Θα αγοράζατε βρεφικό γάλα για να «χτίσετε» μυς;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Οι bodybuilders θα δοκιμάσουν σχεδόν τα πάντα για να αποκτήσουν τους δικεφάλους που ονειρεύονται. Ακόμη και να πιούν … μητρικό γάλα.

Ισχυρίζονται ότι τους βοηθά να «χτίσουν» περισσότερους μύες, αλλά ισχύει πραγματικά κάτι τέτοιο; Ακόμα κι έτσι, είναι ασφαλές;

Η κατανάλωση μητρικού γάλακτος ως «μυστικό» για περισσότερους μύες είναι η πιο πρόσφατη τακτική που χρησιμοποιούν κάποιοι bodybuilders, υποστηρίζοντας ότι έχει ειδικές ιδιότητες που το καθιστούν ανώτερο από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αυξανόμενη διαδικτυακή αγορά για όσες από τις θηλάζουσες μητέρες θέλουν να πουλήσουν το μητρικό γάλα τους - και οι αρσιβαρίστες που ψάχνουν τρόπους να αποκτήσουν μυϊκή μάζα είναι μεταξύ των αγοραστών.

Πρόσφατα, μια μαμά που είχε γεννήσει ισχυρίστηκε ότι κέρδισε £4,500 στο χρονικό διάστημα που πουλούσε το γάλα της σε bodybuilders. Αφού γέννησε το γιο της, ανακάλυψε ότι ο οργανισμός της παρήγαγε πολύ περισσότερο γάλα από όσο θα μπορούσε να φάει το μωρό της. Όσο και αν αποθήκευε στο ψυγείο ή να δώριζε σε μητέρες που δεν μπορούσαν να θηλάσουν τα δικά τους μωρά, υπήρχε πάντα περίσσευμα που δεν ήξερε τι να το κάνει. Τότε ήταν που την πλησίασαν κάποιοι άνδρες που ασχολούνταν με το bodybuilding οι οποίοι προσφέρθηκαν να αγοράσουν το γάλα της. Δεν ήταν όμως οι μόνοι. Υπήρξαν ακόμη και περιπτώσεις κάποιων φετιχιστών που ενδιαφέρθηκαν για το μητρικό της γάλα. Συνειδητοποιώντας ότι η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη και οι αγοραστές ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν ακριβά, αποφάσισε να αρχίσει να πουλά τα δύο λίτρα που παρήγαγε την ημέρα στην τιμή του ενός ευρώ τα 30 γραμμάρια. Μέχρι σήμερα έχει πουλήσει με αυτό τον τρόπο συνολικά 500 λίτρα γάλακτος. Δηλώνει ότι περνά συχνά από εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι δεν καπνίζει και δεν πίνει και έχει δημιουργήσει και σχετική δική της ιστοσελίδα.

Το μητρικό γάλα είναι περίπου 87% νερό, 7% λακτόζη, 3,8% λίπος και 1% πρωτεΐνη. Ενώ η διατροφική του αξία αλλάζει ανάλογα με την ηλικία του μωρού και τη διατροφή μιας μητέρας, οι ειδικοί αναφέρουν ότι ένα φλιτζάνι περιέχει γενικά 172 θερμίδες, 2,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 10 γραμμάρια λίπους και 16 γραμμάρια υδατάνθρακες. Η τιμή της πρωτεΐνης που περιέχει δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή για έναν ενήλικα, σημειώνουν. Ένα φλιτζάνι γάλα αγελάδας ή σόγιας έχει περίπου 8 γραμμάρια πρωτεΐνης συγκριτικά. Ενώ λοιπόν το μητρικό γάλα παρέχει όλες τις απαραίτητες ουσίες που χρειάζεται ένα νεογέννητο μωρό, ένας ενήλικας -ιδίως ένας bodybuilder με υψηλές ανάγκες σε πρωτεΐνες- θα πρέπει να προτιμήσει κάτι άλλο. Και ενώ δεν έχει γίνει σχετική έρευνα για τους ενήλικες που καταναλώνουν μητρικό γάλα, η μητέρα φύση έχει ήδη κάνει τη μελέτη καθώς τα μωρά των ζώων απογαλακτίζονται και αυτά από το μητρικό γάλα. Δεν βλέπουμε δηλαδή ενήλικα ζώα στην άγρια φύση να θηλάζουν από τις μητέρες τους.

Ένα άλλο σημείο ανησυχίας είναι η καθαριότητα των αντλιών γάλακτος που πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά. Η αγορά του μητρικού γάλακτος από έναν ξένο, ειδικά από το διαδίκτυο, απαιτεί εμπιστοσύνη στους κανόνες υγιεινής. Ένας άλλος κίνδυνος είναι το γεγονός ότι δεν γνωρίζετε απαραίτητα αν η μαμά από την οποία αγοράζετε το γάλα έχει εξεταστεί για μολυσματικές ασθένειες ή εάν το ίδιο το μητρικό γάλα είναι μολυσμένο. Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα, δεδομένου ότι μολύνσεις όπως ο HIV μπορεί να περάσουν από το μητρικό γάλα, όπως αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η διατροφή μιας μητέρας επηρεάζει επίσης το θρεπτικό προφίλ του μητρικού γάλακτος και έτσι οι αγοραστές πρέπει να εμπιστεύονται ότι οι μητέρες τρώνε σωστά και υγιεινά, προσθέτουν οι ειδικοί. Η επιστήμη συμφωνεί: μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Pediatrics διαπίστωσε ότι από 101 δείγματα μητρικού γάλακτος που αγοράστηκαν ηλεκτρονικά, το 63% ήταν θετικό για σταφυλόκοκκο, 36% για στρεπτόκοκκο και 3% για σαλμονέλα.

Εάν είστε ένας ενήλικας που θέλει να «γραμμωθεί», σηκώστε τα βάρη και τροφοδοτήστε το σώμα σας με μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Αφήστε το μητρικό γάλα για τα μωρά που το χρειάζονται.

Φωτεινή Πουρνάρα, itrofi.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πώς να κοιμάσαι κι οι μύες σου να φουσκώνουν
  • Οι 3 ασκήσεις που χρειάζεσαι για να φτιάξεις σώμα για το καλοκαίρι
  • Αύξηση μυικής μάζας για την περίοδο του χειμώνα!
  • «Χτίσε» τους μύες της πλάτης με μια άσκηση!
  • Το πρόγραμμα προπόνησης του Arnie για να χτίσεις κολοσσιαίους μύες
  • Τι είναι το muscle buffering και γιατί διαλύει την αντοχή των μυών σου
loading...