Πως οι μικρές παρασπονδιές μπορεί να κάνουν καλό στη δίαιτά σου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Όλοι χρειάζονται ένα διάλειμμα. Ακόμα και η προσεκτική διατροφή.

Κι όμως, το περιοδικό και βάσει προγράμματος «σπάσιμο» της δίαιτας σου δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Για την ακρίβεια, όχι μόνο δεν είναι κάτι κακό αλλά αντίθετα μπορεί να σε οδηγήσει σε ακόμη γρηγορότερα αποτελέσματα στην προαιώνια «μάχη» σου με τα περιττά κιλά, φέρνοντάς σε πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ειδικά τώρα που πλησιάζει σιγά-σιγά και το καλοκαιράκι.

Αναρωτιέσαι, λοιπόν, πώς και γιατί βοηθούν οι «παρασπονδίες»; Το πράγμα έχει ως εξής: Όταν «παλεύεις» μονίμως με τα κιλά, μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων, ουσιαστικά δυσκολεύεις την παραγωγή λεπτίνης από τον οργανισμό σου -της ορμόνης αυτής, δηλαδή, που δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού και η οποία ρυθμίζει επιπλέον και τον μεταβολισμό. Για να το θέσουμε διαφορετικά, η μικρότερη παραγωγή λεπτίνης από τον οργανισμό μεταφράζεται σε επιβράδυνση του μεταβολισμού -γεγονός που δεν θέλεις να σου συμβεί επ' ουδενί και για κανένα λόγο όταν «παλεύεις» για να βγάλεις κανά κιλό από πάνω σου...

Ωστόσο, μια μελέτη που έχει δημοσιευτεί στη Διεθνή Επιθεώρηση για την Παχυσαρκία και τις Σχετιζόμενες Μεταβολικές Διαταραχές (International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders) αποδεικνύει ότι η προσωρινή υπερκατανάλωση υδατανθράκων (προσοχή: υδατανθράκων, όχι λιπαρών) όχι μόνο βοηθά τον οργανισμό να παράγει περισσότερη λεπτίνη αλλά, κυρίως, τον οδηγεί να «κάψει» επιπλέον θερμίδες μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο. Μάλιστα, το γεγονός αυτό το γνωρίζουν όχι μόνο οι διατροφολόγοι, αλλά και οι επαγγελματίες αθλητές, οι οποίοι και το εκμεταλλεύονται προκειμένου να διατηρήσουν σταθερό ή ακόμη και να μειώσουν το βάρος τους όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο. Εξάλλου, όπως αναφέρει η έρευνα «η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων μέσω προγραμματισμένων γευμάτων αυξάνει το γλυκογόνο στους μυς, βοηθά στη μυϊκή σύνθεση και μειώνει τα επίπεδα λίπους συνολικά στο ανθρώπινο σώμα ».

Κάνε «διάλειμμα» μόνο μια φορά την εβδομάδα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα «διαλείμματα» στην κατά τ' άλλα προσεκτική και μετρημένη διατροφή σου (λέμε τώρα...) απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή ως προς τον προγραμματισμό τους - δηλαδή, τόσο στη συχνότητα με την οποία πραγματοποιούνται, όσο και προς τις θερμίδες που καταναλώνονται κατά τη διάρκειά τους και αυτό γιατί ενδεχόμενες «κτηνωδίες» και υπερβολές μπορούν να ακυρώσουν «αβάδιστα» την προσπάθεια και τις στερήσεις όλων των προηγούμενων ημερών.

Τελικά, όμως, τα πράγματα είναι απλά: Πρώτον, φρόντισε να διατηρήσεις τον αριθμό των «διαλειμμάτων» αυτών σταθερό και σε λογικά επίπεδα -για παράδειγμα, επίβαλε στον εαυτό σου να «κλέβεις» από το πρόγραμμα διατροφής σου μόνο μια και όχι δεκαπέντε φορές μέσα στην εβδομάδα.

Δεύτερον, προγραμμάτισε τις «παρεκτροπές» σου για την Κυριακή κι αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που προγραμματίζουν τη «χαλάρωση» της δίαιτάς τους για την Παρασκευή ή το Σάββατο έχουν την τάση να «εκτροχιάζονται» καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Κάνε, λοιπόν, το διάλειμμά σου, χωρίς ενοχές και τύψεις κάθε Κυριακή (μετά την εκκλησία, ένα πράγμα) και «δίαιτα, από Δευτέρα».

Ιδανικά, το «διάλειμμα» πρέπει να διαρκεί ένα γεύμα, όχι μια ολόκληρη ημέρα.
Για αρχή, κράτα το εξής θετικό: Λόγω της αυξημένης ποσότητας ορμονών που ευθύνονται για το «κτίσιμο» των μυών στον οργανισμό του (σ.σ. όπως, για παράδειγμα, η τεστοστερόνη) ο μέσος άντρας έχει το προνόμιο να μπορεί να καταναλώνει μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων κατά τη διάρκεια των «διαλειμμάτων» από το πρόγραμμα διατροφής του σε σχέση με τη μέση γυναίκα. Από την άλλη, βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι το εκάστοτε «διάλειμμα» μπορεί να διαρκεί μια ολόκληρη ημέρα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και η αρνητική επίδραση που έχει η κατανάλωση αλκοόλ στην παραγωγή λεπτίνης από τον οργανισμό.

Για να θέσουμε το όλο ζήτημα με αριθμούς, οι θερμίδες που θα πρέπει να καταναλώνεις σε ένα «ελεύθερο» γεύμα δε θα πρέπει να ξεπερνούν τις 1000. Με άλλα λόγια, η θερμιδική αξία του μεσημεριανού σου επιτρέπεται να ξεπερνά μέχρι 500 θερμίδες την αντίστοιχη του δείπνου σου. Οπότε, προσοχή.

Δείξε τον απαραίτητο σεβασμό στο στομάχι σου
Η σωστή διαχείριση του «διαλείμματος» δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα της τροφής που θα ρίξεις μέσα στο στομάχι σου αλλά και από την ποιότητα αυτής. Αν, για παράδειγμα, ακολουθείς με ευλάβεια ένα σχετικά αυστηρό πρόγραμμα διατροφής για αρκετό καιρό και την ημέρα που έχεις «ελευθέρας» αποφασίσεις να καταναλώσεις τροφές που είναι τίγκα στη ζάχαρη και τα λίπη, το γαστρεντερικό σου σύστημα θα «βαρέσει μπιέλα», πολύ απλά γιατί η χολή, το στομάχι και το έντερό σου, λόγω της αποχής τους από τη «σαβούρα», θα πρέπει να δουλέψουν υπερωρίες. Μάλιστα, για την «ταλαιπωρία» που θα το υποβάλεις, το γαστρεντερικό σου δεν αποκλείεται να σε τιμωρήσει με καούρες, φούσκωμα και διάρροια. Με τις υγείες σου. Not.

Πρόσεξε την Αχίλλειο πτέρνα σου
Σίγουρα έχεις κάποια γευστική αδυναμία σ' αυτό το ένα φαγητό / μεζεδάκι / γλυκό / «βρόμικο» στο οποίο δεν μπορείς ν' αντισταθείς και με το οποίο χάνεις εύκολα την αίσθηση του μέτρου. Προσοχή όμως: Το να επιλέγεις για το «διάλειμμά» σου κάποια από αυτές τις τροφές δεν ενδείκνυται, πολύ απλά γιατί ελοχεύει ο κίνδυνος κατά την προγραμματισμένη σου παρασπονδία να χάσεις κάθε έλεγχο.

Προκειμένου ν' αποφύγεις τον κίνδυνο αυτό, πριν παραδοθείς στην απόλαυση, προσπάθησε να απαντήσεις ειλικρινά στις ακόλουθες ερωτήσεις: Θα καταφέρω να διατηρήσω τον αυτοέλεγχό μου αν ξεκινήσω να καταναλώνω την εν λόγω τροφή; Μήπως θα νιώθω ενοχές, ντροπή και παραίτηση μετά από το συγκεκριμένο γεύμα; Αν οι απαντήσεις σε όλα αυτά είναι καταφατική (αν είναι καταφατική σε μία από τις ερωτήσεις, πιθανότατα θα είναι και στις υπόλοιπες), τότε καλύτερα να επιλέξεις για τη γευστική «χαλάρωσή» σου κάτι άλλο. Τόσο απλά.

Πηγή: gr.askmen.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ