Στρείδια, τα όστρακα του έρωτα!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τι ισχύει και τι όχι για την κατ' εξοχήν αφροδισιακή τροφή

Σύμφωνα με ένα μύθο ο Giacomo Casanova έτρωγε κάθε πρωί 50 στρείδια στο μπάνιο με την εκάστοτε συνοδό του. Ισχυριζόταν ότι του έδιναν ώθηση στο πνεύμα και στον έρωτα, συνδέοντας τα στρείδια με τη libido.

Ο Giacomo Casanova γεννήθηκε το 1725 στη Βενετία. Φαίνεται ότι είχε πολλά χαρίσματα, γοητεία, επιμονή, χιούμορ και ασίγαστη όρεξη για δολοπλοκίες προκειμένου να πετύχει τον απώτερο σκοπό του: να ξελογιάζει γυναίκες. Ο επίσημος αριθμός κατακτήσεών του είναι 122, όχι πολύ μεγάλος αν αναλογιστούμε τη φήμη του, αυτό που τον έκανε διάσημο ήταν κυρίως η Μέθοδος, που αναλύει στη βιογραφία του σχεδόν επιστημονικά.  

Ο Casanova αγαπούσε το φαγητό όσο και τις γυναίκες. Όταν γέρασε και οι δυνάμεις του άρχισαν να τον εγκαταλείπουν δήλωνε ότι «δεν ήταν πια σάτυρος στο δάσος αλλά λύκος στο τραπέζι.» Όσο ήταν δραστήριος με τις κυρίες συνδύαζε το φαγητό με τις σαρκικές απολαύσεις, συχνά μέσα σε μία μπανιέρα.  

Το αγαπημένο του φαγητό αποπλάνησης ήταν τα στρείδια. Λέγεται ότι έτρωγε μερικές ντουζίνες για πρωινό (μερικές πηγές μιλούν και για 100 κάθε πρωί) για να διατηρεί τις δυνάμεις του. Ένα αγαπημένο του παιχνίδι ήταν να κάνει πρώτα τις κυρίες να γελάνε και μετά τους έδινε το στρείδι για να σφραγίσει τα χείλη της κυρίας με φιλιά. Όλα αυτά μέσα σε μπανιέρα. Ποια θα μπορούσε να του αντισταθεί;

Διατροφική αξία

Ο μύθος περιέχει και μια δόση αλήθειας, καθώς τα στρείδια είναι εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου, ο οποίος συνδέεται με την παραγωγή τεστοστερόνης. Επιπρόσθετα έχει βρεθεί ότι τα στρείδια περιέχουν ένα σπάνιο αμινοξύ που προκαλεί την διέγερση των σεξουαλικών ορμονών. Είναι γνωστό ότι αποτελούν πολύτιμη πηγή μεταλλικών στοιχείων όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το ασβέστιο, ενώ περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες βιταμίνες Α και Β12 έχοντας παράλληλα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Οι ερευνητές βρήκαν (πολύ εύκολα) πολλούς εθελοντές για τη δοκιμή η οποίοι έκριναν ότι τα αποτελέσματα ισχύουν μόνο αν τα στρείδια καταναλωθούν ωμά. Αν δεν πιστεύετε σ’ αυτά πάντως, αυτό που ισχύει ότι το καλύτερο αφροδισιακό βρίσκεται μέσα στα κεφάλια μας. Είναι πάντα μία καλή δικαιολογία για να φάτε λίγα στρείδια ακόμα.

Η αφροδισιακή τροφή

Τα στρείδια θεωρούνται αφροδισιακά από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Στην ελληνική μυθολογία η Αφροδίτη βγήκε από τη θάλασσα μέσα από ένα όστρακο και συμβόλιζε τον έρωτα και τη γονιμότητα όπως και αντίστοιχη θεά στη ρωμαϊκή μυθολογία, η Venus.   Οι πρώτες τροφές που θεωρήθηκαν αφροδισιακές ήταν αυτές που έμοιαζαν με τα ανθρώπινα όργανα αναπαραγωγής. Είναι προφανές με τι μοιάζουν τα στρείδια…

Η φήμη τους βέβαια συντηρείται και από τον τρόπο με τον οποίο τρώγονται, άλλο να τρως στρείδια κι άλλο φακές. Άλλος λόγος είναι η θαλασσινή τους μυρωδιά που μοιάζει με γυναικεία. Στο πέρασμα των χρόνων τα αποτελέσματα όλων των αφροδισιακών τροφών έχουν αμφισβητηθεί. Πρόσφατα όμως αμερικανοί και ιταλοί ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι υπάρχει μία βάση στη φήμη των στρειδιών.

Παλαιότερα αφθονούσαν στις ελληνικές θάλασσες, την τελευταία 20ετία έχουν μειωθεί πολύ. Δύο είναι τα κυρίαρχα είδη στρειδιών που κυκλοφορούν στην αγορά, τα στρείδια του Ειρηνικού που είναι ευρέως καλλιεργούμενα, και τα αγγλικά στρείδια που είναι πιο νόστιμα, έχουν πιο πλούσια σάρκα, αλλά είναι εποχιακά και ελαφρώς ακριβότερα. Στην Ελλάδα το πιθανότερο είναι να βρούμε στρείδια εισαγωγής. Η τιμή εξαρτάται από την προέλευση, το μέγεθος, την ποικιλία. Έχουν πολύ νόστιμη, γλυκιά και μαλακή σάρκα και δίκαια θεωρούνται το πιο πολύτιμο όστρακο. Τα στρείδια ανοίγονται πάντα ζωντανά και το κέλυφός τους είναι ιδιαίτερα σκληρό.

Για να τα ανοίξουμε τοποθετούμε ένα μαχαίρι στο άνοιγμα του κελύφους και το μετακινούμε αργά μέχρι να βρούμε το σημείο που ενώνεται η σάρκα με το κέλυφος. Κόβοντας τον δεσμό αυτόν το στρείδι είναι έτοιμο να ανοίξει. Χρειάζεται προσοχή στο άνοιγμα ώστε να μην χαθούν οι χυμοί του οστράκου.

Τα στρείδια τρώγονται τόσο ωμά με λίγο λεμόνι ή κάποια ωμή σάλτσα όσο και ελαφρά περασμένα στο γκριλ πάντα με κάποια σάλτσα. Σάλτσες με βούτυρο και μυρωδικά ή πιο περίπλοκες αλλά πάντα φινετσάτες είναι οι αγαπημένες τους. Μπορούν να αρτυθούν με ένα συνδυασμό χυμών εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, grape fruit, lime) που τους πηγαίνει πολύ, αλλά και με πολλά άλλα υλικά.. Δεν αχνίζονται ούτε μαγειρεύονται γιατί σκληραίνουν και χάνουν τη νοστιμιά τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • 10 απλές και οικονομικές ιδέες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
  • 7 βήματα για παθιασμένο σεξ μέσα στις γιορτές
  • Πώς επηρεάζουν το σεξ οι γιορτές των Χριστουγέννων;
  • Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε όταν κάνουμε σεξ το καλοκαίρι
  • Πόσες φορές πρέπει να εκσπερματώνει ένας άντρας το μήνα;
  • «Sexomnia»: Δες τι συμβαίνει όταν κάνεις έρωτα στον ύπνο σου
loading...