοχές και το μυϊκό σου σύστημα σε κορυφαία επίπεδα.

Αν γυμνάζεσαι εδώ και καιρό πασχίζοντας να φτιάξεις λόφους από μυς και να αποκτήσεις αντοχές αλόγου αλλά δεν έχεις ακούσει κάτι σχετικό με την κρεατίνη, προφανώς ζεις σε κάποια ερημική σπηλιά -και χωρίς Wi-Fi. Η κρεατίνη έχει τις περισσότερες δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά, τις περισσότερες αναρτήσεις στο ίντερνετ και τις περισσότερες επιστημονικές αναφορές σε κάθε είδους επικοινωνιακούς διαύλους, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη «ουσία» που κυκλοφορεί στα γυμναστήρια.

Ζήτα από τον προπονητή, το γιατρό ή το διατροφολόγο σου να σου πει ποιο είναι το καλύτερο συμπλήρωμα για την αύξηση του μεγέθους των μυών σου και της ολικής δύναμης του σώματός σου και θα σου πει μια και μόνη λέξη: Κρεατίνη. Κάτι σαν το «Άμπρα Κατάμπρα», τη μαγική φράση-κλειδί, που χρησιμοιείτο από πολλούς πολιτισμούς της αρχαιότητας ως επίκληση στους θεούς για «Ακόμη-Πιο-Μεγάλη-Δύναμη».

Ωστόσο, ακόμη και για όσους δεν ζουν σε σπηλιές, η διαφημιστική εκστρατεία σχετικά με την κρεατίνη, δημιουργεί σύγχυση ως προς το τι κάνει, πώς λειτουργεί, τι ασφάλεια έχει, γιατί και πώς πρέπει να χρησιμοποιείται. «Αυτά είναι στεροειδή, έτσι δεν είναι;», θα ακούσεις από πολλούς. «Κινδυνεύω από καρκίνο του προστάτη, τριχόπτωση ή νεφρική ανεπάρκεια αν παίρνω κρεατίνη;», θα διαβάσεις στα διαδικτυακά φόρουμ.

2 what is creatine monohydtrate1 3p8a

Λύνουμε εδώ και τώρα όλες τις παρεξηγήσεις:

> Η κρεατίνη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα στον πλανήτη για έναν πολύ καλό λόγο: σε βοηθά να πετύχεις τους στόχους σου για σώμα-ημίθεου. Σύμφωνα με τον David Sandler, γενικό διευθυντή στο Εθνικό Οργανισμό Δύναμης και Φυσικής Αγωγής των ΗΠΑ (NSCA), «η κρεατίνη σού επιτρέπει να αποκτήσεις μεγαλύτερης έκτασης αντοχή κατά την προπόνηση, βελτιώνοντας την ικανότητά σου να αποκτήσεις περισσότερους μυς και γράμμωση, σε ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 10 και 40%. Λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα κρεατίνης βελτιώνεις τόσο την αναερόβια όσο και την αερόβια απόδοση του σώματός σου, βοηθώντας να συνεχίσεις το πρόγραμμά σου με περισσότερη αντοχή και ασφάλεια».

Τα οφέλη της κρεατίνης
Η κρεατίνη είναι ένα αζωτούχο οργανικό οξύ που υπάρχει φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα με σκοπό την παραγωγή μυϊκών ινών και εγκεφαλικού ιστού -υπάρχει επίσης στο κρέας και τα ψάρια. Ωστόσο, η φυσική παραγωγή κρεατίνης στο σώμα όπως και η κατανάλωση τόνων ζωικής πρωτεΐνης δεν είναι ικανή για να βελτιώσει ραγδαία τις ενεργειακές αποδόσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης, οπότε ένα συμπλήρωμα κρεατίνης πετυχαίνει ακριβώς αυτά:

> Αυξημένη παραγωγή άλιπης μάζας. Σε μια μελέτη διάρκειας έξι εβδομάδων, οι γυμναζόμενοι άντρες που πήραν ένα τέτοιο συμπλήρωμα είδαν ογκωδέστερους, ισχυρότερους και πιο γραμμωμένους μυς.

> Αποτελεσματικότερη σύνθεση των μυϊκών πρωτεϊνών. Μολονότι η κρεατίνη δεν ενισχύσει συγκεκριμένα την πρωτεϊνική σύνθεση, εντούτοις αυξάνει τη διαθέσιμη παροχή ενέργειας για την σύσπαση των μυών κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης, με σαφή επίδραση στην αύξηση της πρωτεϊνικής σύνθεσης.

> Βελτιωμένη αθλητική απόδοση. Οι μελέτες δείχνουν ότι με τη συμπλήρωση της διατροφής σου με κρεατίνη θα παρατηρήσεις σταδιακά αξιοθαύμαστα αποτελέσματα στην ταχύτητα και τη δύναμη του σώματός σου.

> Ταχύτερη ανάκαμψη. Λαμβάνοντας συμπληρώματα κρεατίνη μειώνεις την καταστροφή των μυϊκών κυττάρων και αποτρέπεις τις φλεγμονές.

> Καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία. Αναλογίσου ότι οι γιατροί χορηγούν κρεατίνη ως θεραπεία κατά της νόσου του Πάρκινσον.

Τι να προσέξεις αγοράζοντας ένα συμπλήρωμα κρεατίνης
Ακόμη και όταν μιλάμε για μια απλή πολυβιταμίνη, οι αρνητικές κριτικές είναι πολλές και ποικίλες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα τόσο δραστικό συμπλήρωμα όπως αυτό της κρεατίνης. Και είναι αλήθεια, πως με τέτοια εντυπωσιακή παραγωγή από την παγκόσμια βιομηχανία συμπληρωμάτων (που δεν απαιτούν και ιατρική συνταγή για να χορηγηθούν), θα δεις και θα διαβάσεις πράγματα που μπορεί να σε φοβίσουν.
Μη μασάς: Εδώ είναι μερικές στοιχειώδεις συμβουλές πριν αγοράσεις ένα συμπλήρωμα κρεατίνης:

> Κακή ποιότητα. Τα σκευάσματα του εμπορίου κυκλοφορούν σε διάφορους βαθμούς καθαρότητας. Εκτός από την πολύ φθηνή τιμή, υποψιάσου περισσότερο διαβάζοντας τα ποσοστά κρεατίνης που θα βρεις στη συσκευασία. Πόνταρε στην μονοϋδρική κρεατίνη, το πρότυπο καθαρής κρεατίνης.

> Αρνητικά σχόλια. Έλεγξε τις ιστοσελίδες από τις οποίες ενημερώνεσαι, διάβασε προσεκτικά τα σχόλια και απόφυγε τις πληρωμένες δημοσιεύσεις ή διαφημιστικές καταχωρήσεις. Σοφότερη επιλογή ενημέρωσης (και ανταλλαγής πληροφοριών), τα δοκιμασμένα forum των bodybuilders.

Πηγή: gr.askmen.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ