Μήπως σας λείπει βιταμίνη Β12; Πώς θα το καταλάβετε!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Αδύναμη μνήμη, κόπωση, κατάθλιψη;

Η βιταμίνη Β12, αποδεδειγμένα ενισχύει τη μνήμη, ελέγχει το νευρικό σύστημα και συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι η μόνη που αποθηκεύεται στον οργανισμό, συγκεκριμένα στο συκώτι.

Περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι όσοι έχουν πεπτικές διαταραχές, οι ηλικιωμένοι, οι χορτοφάγοι ή όσοι έχουν κάνει επέμβαση για απώλεια βάρους.

Έρευνες έδειξαν ότι πλήττονται επίσης, γυναίκες άνω των 40 ετών, αφού διαπιστώθηκε η έλλειψη σε 4 στις 100 γυναίκες.

Κατά κύριο λόγο περιέχεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αλλά στις καλές πηγές περιλαμβάνονται τα πουλερικά, τα αυγά, το γάλα, τα οστρακοειδή, το τυρί και άλλα.

Η έλλειψή της προκαλεί διάφορα προβλήματα στον οργανισμό, γι’ αυτό και πρέπει μετά τη διάγνωση να συνταγογραφηθούν συμπληρώματα ή να γίνει χορήγηση της βιταμίνης σε ενέσιμη μορφή.

Συμπτώματα ανεπάρκειας της Β12

Ανάμεσα στα συμπτώματα που ειδοποιούν για την ανεπάρκεια της Β12, είναι η αναιμία, η κόπωση ακόμη κι αν ο ασθενής κοιμάται αρκετές ώρες, η αίσθηση αδυναμίας, η απότομη και αδικαιολόγητη απώλεια βάρους, η αδύναμη μνήμη, το μούδιασμα ποδιών και χεριών, ακόμη και η κατάθλιψη ή παράνοια και οι παραισθήσεις.

Η συνεχής κόπωση μαρτυρά ότι ο οργανισμός χρειάζεται τη βιταμίνη για να παραχθούν ερυθρά αιμοσφαίρια, ώστε να μεταφερθεί οξυγόνο στα όργανα.

Η έλλειψη οξυγόνου δημιουργεί αδυναμία και κούραση, καθώς επηρεάζει και τους μυς. Η μνήμη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιταμίνη Β12.

Αν παρατηρήσετε αφηρημάδα και πιστεύετε ότι η μνήμη σας έγινε αδύναμη, με απλές αιματολογικές εξετάσεις μπορείτε να ανακαλύψετε αν οφείλεται σε ανεπάρκεια της Β12.

Το χλωμό χρώμα προσώπου, μπορεί να σχετίζεται με ανεπάρκεια της βιταμίνης, γιατί τότε τα ερυθρά αιμοσφαίρια καταστρέφονται ευκολότερα, απελευθερώνοντας χολερυθριλινη, ουσία που αποχρωματίζει το δέρμα.

Η Β12 βοηθά στη σύνθεση σεροτονίνης και ντοπαμίνης, δηλαδή των ορμονών που ευθύνονται για τη διάθεση. Η μειωμένη παραγωγή των ορμονών συνεπάγεται συναισθηματική αστάθεια, ευερεθιστότητα ή κλάμα.

Σε ακραίες περιπτώσεις, όταν η βιταμίνη βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο ή δεν υπάρχει καθόλου, προκαλούνται βλάβες στο οπτικό νεύρο ή στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα την ευαισθησία στο φως, τη θολή όραση μέχρι και την ολική απώλεια.

Πάντως, αν η διάγνωση γίνει έγκαιρα, μπορούν να αποφευχθούν τα προβλήματα και ο οργανισμός να ανακάμψει γρήγορα.

Πηγή: valueforlife.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Σαρακοστή και νηστεία: Τι τρώτε και τι όχι!
  • Καθαρά Δευτέρα: τι να φάμε, τι να προσέξουμε
  • Οι 6 υπερτροφές που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου φέτος την άνοιξη
  • Αμύγδαλα vs Καρύδια: Θερμίδες και διατροφική αξία!
  • Τα 5 αγχολυτικά «φάρμακα» της φύσης
  • Μικρές συμβουλές για να μην πάρετε περιττά κιλά στις γιορτές!
loading...