mobadv

Πίνω πολύ νερό, θα αδυνατίσω άραγε;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σίγουρα έχετε ακούσει τη συμβουλή πως η κατανάλωση  νερού συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Πρόκειται για μία πραγματικότητα ή για έναν ακόμα μύθο; Υπάρχει μία ομάδα ερευνητών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ (Virginia Tech) οι οποίοι έχουν θέσει ως βασικό σκοπό της έρευνάς τους να προσδιορίσουν νέους τρόπους αποτελεσματικού ελέγχου του βάρους ατόμων με περιττά κιλά. Ανάμεσα σε αυτές τις «τεχνικές» συγκαταλέγεται και η κατανάλωση νερού πριν από κάθε γεύμα.

Σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές μελέτες της παραπάνω ομάδας οι 48 συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 groups. Και οι 2 ομάδες ακολουθούσαν μία αυστηρή δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, με τη μόνη διαφορά πως οι μισοί έπιναν 2 ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα τους, ενώ οι άλλοι μισοί όχι. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι έπιναν νερό πριν το φαγητό έχασαν κατά μέσο όρο 2 κιλά περισσότερα από όσους δεν υιοθέτησαν τη συνήθεια. Μπορούν όμως τα αποτελέσματα αυτής αλλά και άλλων παρόμοιων μελετών να μας οδηγήσουν στο ασφαλές συμπέρασμα πως πράγματι η κατανάλωση νερού είναι αποτελεσματική πρακτική για την απώλεια βάρους;

Όσοι πίνουν νερό πριν ή και κατά τη διάρκεια του γεύματος τους δηλώνουν πως αισθάνονται χορτάτοι σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Η παρατήρηση αυτή έχει οδηγήσει πολλούς υπέρμαχους της υποκείμενης πρακτικής να πιστεύουν πως το νερό επηρεάζει τους μηχανισμούς της όρεξης στο σώμα. Από την άλλη μεριά φυσικά υπάρχουν οι επιστήμονες εκείνοι που αρνούνται κάθε τέτοια συσχέτιση καθώς τα μονοπάτια της όρεξης και της δίψας στο σώμα και στον εγκέφαλό μας  δεν διασταυρώνονται πουθενά.

Τι πρέπει όμως εμείς ως καταναλωτές να κάνουμε μέχρι οι ειδικοί ερευνητές να εξάγουν ένα ασφαλές συμπέρασμα; Καλύτερα να κρατάμε μικρό καλάθι και να πράξουμε σαν ρεαλιστές. Το ανθρώπινο στομάχι μοιάζει χωροταξικά με ένα μπαλόνι. Εάν αυτό το μπαλόνι γεμίσει με νερό τότε θα απομείνει ελάχιστος χώρος για να προσθέσουμε οτιδήποτε άλλο. Εάν το μπαλόνι μείνει άδειο τότε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού θα χωρέσει σε αυτό. Ίσως λοιπόν τα πράγματα είναι πολύ απλούστερα απ’ ότι πιστεύουμε.

Την ίδια στιγμή δεν πρέπει κανείς να ξεχνά τον σημαντικότατο ρόλο του νερού στον οργανισμό:

 • Το 80% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό.
 • Συμβάλλει στη δομή των κυττάρων.
 • Συμβάλλει στη μεταφορά μηνυμάτων και συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία).
 • Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία πολλών συστημάτων όπως ο εγκέφαλος και το έντερο.
 • Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.
 • Χωρίς το νερό ο οργανισμός μας θα μαραινόταν!

 

Άρα δεν πρέπει κανείς να ξεχνά τις συστάσεις  για καθημερινή κατανάλωση:

 • 8 ποτηριών νερού την ημέρα για τις γυναίκες
 • 10 ποτηριών νερού την ημέρα για τους άνδρες
 

Φυσικά το νερό μπορεί να αντικατασταθεί με οποιοδήποτε άλλο ρόφημα το οποίο δεν αποδίδει θερμίδες όπως για παράδειγμα το τσάι.

Τι συμβαίνει όμως τελικά με τη δίαιτα & την απώλεια βάρους; Το νερό δεν αποτελεί μία μαγική λύση στο θέμα των περιττών κιλών. Αυτό σημαίνει πως εάν πίνετε νερό πριν από το γεύμα σας αλλά στο τέλος της ημέρας δεν περιορίσετε τις θερμίδες που τρώτε ή δεν αυξήσετε την άσκησή σας τότε δεν θα καταφέρετε να χάσετε βάρος. Εάν όμως πίνοντας νερό αισθάνεστε πως το σώμα σας «ζητάει» λιγότερη τροφή, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τρικ αυτό για να ξεγελάσετε το στομάχι & το μυαλό σας!

 

Πηγές:

1. Casazza K, Brown A, Astrup A, et al. Weighing the evidence of common beliefs in obesity research. Crit Rev Food Sci Nutr. 2014. http://dx.doi.org/10.1080/10408398. 2014.922044.

2. Dennis EA, Dengo AL, Comber DL, et al. Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle-aged and older adults. Obesity. 2010;18(2):300-307.

3. Cunningham E. What impact does water consumption have on weight loss or weight loss maintenance? J Acad Nutr Diet. 2014 Dec;114(12):2084. doi: 10.1016/j.jand.2014.10.008. Epub 2014 Nov 24.

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

 • Ποια είναι τα τρία Μ που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις
 • Συμβουλές για σωστή ενυδάτωση το καλοκαίρι
 • Μάθε πόσο νερό χρειάζεσαι πραγματικά στη προπόνηση
 • Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε να τρώτε μετά τις 8 το βράδυ;
 • Τι μπορεί να μας προσφέρει ένα ποτήρι νερό κάθε πρωί
 • Τα 6 snacks για τις βραδινές λιγούρες που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις!
loading...

GIF ISO FINAL 1