mobadv

Δίαιτες ειδικών τροφών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

 

Δίαιτες υψηλές σε φυτικές ίνες

Οι δίαιτες αυτές (όπως η F-plan, η κλασική Πρίτκιν και η τροποποιημένή της εκδοχή) βασίζονται στην κατανάλωση τροφών υψηλών σε ινώδη συστατικά (δημητριακά, όσπρια, φρούτα και ινώδη λαχανικά), με την προσθήκη μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου ή άλλων φυτικών ελαίων. Θεωρητικά λοιπόν μπορείτε να τρώτε περισσότερες θερμίδες από ό,τι σε άλλες υποθερμιδικές δίαιτες και, ταυτόχρονα, να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα, το ουρικό οξύ και τη χοληστερίνη. Όμως η απότομη υπερκατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει αέρια, τυμπανισμό, διάρροιες και πόνους στο στομάχι και στα έντερα. Μακροχρόνια μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψη ζωικών πρωτεϊνών, ασβεστίου, βιταμίνης Β12 και σιδήρου.

 

Χορτοφαγικές δίαιτες

Οι απόλυτα χορτοφαγικές δίαιτες απαγορεύουν την λήψη κάθε είδους ζωικής τροφής, ενώ οι ημιχορτοφαγικές επιτρέπουν -συνήθως -την λήψη ψαριού και γαλακτομικών, αλλά όχι κρεάτων και κρεατοπαρασκευασμάτων. Η απόλυτη χορτοφαγία με στόχο το αδυνάτισμα, μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, μετάλλων και βιταμινών κι αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης (όσο περισσότερο χορτοφαγική είναι η διατροφή, τόσο περισσότερο νερό χάνεται με την αφόδευση). Αντίθετα η
ημιχορτοφαγία είναι ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους μείωσης του σωματικού βάρους, αρκεί να εξασφαλίζεται η θρεπτική επάρκεια με τους σωστούς συνδυασμούς των φυτικών τροφών.

 

Χυμοδίαιτες

Είναι παραλλαγές των διαιτών που βασίζονται στα φρούτα, με τη διαφορά ότι αντί για φρούτα χρησιμοποιούνται χυμοί φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Συνήθως εφαρμόζονται μια-δύο φορές την εβδομάδα, πίνοντας δύο ποτήρια από χυμό φρούτων ή λαχανικών, πρωί, μεσημέρι και βράδυ ή κάθε τέσσερις περίπου ώρες (απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη τροφή, αλλά επιβάλλεται η μεγάλη λήψη νερού).

Η δίαιτα του ανανά

Στην δεκαετία του 1980 ήταν από τις πλέον δημοφιλείς δίαιτες. Ο ανανάς πιστεύεται ότι έχει την ιδιότητα να αυξάνει την καύση των πρωτεϊνούχων τροφών και πιθανώς των λιπών, γιατί περιέχει το ένζυμο βρωμελίνη. Σήμερα το άκουσμα της λέξης «ανανάς» συνδέεται περισσότερο με το γνωστό ανέκδοτο, παρά με τη δίαιτα. Κι όμως η συγκεκριμένη δίαιτα έχει επιστρέψει δριμύτερη, αν και με διαφορετική μορφή από ό,τι στο παρελθόν. Οι σύγχρονες παραλλαγές της συνδυάζουν την λήψη ανανά με πρωτεϊνούχες τροφές, ενώ οι παλαιότερες επέβαλαν είτε γεύματα μόνον με ανανά, είτε μία ολόκληρη ημέρα κάθε εβδομάδα όπου η μοναδική τροφή ήταν ο ανανάς. Στα πλαίσια μίας σωστής δίαιτας ο ανανάς έχει θέση, αλλά μάλλον δεν είναι δυνατόν κάποιος να τρώει υπερβολικά, και, τρώγοντας μαζί και ανανά, να μειώνει το βάρος ή το λίπος του.

Η δίαιτα του γάλακτος

Η δίαιτα αυτή επιβάλλει την κατανάλωση ενός λίτρου γάλακτος καθημερινά και την απόλυτη αποχή από όλες τις άλλες τροφές. Η λήψη του γάλακτος χωρίζεται σε πέντε ημερήσιες δόσεις. Σαν δίαιτα δεν μπορεί να εφαρμοστεί για μεγάλο διάστημα και μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, δυσκοιλιότητα ή διάρροιες κι άλλα, σοβαρότερα, προβλήματα υγείας.


Δίαιτες με γάλα και φρούτα

Οι δίαιτες αυτές εφαρμόζονται για 4-5 συνεχόμενες ημέρες ή κάθε τέσσερις ημέρες για χρονικό διάστημα δύο μηνών. Η τυπική τους μορφή περιλαμβάνει πέντε γεύματα στα οποία πρέπει να πίνετε μόνον πλήρες γάλα και να τρώτε μόνον φρέσκα φρούτα. Συνολικά επιβάλλεται η λήψη ενός λίτρου γάλακτος και μισού κιλού φρούτων την ημέρα. Εάν υπάρχει πρόβλημα με το γάλα, μπορεί να αντικατασταθεί με ισόποση ποσότητα από ξινόγαλα ή γιαούρτι. Σε μια πιο δραστική παραλλαγή, επιβάλλεται η πολτοποίηση των φρούτων στο μίξερ και η προσθήκη τους στο γάλα ώστε το διαιτολόγιο να μην περιέχει καθόλου στερεά τροφή. Σε μια άλλη παραλλαγή, πρέπει να κάνετε τρία γεύματα την ημέρα και σε κάθε γεύμα να τρώτε μόνον μία ώριμη και μία άγουρη μπανάνα και να πίνετε μόνον ένα ποτήρι γάλα -τίποτα άλλο.

Η δίαιτα του ρυζιού

Για δέκα ημέρες πρέπει να τρώτε μόνον άσπρο ρύζι και να πίνετε μόνον εμφιαλωμένο νερό. Με αυτήν την δίαιτα χάνονται πολλά κιλά, αλλά ο οργανισμός διατρέφεται μονομερώς, εξασθενεί και τελικά ξαναβάζει τα χαμένα κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δίαιτα με κρέας και πατάτες

Στόχος αυτής της δίαιτας είναι ο περιορισμός της αίσθησης της πείνας. Βασίζεται στο κρέας και στις πατάτες που είναι δύο τροφές οι οποίες συνδυαζόμενες μεταξύ τους απαιτούν μεγάλο χρόνο χώνεψης, με αποτέλεσμα να ξεγελούν το αίσθημα πείνας
του οργανισμού. Στα τρία γεύματα της ημέρας θα πρέπει να καταναλώνονται συνολικά ένα κιλό πατάτες, 300 γρ. άπαχο κρέας, 2 κουταλάκια λάδι, ένα φρούτο και καφές χωρίς ζάχαρη κατά βούληση, ενώ αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη τροφή.

Συμπέρασμα: Υπάρχουν καλές και κακές δίαιτες. Οι καλές αποτυγχάνουν σχεδόν πάντα για τους ίδιους ακριβώς λόγους που κάνουν τις κακές να πετυχαίνουν συχνότερα.
Υπόσχεση: Κάθε μία από τις δίαιτες που συνοπτικά σας παρουσιάσαμε, έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και κάποιες είναι πιθανά ακραίες. Επειδή όμως η δίαιτα είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση που αφορά όλους μας, υποσχόμαστε ότι θα σας τις παρουσιάσουμε όλες αναλυτικά, εν καιρώ, αρχίζοντας με τις πιο διαδεδομένες. Από εκεί και πέρα, αφού θα έχετε πλέον τη γνώση για να διαμορφώσετε άποψη, η απόφαση θα είναι δική σας.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δίαιτες με νερό. Μακροβιοτικές δίαιτες »

GIF ISO FINAL 1