Οι καλύτεροι και οι "χειρότεροι" διατροφικοί συνδυασμοί

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Παρόλο που ξέρεις τη διατροφική αξία κάποιων τροφών χωριστά , πιθανόν δε φανταζόσουν ότι ο συνδυασμός τους θα μπορούσε να διπλασιάσει τα οφέλη τους για τον οργανισμό, καθώς το ένα συμπληρώνει ή βοηθά το άλλο στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Όπως αναφέρει και η λαϊκή ρήση "Η ισχύς εν τη ενώσει".

 

Δες λοιπόν ποιοι είναι οι σωστοί και ποιοι οι "λάθος" διατροφικοί συνδυασμοί...

 

Τι πρέπει να τρως

√ Ψάρι με σαλάτα: Συνδυάστε το ψάρι με πράσινη σαλάτα από φρέσκα λαχανικά που δεν εμποδίζει την απορρόφηση του ιωδίου που περιέχουν το ψάρι και τα θαλασσινά.

 

√ Μπιφτέκι με μαύρο ψωμί: Συνοδεύεστε τα μπιφτέκια σας και τα κρεατικά σας με φυτικές ίνες που θα βρείτε στα φρέσκα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Με αυτόν το συνδυασμό θα μειώσετε την κακή χοληστερίνη.

 

√ Σπανάκι και βιταμίνη C λεμόνια, πορτοκάλια κ.α): Το σπανάκι είναι γνωστό για την υψηλή του περιεκτικότητα σε σίδηρο. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι όσο σπανάκι και να φας, ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει μόνο 10 με 15% της συνιστώμενης καθημερινής πρόσληψης. Η βιταμίνη C που βρίσκεται στα λεμόνια και στα πορτοκάλια, μπορεί να μεγιστοποιήσει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό.

 

Τι να αποφεύγεις

√ Δημητριακά με καφέ: Ο σίδηρος των δημητριακών δεσμεύεται από τις τανίνες που υπάρχουν στον καφέ αλλά και στο τσάι με αποτέλεσμα να χάνετε αρκετό από τον σίδηρο που θα μπορούσατε να προσλάβετε.

 

√ Παντζάρια με τυρί: Το ασβέστιο που υπάρχει στα τυριά δεσμεύεται από το οξαλικό οξύ που υπάρχει στα παντζάρια, αλλά και στο σπανάκι με αποτέλεσμα να χάνεται μεγάλο μέρος του ασβεστίου.

 

√ Θαλασσινά με μπρόκολο: Το μπρόκολο και γενικά τα κραμβοειδή λαχανικά(κουνουπίδι, λάχανο) έχουν κάποιες χημικές ενώσεις που επιδρούν αρνητικά στο ιώδιο που έχουν τα ψάρια και τα θαλασσινά και επομένως αυτός ο συνδυασμός δε θεωρείται και ο ιδανικός.

 

Πηγή: www.lifezone.gr

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ