Μαγειρεμένα η ωμά; Πότε έχω καλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης στα αυγά;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Είναι γνωστό σε όλους πια, πως το αυγό δεν είναι υπεύθυνο για τη χοληστερίνη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες , αυτή η σύνδεση διαψεύστηκε. Επίσης, γνωρίζουμε πως το αυγό είναι από τα τρόφιμα, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, τόσο το ασπράδι όσο και ο κρόκος. Πιο συγκεκριμένα, το ασπράδι του αυγού περιέχει 4 γραμμάρια πρωτεΐνης με μηδενική σχεδόν ποσότητα λίπους, ενώ ο κρόκος περιέχει 3 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους.

Το αυγό με τις πρωτεΐνες του, είναι ένα τρόφιμα πολύ χρησιμοποιημένο από τους αθλητές και από τους τύπους των γυμναστηρίων, καθώς είναι πολύ εύπεπτο, καταναλώνεται γρήγορα μετά την άσκηση και μας δίνει το αίσθημα κορεσμού.

Το ερώτημα όμως που μας απασχολεί είναι αν η καλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης στο αυγό είναι περισσότερη στο ωμό ή στο μαγειρεμένο αυγό;

Η απάντηση είναι στο μαγειρεμένο αυγό. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να κάνει πρόσληψη το 90% σχεδόν της πρωτεΐνης που έχει το αυγό σε συνθήκες μαγειρέματος σε σχέση με το ωμό, που απορροφάει το 50%. Ο λόγος είναι πως με τη θερμότητα, οι πρωτεΐνες του αυγού αλλάζουν δομή «μετουσιώνονται» με αποτέλεσμα να γίνονται πιο εύπεπτες. Όπως είπαμε πιο πάνω , τα ωμά αυγά προσδίδουν 3-4 γραμμάρια εύπεπτης πρωτεΐνης ενώ τα μαγειρεμένα 6 σχεδόν γραμμάρια.

Όσον αφορά τώρα τις βιταμίνες, είναι γνωστό πως με τη θερμική επεξεργασία του μαγειρέματος καταστρέφεται μικρή ποσότητα των βιταμινών, και στην περίπτωση του αυγού, και των ανόργανων αλάτων. Η βιταμίνη Β6, που είναι πλούσιο το αυγό, στην κατανάλωση του ωμού θα είναι περίπου 0,085 μικρογραμμάρια, ενώ στο μαγειρεμένο 0,072 περίπου. Βέβαια, βάση των ερευνών , η διαφορά στην περιεκτικότητα είναι αμελητέα.

Για να μην ξεχνάμε και το γεγονός , πως το μαγειρεμένο αυγό μας προφυλάσσει και από τον κίνδυνο κάποιας μόλυνσης, όπως τη σαλμονέλα, που είναι υπεύθυνη για τροφικές δηλητηριάσεις ανά τον κόσμο.

Τέλος , σύμφωνα με την τεχνολογία των τροφίμων, ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος του αυγού για να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά και να τα απορροφήσει το σώμα μας είναι το βραστό αυγό. Οπότε, και της πρωτεΐνης που μας ενδιαφέρει.

Εάν το αυγό θα καταναλωθεί ωμό η μαγειρεμένο είναι στην κρίση του καθενός. Σε περίπτωση που διαλέξετε τα ωμά, προτιμάτε τα παστεριωμένα, που υποβάλλονται σε κάποια θερμική επεξεργασία και φυσικά αποφεύγουμε τα ραγισμένα.

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος
Δημοσίευση: www.fmh.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ