Η θρεπτική αξία της βρώμης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η βρώμη καταναλώνεται πάνω από 4.000 χρόνια. Στα αρχαία χρόνια θεωρούνταν τροφή για τις χαμηλότερες τάξεις.

Σήμερα η αντίληψη αυτή έχει αλλάξει χάρη σε όλες τις ωφέλιμες ιδιότητες της βρώμης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε γεύμα, πρωινό, σνακ ακόμα και σε κυρίως γεύματα με την μορφή ολόκληρου καρπού ή πίτουρο. Η βρώμη είναι ένα σιτηρό υψηλής βιολογικής αξίας. Ανήκει στο γένος Αβένα (Avena), της οικογένειας αγρωστώδη (Graminae).

Η μοναδική θρεπτική αξία της βρώμης οφείλεται στην πλούσια περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες (β-γλυκάνες). Οι ιδιότητες αυτές καθιστούν το συγκεκριμένο δημητριακό μια θαυμάσια πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών με ιδιαίτερα οφέλη στον οργανισμό.

Διατροφική αξία της βρώμης
Μια μερίδα βρώμης περιέχει ανά 40 γραμμάρια (3 κουταλιές της σούπας):

- Ενέργεια 142 θερμίδες
- Υδατάνθρακες 24 γρ.
- Διαιτητικές ίνες 3,6 γρ.
- Λιπαρά 3,2 γρ.
- Πρωτεΐνες 4,4 γρ.
- Βιταμίνη (B5) 0,5 mg
- Βιταμίνη (B9) 22 μg
- Ασβέστιο 21 mg
- Σίδηρο 2 mg
- Μαγνήσιο 71 mg
- β-γλυκάνη 1,6 γρ

Ποια είναι τα οφέλη στην υγεία
• Καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος

Η βρώμη έχει την ιδιότητα να σχηματίζει ‘’χυλό’’ μέσα στο στομάχι, καθυστερώντας έτσι την διαδικασία της πέψης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή και ομαλή αύξηση της γλυκόζης του αίματος μειώνοντας τον κίνδυνο για Ινσουλινοαντίσταση και σακχαρώδη διαβήτη.

• Βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος

Η υψηλή περιεκτικότητα της βρώμης σε φυτικές ίνες βοηθάει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και της φυσιολογικής κινητικότητας του εντέρου αντιμετωπίζοντας και αποτρέποντας συμπτώματα δυσκοιλιότητα.

• Καλύτερος έλεγχος σωματικού βάρους

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες προσφέρουν άμεσο αίσθημα κορεσμού, μειώνει το αίσθημα της πείνας με σχετικά χαμηλή θερμιδική αξία. Με τον τρόπο αυτό η βρώμη μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη αλλά και διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

• Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το σελήνιο και η βιταμίνη Ε που περιέχονται στη βρώμη, σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος από πιθανές βακτηριακές λοιμώξεις.

• Προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει η βρώμη, προστατεύουν τα αγγεία από τη δράση των ελευθέρων ριζών καθυστερώντας έτσι τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας συμβάλλοντας περεταίρω στη προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

• Βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ

Οι φυτικές ίνες που περιέχει παγιδεύουν τη χοληστερόλη και αποβάλετε από τον οργανισμό. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείτε η ολική και ‘’κακή’’ LDL χοληστερόλη στα επιθυμητά επίπεδα στο αίμα.

Πηγή: andreaszachariou.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ