Αμινοξέα: Το ενεργειακό «καύσιμο» των μυών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Οι υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις των αθλητών προέρχονται από τις καθημερινές προπονήσεις υψηλής έντασης, ημιαντοχής και ενδυνάμωσης.

Συγκεκριμένα, οι αθλητές του στίβου κατά τη διάρκεια των διαφόρων ‘‘κύκλων’’ προπόνησης που ακολουθούν, ευρισκόμενοι είτε σε αγωνιστικές, είτε σε προ-αγωνιστικές περιόδους, έχουν αυξημένη ανάγκη να θρέφουν επαρκώς τους καταπονημένους μύες τους.

Κατά την άσκηση, η πρωτεΐνη των μυών διασπάται χωρίς να συμβαίνει περαιτέρω πρωτεϊνοσύνθεση, που σημαίνει ότι η προπόνηση είναι μια διαδικασία που καταβολίζει (διασπά) τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών – τα αμινοξέα – με στόχο να αντλήσει ενέργεια. Από τα 20 αμινοξέα που απαρτίζουν τις πρωτεΐνες, τα 9 είναι απαραίτητο να ληφθούν από μια ισορροπημένη διατροφή και από συμπληρώματα διατροφής, καθώς το σώμα δε μπορεί να τα δημιουργήσει από μόνο του.

Αυτά τα 9 απαραίτητα (essential) αμινοξέα περιέχονται στο ολοκληρωμένο συμπλήρωμα διατροφής Essential Amino Acid της Warriorlab, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αλυσίδα των BCAA και της Γλουταμίνης, που είναι τα πιο σημαντικά για τους αθλητές. Τα BCAA και η γλουταμίνη είναι μεγάλης σημασίας, καθώς αποτελούν το 70% των αμινοξέων των μυών, ενώ είναι τα πρώτα αμινοξέα που καταβολίζονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Λόγω αυτού, η ανάγκη αναπλήρωσής τους είναι απαραίτητη για τη παραγωγική συνέχιση του προπονητικού προγράμματος, αλλά και για μια πιο ολοκληρωμένη μυϊκή αποκατάσταση εν συνεχεία.

Προσωπικά, ως αθλητής των 400 και 800 μέτρων του στίβου – δυο αγωνισμάτων που απαιτούν προπονήσεις υψηλής έντασης, αλλά και αντοχής και ημιαντοχής – η καθημερινή λήψη των απαραίτητων αμινοξέων με βοηθά να έχω υψηλή και επαρκή μυϊκή ενέργεια, προκειμένου να βγάζω εις πέρας τις προπονήσεις στο επιθυμητό επίπεδο. Επίσης, πέραν της μεγαλύτερης αντοχής στη προπόνηση, η λήψη αυτών των 9 αμινοξέων συμβάλλει και στη καλύτερη και γρηγορότερη αποκατάσταση των μυών μου, ώστε να είναι έτοιμος για την επόμενη προπόνηση, αποφεύγοντας πιθανά πιασίματα, πόνους και τραυματισμούς μιας μη επαρκούς αποκατάστασης.

Για να προμηθευτείτε το συμπλήρωμα Essential Amino Acid της Warriorlab μπορείτε να ανοίξετε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.xtr.gr/el/essential-amino-acids-400g-warriorlab.html

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ