mobadv

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

  • Κατηγορία Best life
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Οι τύποι που παίρνουν συχνότερα προαγωγή από σένα δεν είναι καλύτεροι. Απλώς, ξέρουν πώς να πουλάνε τον εαυτό τους. Κλέψε τα μυστικά τους.

Τους γνωρίζεις από την πρώτη μέρα που πάτησες το πόδι σου στη δουλειά. Με μερικούς μάλιστα ξεκινήσατε από διπλανά γραφεία και τον πρώτο καιρό εξασκούσατε το άθλημα του car pooling για να μοιραστείτε τη βενζίνη. Τώρα, όμως, αυτοί μετακινούνται με εταιρικό αμάξι, ενώ εσύ ακόμη ψάχνεις το φθηνότερο πρατήριο. Ακόμα χειρότερα, ακούς το όνομά τους σε κάθε σοβαρό meeting από το στόμα του αφεντικού. Πότε βρήκαν τη λύση, πότε έφεραν τα λεφτά, πότε έσωσαν την παρτίδα, πότε το ένα, πότε το άλλο. «Μα γιατί», απορείς, «ούτε πιο έξυπνοι είναι ούτε καλύτεροι». Γιατί, λοιπόν, εσύ βολοδέρνεις στην ίδια θέση -και στην ίδια μισθολογική κλίμακα- ενώ αυτοί παίρνουν τη μια προαγωγή (και όχι μόνο) μετά την άλλη; Αν μάλιστα συνυπολογίσεις το γεγονός ότι στο γραφείο όλοι τους θεωρούν οπορτουνιστές επιπέδου Ρισελιέ (ως πρωθυπουργός επιχείρησε να συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του βασιλιά και τα δικά του), τότε η απορία μετατρέπεται σε οργή, σε σημείο που να νιώθεις τις φλέβες στο λαιμό σου έτοιμες να εκραγούν. Αδικία, ε; Κι όμως, το να έχεις μια ιδέα από τις αρχές του αρχομανή Γάλλου είναι ένα asset, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει την καριέρα σου. Γιατί, μην ξεγελιέσαι, και το εργασιακό περιβάλλον είναι ένα πεδίο, όπου η θεωρία της εξέλιξης βρίσκει πλήρη εφαρμογή. Ο πιο πετυχημένος δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος, αλλά εκείνος που θα μπορέσει να πουλήσει καλύτερα τον εαυτό του. Με άλλα λόγια, αυτός που θα προσαρμοστεί ταχύτερα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ιδού λοιπόν ποιες στρατηγικές επιλογές θα ανεβάσουν την αξία σου και θα προσθέσουν στο μισθό σου (μερικά έως αρκετά) ευρώ παραπάνω.

1. Οι Παρέες Γράφουν Ιστορία
Ετσι λέει ο στίχος του Σαββόπουλου κι έτσι είναι ακόμα και στη δουλειά. Μπορεί, λοιπόν, να έχεις γίνει κολλητός με ευχάριστους, αστείους και καλόκαρδους συναδέλφους. Μπορεί, επίσης, να παίζετε μαζί κάνα μπασκετάκι με μπάλες από τσαλακωμένες κόλλες Α4 στο διάλειμμα για φαγητό. Πολύ χαιρόμαστε για σένα, αλλά σε διαβεβαιώνουμε για ένα πράγμα: το παρεάκι με τα «καλά παιδιά» του γραφείου δεν είναι εκείνο που θα βοηθήσει στην εξέλιξη της καριέρας σου. Κι αυτό γιατί δεν είναι μόνο οι γυναίκες που γουστάρουν τους κακούς (αυτό πρέπει να το έχεις εμπεδώσει μέχρι τώρα). Και στο αφεντικό αρέσουν, με την καλή έννοια πάντα, τα bad boys, δηλαδή εκείνοι οι εργαζόμενοι που διαθέτουν killer instinct και δεν θα το πολυσκεφτούν πριν κάνουν την κίνησή τους. Με αυτούς πρέπει να συγχρωτίζεσαι, με αυτούς οφείλεις να κρατάς ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, γιατί εκείνοι πρέπει να ξέρουν το όνομά σου όταν αδειάσει μια σημαντική θέση ή όταν τεθεί ζήτημα αναδιοργάνωσης της διοικητικής δομής μιας εταιρείας.

-Company Men
Πρακτικά αρκεί να ξέρεις και να σε ξέρουν δυο τρεις άνθρωποι-κλειδιά, προκειμένου να «κλειδώσεις» την επόμενη προαγωγή. Μια καλή αρχή είναι ο άμεσος προϊστάμενός σου ή ο ανώτερός του. Μετά πάμε στον επικεφαλής του HR ή, σε περίπτωση που μιλάμε για μικρομεσαία επιχείρηση, στον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο. Οι εν λόγω άνθρωποι είναι αυτό που λέμε career makers. Δεν θα κάνεις μαζί τους high five, αλλά οφείλεις να κάνεις γνωστή την παρουσία σου αν θέλεις να δεις ποτέ το εταιρικό αυτοκίνητο που λέγαμε. Εδώ, όμως, υπάρχει ένα μυστικό: επειδή οι παραπάνω μπορεί να είναι σχετικά κλειστοί, πρέπει να εγκαταστήσεις δίαυλο επικοινωνίας με τους «δικούς» τους στην εταιρεία. Για την ακρίβεια, είναι γεγονός ότι κάθε στέλεχος δημιουργεί ένα οικοσύστημα ανθρώπων γύρω του, οι οποίοι αποτελούν τα αυτιά και τα μάτια του. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να είναι οι «κολλητοί» σου εντός ωραρίου, καθώς οι συγκεκριμένοι είναι που ανοίγουν ή κλείνουν πόρτες και χτίζουν καριέρες. Ενημέρωσέ τους αν έχεις μια καλή ιδέα. Στείλε τους ένα mail σχετικά με εκείνο το δύσκολο project και το πώς μπορεί να υλοποιηθεί ευκολότερα. Τέλος, φρόνισε να κάνεις γνωστό το όνομά σου και να είσαι σίγουρος ότι θα φτάσει και στα αυτιά που πρέπει την κρίσιμη στιγμή.

2. Risky Bussiness
Σωστά θα σκεφτείς ότι οι καιροί που ζούμε είναι χαλεποί, συνεπώς «ας κάτσω στ’ αυγά μου». Καλώς, λοιπόν, αλλά πρόσεχε μήπως κάποια μέρα δεις ότι τα πάντα γύρω σου έχουν γίνει ομελέτα. Oπως καταλαβαίνεις, περάσαμε στο βασίλειο του ρίσκου, εκεί όπου οι άντρες πράγματι ξεχωρίζουν από τα παιδιά. Το ρίσκο είναι το Α και το Ω του επιχειρείν, ειδικά μάλιστα στην ελληνική πραγματικότητα. Oμως, και μόνο το γεγονός ότι έχεις τη δουλειά σου είναι κατόρθωμα. Επίσης, η παραμικρή αλλαγή από την comfort zone μάς γεμίζει άγχος και ανασφάλεια, έως ένα βαθμό όμως. Μένοντας κουλουριασμένος για πάντα στη θέση σου, πρέπει να συμβιβαστείς με τα λίγα κι αυτό, στην καλύτερη περίπτωση, αφού ο διεκπεραιωτής γίνεται σταδιακά αόρατος.

-Λύσε και δεσ' τους
To ζήτημα, λοιπόν, είναι να ξεχωρίσεις ποιο ρίσκο μπορεί να είναι αποδοτικό και ποιο όχι. Εστίασε στα πράγματα τα οποία γνωρίζεις καλά και κάνε την κίνησή σου ακόμα κι αν πρέπει να παρακάμψεις την ιεραρχία. Ενα project κόλλησε ή ο προϊστάμενός σου δεν υπολόγισε καλά το χρόνο παράδοσης. Αν έχεις τη λύση, μην του την πεις. Δούλεψέ τη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και στο επόμενο meeting με τον διευθύνοντα σύμβουλο ή τον οικονομικό και τον εμπορικό διευθυντή, πέτα τη στο τραπέζι σαν έμπνευση της στιγμής. Μην αποκαλύψεις τις λεπτομέρειες υλοποίησης, γιατί θα καρφωθείς ότι το είχες δουλέψει από πριν. Στη συνέχεια, δεσμεύσου ότι θα τους ενημερώσεις αναλυτικά την επόμενη μέρα κιόλας. Ναι, ξενύχτησες, και καλά για να σώσεις το λογαριασμό αυτού του μεγάλου πελάτη, και ο προϊστάμενός σου νιώθει ότι τον υπονόμευσες. Ομως για το αφεντικό είσαι η αιτία που θα εμφανίσει θετικό ισολογισμό για ακόμα ένα τρίμηνο. Ποιος νομίζεις ότι θα κερδίσει; Το αφεντικό ή ο προϊστάμενός σου;

3. Αυτό το Κάτι που Ξέρεις
“I am easily satisfied with the very best”, συνήθιζε να επισημαίνει ο γίγαντας Ουίνστον Τσώρτσιλ και από δω και μπρος καλά θα κάνεις να βλέπεις το αφεντικό σου μέσα από αυτήν τη φράση. Στο εργασιακό περιβάλλον υπάρχουν τριών ειδών υπάλληλοι: οι αναντικατάστατοι, οι απαραίτητοι και όσοι μένουν για τη λάντζα. Αν ανήκεις στην τρίτη κατηγορία, το παρόν άρθρο δεν θα σου φανεί και πολύ χρήσιμο. Ξεκινάμε όμως με τη βάσιμη υπόθεση εργασίας ότι είσαι απαραίτητος. Αυτό σου εξασφαλίζει μια σχετική εργασιακή ασφάλεια, αλλά δεν αρκεί για να μπεις στη λίγκα με τους πρωταγωνιστές. Κι όμως, απέχεις λιγότερο απ’ όσο νομίζεις από το να γίνεις αναντικατάστατος. Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχεις δείξει στους από πάνω αυτό το κάτι που ξέρεις. Αυτό ακριβώς αναζητά και το αφεντικό σου: μια ξεχωριστή ικανότητα, ένα προσόν που δεν το έχει κανείς άλλος στη δουλειά και ισοδυναμεί με επίλυση προβλημάτων για την επιχείρηση.

-Δώσε ό, τι έχεις
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά: αρχικά, εστίασε στα δυνατά σου σημεία, στα συγκριτικά σου πλεονεκτήματα και πούλα τα καταλλήλως. Για παράδειγμα, μπορεί το επικοινωνιακό σου χάρισμα να είναι τόσο μεγάλο, που μόλις παίρνεις το λόγο στα meeting, κάνεις κάθε μέλος της εταιρικής στρογγυλής (ή ό,τι άλλο σχήμα έχει) τραπέζης να κρέμεται από τα χείλη σου. Εκμεταλλεύσου το. Σήμερα κιόλας. Ελπίζω φυσικά να έχεις ήδη ακολουθήσει την αρχική μας συμβουλή και να έχεις εδραιώσει μια «φιλική» σχέση με τα πρόσωπα-κλειδιά, σωστά; Τώρα έφτασε η ώρα να τους ενημερώσεις για τις ιδέες σου. Ενα mail την εβδομάδα, μια επίσκεψη στο γραφείο τους για ένα νέο project που σκέφτηκες, θα τους πείσει για τη φιλοδοξία σου. Προσοχή, όμως: δεν πρέπει να δώσεις την εικόνα του αυλοκόλακα. Αυτοί οι τύποι κατεβαίνουν πρώτοι από το τρένο σε περίπτωση στραβής. Μην παρακαλάς να σου δώσουν σημασία. Κέρδισέ την. Κάνε αισθητή την παρουσία σου, γιατί έχεις κάτι να πεις ή να προσφέρεις, που κανείς άλλος δεν είναι ικανός.

4. Είσαι ο Ανθρωπός τους
Ο Α.Μ. είναι σμηναγός, χειριστής Mirage 2000 – 5 Mk2 κι έχει «γράψει» μερικές χιλιάδες ώρες πτήσεις. Εκτός, λοιπόν, αν είσαι ο Α.Μ. ή έχεις ανακαλύψει τη συσκευή που θα αντικαταστήσει τα smartphones κάθε μέρα, πρέπει να αποδεικνύεις στην πράξη γιατί μετράς για την εταιρεία σου. Το ότι τηρείς με ευβλάβεια το καθημερινό ωράριο ή δηλώνεις πάντα πρόθυμος να δουλέψεις Σ/Κ κι αργίες δεν λέει απολύτως τίποτα στους άνω ορόφους της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, το καθοριστικότερο βήμα για να αποδείξεις την αξία σου είναι να μπορέσεις να πουλήσεις πειστικά τον εαυτό σου. Μην αφήσεις να το κάνουν άλλοι για λογαριασμό σου. Αυτήν την περίοδο, η συγκεκριμένη ικανότητα μοιάζει πολυτιμότερη από ποτέ. Είπαμε, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που οι πράξεις τους μιλάνε από μόνες τους. Οι υπόλοιποι πρέπει να περιγράψουμε -με πειστικό τρόπο- μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα το γιατί είμαστε οι κορυφαίοι στο αντικείμενό μας.

-Τα έργα και οι ημέρες σου
Προετοίμασε, λοιπόν, μια περίληψη όχι των αρμοδιοτήτων σου, αλλά της αξίας σου. Οπως είπαμε και πριν, καλό θα ήταν να την έχεις ήδη έτοιμη πριν φτάσει η ώρα της κρίσης (σου). Ετσι, όταν σε ρωτήσει ο οικονομικός διευθυντής, για παράδειγμα, τι κάνεις στην εταιρεία, μην του πεις «είμαι ο τάδε και δουλεύω στο τμήμα ΙΤ». Μόλις έχασες μια τεράστια ευκαιρία, καθώς η συζήτηση θα λήξει άδοξα και θα είσαι ακόμα ένας άγνωστος, δυνητικά αναλώσιμος, κρίκος της μισθολογικής κατάστασης. Η σωστή απάντηση πάει κάπως έτσι: «Είμαι ο υπεύθυνος για την αντιμετώπιση των επιθέσεων DDοS που δεχτήκαμε πρόσφατα. Ευτυχώς, εμείς δράσαμε έγκαιρα, γιατί άλλες εταιρείες που δέχτηκαν κάτι αντίστοιχο κατέβασαν ρολά για δύο εικοσιτετράωρα. Μιλάμε για ζημιά δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Το δικό μας ΙΤ είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο 24/7». Σε τρεις γραμμές εξήγησες που δουλεύεις, πλάσαρες τον εαυτό σου σαν ειδικό σε θέματα ασφαλείας και όχι σαν απλό υπάλληλο του ΙΤ και συνέδεσες τις ενέργειές σου με την εξοικονόμηση χιλιάδων ευρώ. Με λίγα λόγια, είσαι ο άνθρωπός τους.

 

Πηγή: Men's Health

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

GIF ISO FINAL 1