Κινόα, το superfood που έχει κάνει θραύση ακόμη και στη NASA!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Πριν από περίπου 5000 χρόνια, στα βουνά των Άνδεων, οι Ίνκας άρχισαν να καλλιεργούν κινόα, γιατί πίστευαν ότι έδινε δύναμη και αντοχή στους πολεμιστές τους.

Η καλλιέργειά διαδόθηκε σιγά σιγά σε όλο τον κόσμο και από το 2013 που αναγνωρίσθηκε η διατροφική της αξία από τα Ηνωμένα Έθνη, κατατάχθηκε στις υπέρτροφες. Ακόμη και οι επιστήμονες της NASA την έχουν χαρακτηρίσει εξαιρετικά ισορροπημένη τροφή και την έχουν εντάξει στο διαιτολόγιο των διαστημικών τους αποστολών.

Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωσή της έχει αυξηθεί πολύ, κατά κύριο λόγο γιατί δεν περιέχει γλουτένη. Επίσης, παρόλο που δεν είναι δημητριακό έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από τα κοινά δημητριακά, το ρύζι, τα σιτηρά και το κριθάρι, που φτάνει το 14-21,9 %.

Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό, μεταξύ των οποίων είναι και η λυσίνη που βοηθά στην δόμηση των ιστών και την επούλωση των πληγών.

Η κινόα είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες. Έτσι, διευκολύνει τη λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας σε προβλήματα δυσκοιλιότητας και μειώνει την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να προστατεύει από καρδιακές παθήσεις. Παράλληλα, μειώνεται η χοληστερίνη και ισορροπεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Η κινόα επιλέγεται από πολλούς που κάνουν διατροφή γιατί βοηθάει σημαντικά στην απώλεια βάρους. Όσοι τρώνε κινόα, νιώθουν πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έτσι μειώνεται η ποσότητα του φαγητού που τρώνε. Είναι ελαφριά και εύπεπτη τροφή και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, κάτι που βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και κατά συνέπεια τη συγκέντρωση και την καλύτερη πνευματική απόδοση.

quinoa instant pot

Ανεβάζει επίσης, τον αιματοκρίτη σε όσους έχουν πρόβλημα. Το μαγνήσιο που περιέχει, βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και έτσι ανακουφίζονται οι ημικρανίες, βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, την αποτοξίνωση, την παραγωγή ενέργειας και το σχηματισμό υγιών οστών και δοντιών. Μειώνεται ο κίνδυνος του διαβήτη τύπου 2, καθώς ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η κινόα έχει επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες, φυτοστερόλες, φλαβονοειδή.

Ο ψευδάργυρος που περιέχει, δυναμώνει τον ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην παραγωγή ινσουλίνης. Μεταξύ των άλλων βιταμινών που περιέχει, έχει και βιταμίνη Ε που προστατεύει το δέρμα από δερματικές αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η ψωρίαση.

Η κινόα είναι ακόμη, εξαιρετική πηγή φωσφόρου, ασβεστίου και ω3 λιπαρών. Το 1/4 κούπας με κινόα περιέχει 160 θερμίδες, 2,5 γραμμάρια λίπους, 27 γραμμάρια υδατανθράκων, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3 γραμμάρια φυτικών ινών.

Πηγή: www.valueforlife.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Τι είναι το ιπποφαές και πού μας ωφελεί
  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε όταν κάνουμε σεξ το καλοκαίρι
  • Οι λόγοι που τα καρύδια είναι αληθινός διατροφικός θησαυρός
  • Η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου και τα οφέλη του στην υγεία!
loading...