mobadv

5 συμβουλές διατροφής για τα γιορτινά τραπέζια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Με τον ερχομό του χειμώνα μικροί και μεγάλοι περιμένουν με αγωνία τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αυτές οι γιορτές έχουν συνδυαστεί με τους φωτισμένους δρόμους, τα δώρα, τα παραδοσιακά γλυκά των εορτών και το γιορτινό τραπέζι. Από κανένα σπίτι δεν λείπουν οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, και σχεδόν από κανένα εορταστικό τραπέζι δεν απουσιάζει η γεμιστή γαλοπούλα ή το αγριογούρουνο και γενικότερα οι μεγάλες ποσότητες φαγητών.Αυτές οι μέρες χαρακτηρίζονται από όλους με υψηλή κατανάλωση τροφίμων και αλκοόλ, με αποτέλεσμα να χάνεται ο έλεγχος του σωματικού βάρους. Με την λήξη των εορτών το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων έχουν αυξήσει το βάρος τους κατά 2 με 3 κιλά ή και περισσότερο. Με κίνδυνο να υιοθετηθούν ανορθόδοξες διατροφικές συμπεριφορές για την γρήγορη απώλεια των κιλών που αποκτήθηκαν. Στις εορταστικές ημέρες είναι πρακτικά αδύνατον να μειωθεί το σωματικό βάρος, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό.

 

Όλα αυτά μπορούν να αποφθεχθούν ακολουθώντας κάποιες απλές διατροφικές οδηγίες κατά τη διάρκεια του εορταστικού δείπνου:

 

1. Φροντίστε την ημέρα του εορταστικού δείπνου να έχετε καταναλώσει το πρωινό και το δεκατιανό σας γεύμα, όπως κάνετε και στη καθημερινότητα σας. Με αυτό τον τρόπο θα επέλθει το αίσθημα του κορεσμού πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να μην καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτή που χρειάζεστε.

 

2. Πριν αρχίσετε να καταναλώνεται το γεύμα σας χρησιμοποιήστε το πιάτο σας σαν οδηγό για να επιλέξετε τα τρόφιμα και την ποσότητα που θα καταναλώσετε. Όταν είστε στο τραπέζι τοποθετήστε στο πιάτο σας τα φαγητά που θέλετε να καταναλώσετε μαζί με σαλάτα ή οποία μπορεί να καλύπτει ένα σημαντικό μέρος, έτσι ώστε να υπάρχει ποικιλία φαγητών και γεύσεων και παράλληλα να ελέγχεται την ποσότητα που καταναλώνετε. Σε περίπτωση που θέλετε να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που έχετε στο πιάτο σας, επιλέξτε να καταναλώσετε σαλάτα.

 

3. Το εορταστικό δείπνο πάντα συνοδεύεται από αλκοόλ και ανθρακούχα ποτά. Προσπαθήστε το αλκοόλ να μην υπερβεί τα 2 ποτήρια. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με την υψηλή κατανάλωση τροφής συνδέεται άμεσα με την αύξηση του σωματικού λίπους και κατ’ επέκταση με την αύξηση του βάρους. Τα ανθρακούχα ποτά τα προτιμούν αρκετοί, διότι θεωρούν ότι μπορούν να επιταχύνουν την πέψη του φαγητού παρόλο που αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνουν είναι να επιβαρύνουν τον οργανισμό με κενές θερμίδες και το στομάχι αυξάνοντας τον όγκο της πέψης. Προτιμήστε να καταναλώσετε νερό αντί για ανθρακούχα ποτά ή επιπλέων αλκοόλ, το οποίο συμβάλει στη διαδικασία της πέψης και τη διατήρηση της υγείας.

 

4. Οι γιορτές συνοδεύονται από τα παραδοσιακά γλυκά και συγκεκριμένα από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Ένα μελομακάρονο και ένας κουραμπιές έχουν μικρή διαφορά θερμίδων αλλά η διαφορά τους προέρχεται από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την σύσταση τους. Οι κουραμπιέδες αποτελούνται κυρίως από βούτυρο και ζάχαρη ενώ τα μελομακάρονα από ελαιόλαδο, μέλι και καρύδια. Από αυτό συμπεράνουμε ότι τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινά και πιο ευεργετικά για τον οργανισμό σε σχέση με τους κουραμπιέδες. Αλλά παρόλα αυτά η κατανάλωση και των δύο γλυκών πρέπει να γίνεται με μέτρο και να μην υπερβαίνουν 1 γλυκό την ημέρα.

 

5. Η σωματική δραστηριότητα και κατά την διάρκεια των εορτών, βοηθάει στον έλεγχο του βάρους και τη φυσική κατάσταση. Οι μέρες των γιορτών συνδυάζονται με ξεκούραση και διασκέδαση. Αλλά ένας περίπατος στη πόλη με τα φώτα των Χριστουγέννων, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας και να ανεβάσει την διάθεση σας.
Τις ημέρες των εορτών το γιορτινό τραπέζι αποτελεί το επίκεντρο όλων μας. Μέσω αυτού ενώνεται η οικογένεια και ενισχύονται οι σχέσεις μεταξύ των μελών της. Όμως για να προστατέψουμε το βάρος μας και κατ’ επέκταση την υγεία μας το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η ποσότητα που θα καταναλώσουμε, χωρίς να χρειάζεται να στερηθούμε κάτι από αυτά που μας αρέσουν, διότι η απόλαυση δεν κρύβεται στη ποσότητα.

Καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά
σε όλους με χαρά, υγεία και ευτυχία...

 

Επιμέλεια: Παλιμετάκη Μαρία
www.chaniapersonaltraining.gr

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

GIF ISO FINAL 1