mobadv

Πώς θα σταματήσεις να τρως όταν δεν πεινάς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τέσσερα κολπάκια που θα σε βοηθήσουν να σταματήσεις να «ξεσπάς» στο φαγητό.

 

Ως γνωστόν, εκτός από την επιβίωσή, τα τρόφιμα «χρησιμοποιούνται» μεταξύ άλλων για να γιορτάσουμε, να ηρεμήσουμε ή ακόμη και να κατευνάσουμε την πλήξη ή την θλίψη που μπορεί να νιώθουμε σε κάποια φάση της ζωής μας. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν οι διαιτητικές συνήθειες, επηρεασμένες από συναισθήματα ή καταστάσεις σαν τις προαναφερθείσες, οδηγούν στην ανεξέλεγκτη αύξηση του βάρους...

 

Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η επίλυση της μεγάλης πλειοψηφίας των προβλημάτων που σχετίζονται με το βάρος δεν πρέπει να περιορίζεται στην παροχή προγραμμάτων διατροφής των 1500 θερμίδων ημερησίως ή / και στην υιοθέτηση κάποιων προγραμμάτων άσκησης, πολλοί «ειδικοί» της διατροφής περιλαμβάνουν πλέον στις προσεγγίσεις τους και τεχνικές τροποποίησης της συμπεριφοράς που εστιάζουν τόσο στην απώλεια βάρους, όσο και στη συντήρηση αυτού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, η αποκάλυψη των αιτίων πίσω από τη λεγόμενη «συναισθηματική πείνα» είναι το πρώτο βήμα στον δρόμο για την αποκατάσταση. Οι ακόλουθες ερωτήσεις και προτάσεις μπορεί να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την υποκινούμενη από τα συναισθήματα αύξηση του βάρους σου.

 

Μήπως τρως όταν δεν πεινάς;

Ξεκίνα να κρατάς ένα ημερολόγιο των τροφίμων που καταναλώνεις για να ανακαλύψεις τι, πόσο και πότε τρως και ποιο συναίσθημα ή ψυχολογική κατάσταση σε οδήγησε στο φαγητό. Αν, για παράδειγμα, νιώθεις θυμωμένος, αναζήτησε την αληθινή αιτία του θυμού σου και προσπάθησε να την αντιμετωπίσεις. Αν πάλι νιώθεις λυπημένος, κατάγραψε τους λόγους για τους οποίους αισθάνεσαι έτσι κι εν συνεχεία εξέτασε αν υπάρχουν τρόποι να νιώσεις χαρούμενος και «ανεβασμένος» χωρίς να χρειαστεί να καταφύγεις στην κατανάλωση φαγητού.

 

Σου αρέσουν πολύ συγκεκριμένα τρόφιμα;

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς έντονη επιθυμία για κάποιο τρόφιμο, αναγνώρισε τι συμβαίνει και θυμήσου ότι, αν καταφέρεις να αγνοήσεις την επιθυμία σου, τελικά αυτή θα σου περάσει -αν μάλιστα έχεις προετοιμάσει έναν κατάλογο πραγμάτων που μπορείς να κάνεις για να στρέψεις την προσοχή σου όσο κρατάει η επιθυμία σου, τόσο το καλύτερο. Ενδεικτικά, μπορείς να κάνεις ένα τηλεφώνημα, να πας για έναν περίπατο, να κάνεις ένα ντους ή να πιεις κάτι ζεστό.

 

Μήπως νιώθεις πιεσμένος επειδή δεν μπορείς να φτάσεις την ιδανική εικόνα που δημιουργούν τα ΜΜΕ για το ανθρώπινο σώμα;

Η λύση είναι απλή: άλλαξε τους στόχους σου και άρχισε να τρως καλά και να ασκείσαι τακτικά, όχι για να μοιάσεις με μοντέλο αλλά για να είσαι σε καλύτερη φόρμα αλλά και για να νιώθεις απλά καλά με τον εαυτό σου.

 

Μην ξεχνάς: Ο συνδυασμός σαφών και απλών οδηγών για καλή διατροφή με αποτελεσματικές και πρακτικές συμβουλές για την άσκηση είναι, για πολλούς, μόνο η μισή λύση όταν ο στόχος είναι η μόνιμη απώλεια βάρους. Η κατανόηση των αιτιών που οδηγούν στην υπερκατανάλωσης τροφής, η αντιμετώπισή τους και, τέλος, οι πρακτικές στρατηγικές για ουσιαστική αλλαγή θα ενισχύσουν την πιθανότητα να μειώσεις το σωματικό βάρος σου.

 

Πηγή: EUFIC

 

Τέσσερα κολπάκια που θα σε βοηθήσουν να σταματήσεις να «ξεσπάς» στο φαγητό.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

GIF ISO FINAL 1