Είναι η κρεατίνη ασφαλής για τον οργανισμό;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η κρεατίνη είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας και τα ψάρια και παράγεται επίσης φυσικά από το σώμα στο ήπαρ, τα νεφρά και το πάγκρεας. Διαδραματίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας μέσα στους μυς.

Τα συμπληρώματα κρεατίνης

Τα συμπληρώματα κρεατίνης έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από τους αθλητές και τους λάτρεις της φυσικής κατάστασης για πολλά χρόνια λόγω των δυνατοτήτων τους να βελτιώσουν την απόδοση της άσκησης, να αυξήσουν τη μυϊκή δύναμη και το μέγεθος και να ενισχύσουν την ανάκτηση των μυών. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει κάποια ανησυχία για την ασφάλεια των συμπληρωμάτων κρεατίνης, ιδίως όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη χρήση τους και τις πιθανές παρενέργειες.

Η εμπλούτιση της διατροφής με κρεατίνη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ποσότητας της κρεατίνης που είναι διαθέσιμη στους μύες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη φυσική απόδοση.

Κρεατίνη Pf Nutrition Creatine Pure 500Gr​

Δοσολογία κρεατίνης

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα κρεατίνης είναι γενικά ασφαλή όταν λαμβάνονται μέσα σε συνιστώμενες δόσεις 3-5 γραμμάρια την ημέρα. Αυτά τα συμπληρώματα είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων σκονών, κάψουλων και υγρών. Η μονοϋδρική κρεατίνη είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μορφή συμπληρώματος κρεατίνης και έχει μελετηθεί εκτενώς για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν συμπληρώματα κρεατίνης βιώνουν ελάχιστες παρενέργειες και εκείνες που συνήθως αναφέρουν είναι ήπιες. Αυτές οι παρενέργειες είναι γενικά σπάνιες και μπορούν να ελαχιστοποιηθούν λαμβάνοντας το συμπλήρωμα με τρόφιμα ή διαιρώντας τη δοσολογία καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αντενδείξεις στην χρήση κρεατίνης

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπληρώματα κρεατίνης δεν συνιστώνται για όλους. Τα άτομα με νεφρική νόσο ή ηπατική νόσο θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την κατάστασή τους. Επιπλέον, οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τη λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης, καθώς υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με την ασφάλεια αυτών των συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας.

Υπάρχει επίσης κάποια ανησυχία σχετικά με τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την χρήση συμπληρωμάτων κρεατίνης. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μακροπρόθεσμη χρήση συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νεφρικής βλάβης, αν και αυτή η σύνδεση δεν είναι ακόμη πλήρως επιβεβαιωμένη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνών υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα κρεατίνης είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά είναι πάντα σημαντικό να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο πριν λάβετε οποιοδήποτε νέο συμπλήρωμα διατροφής.

Συμπερασματικά

Συνοπτικά, τα συμπληρώματα κρεατίνης θεωρούνται γενικά ασφαλή όταν λαμβάνονται μέσα σε συνιστώμενες δόσεις και από υγιή άτομα. Ενώ υπάρχει κάποια ανησυχία σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες και τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις, αυτοί οι κίνδυνοι είναι γενικά χαμηλοί όταν χρησιμοποιούνται κατάλληλα. Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν ειδικό πριν λάβετε συμπληρώματα κρεατίνης, ειδικά εάν έχετε υποκείμενα νοσήματα ή παίρνετε φάρμακα.

ACTIVEBODY B1

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ