Έξι λόγοι που δεν μπορούμε να χάσουμε κιλά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Πολλές φορές κάνουμε διαίτες και αφιερώνουμε πολλές ώρες στο γυμναστήριο παρ'όλα αυτά τα κιλά παραμένουν αμετάβλητα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει εμείς σας παρουσιάζουμε έξι από αυτούς.

Η ηλικία

Καθώς μεγαλώνουμε, ο μεταβολισμός μας μειώνεται, κυρίως λόγω της έλλειψης άσκησης, συχνά σε συνδυασμό και με κακή διατροφή. Ουσιαστικά, μειώνεται η αυξητική ορμόνη, η οποία διεγείρει τον μεταβολισμό, ενώ αυξάνεται η κορτιζόλη, που τον καταστέλλει. Ταυτόχρονα, η δράση των κατεχολαμινών, που διεγείρουν τις καύσεις, περιορίζεται. Η διαδικασία αυτή του οργανισμού αφορά γυναίκες και άνδρες. Στους άνδρες, στην αύξηση του βάρους συμβάλλει η μείωση της τεστοστερόνης, που παρατηρείται με τη γήρανση, ενώ οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να «βάλουν» κιλά κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, επειδή ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται σημαντικά.

Η κατακράτηση υγρών

Η κατακράτηση υγρών, που κρατάει «κολλημένο» τον δείκτη της ζυγαριάς, συχνά οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση νατρίου και αλκοόλ. Γι’ αυτό, οι διαιτολόγοι συστήνουν κατά τη διάρκεια της δίαιτας να χρησιμοποιούμε ελάχιστο αλάτι στο μαγείρεμα και να αποφεύγουμε τις πηγές νατρίου, όπως είναι οι κονσέρβες και τα παστά τρόφιμα. Επίσης, καλό είναι να μην καταναλώνουμε πάνω από 1-2 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα και να προτιμάμε το κρασί.

Το έντερο 
Διαταραχές στην κινητικότητα του εντέρου, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, αλλά και στην περίπτωση έντονης δυσκοιλιότητας, μπορούν να επηρεάσουν το βάρος μας. Ωστόσο, μόλις περάσει η φάση έξαρσης και αντιμετωπιστούν τα ενοχλητικά συμπτώματα, θα φανεί και πάλι το πραγματικό μας βάρος.

Ο θυρεοειδής

Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα προκαλεί μείωση του βασικού μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να έχουμε κατακράτηση υγρών και να παίρνουμε βάρος ακόμα και αν δεν έχει αλλάξει τίποτα στον τρόπο διατροφής μας. Άλλωστε, μία από τις βασικότερες ενδείξεις ύπαρξης υποθυρεοειδισμού είναι η πρόσληψη κιλών ή η αδυναμία απώλειας βάρους. Στην περίπτωση που διαγνωστεί η συγκεκριμένη διαταραχή, απαιτείται ρύθμιση της λειτουργίας του αδένα, συνήθως με φαρμακευτική αγωγή. Όταν ο οργανισμός επανέλθει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς, επανέρχεται και το βάρος μας. 

Τα φάρμακα 

Η αύξηση βάρους μπορεί να αποτελεί μία από τις συνηθισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων που χορηγούνται για κοινές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, έχουν ενοχοποιηθεί οι β-αναστολείς, τα κορτικοστεροειδή, η ινσουλίνη, καθώς και ορισμένα αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωτικά και αντιεπιληπτικά φάρμακα.

Το χρόνιο στρες

Στην περίπτωση χρόνιου στρες, ο οργανισμός μας παράγει υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, ελαττώνοντας παράλληλα και τον ρυθμό του μεταβολισμού. Η υπερπαραγωγή της κορτιζόλης συμβάλλει στην αποθήκευση των περιττών κιλών στην περιοχή της κοιλιάς, δημιουργώντας σπλαχνικό λίπος, το πιο επιβαρυντικό είδος λίπους για την υγεία μας. 

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Μικρές συμβουλές για να μην πάρετε περιττά κιλά στις γιορτές!
  • Τα 2 σημεία-κλειδιά για να μην πάρετε κιλά από το βραδινό
  • Γιατί παχαίνουμε το χειμώνα;
  • Πώς να μην πάρεις κιλά στις γιορτές χωρίς να στερηθείς
  • 6 λόγοι για να χρησιμοποιείτε ένα συμπλήρωμα νιτρικού οξειδίου
  • Γιατί όσο μεγαλώνουμε παχαίνουμε;
loading...