Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Τάκης Κάβουρας: Ένας από τους πρωτοπόρους αθλητές του ελληνικού bodybuilding!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σε ηλικία 87 ετών «έφυγε» από κοντά μας, χτυπημένος από αλτσχάιμερ, μια εμβληματική φιγούρα που αποτέλεσε από τους πυλώνες του ελληνικού bodybuilding.

Πρωτοπόρος στο ελληνικό bodybuilding, ο πρώτος γνωστός Έλληνας ο οποίος γυμναζόταν συστηματικά με βάρη πριν το 1950, όχι για κάποιο άλλο άθλημα όπως άρση βαρών, πάλη, πυγμαχία, στίβο ή ενόργανη γυμναστική, αλλά μόνο για τη διάπλαση του σώματός του.

Πρόκειται ίσως για τον πρώτο Έλληνα bodybuilder, με την καθαρόαιμη έννοια του όρου, ο οποίος παρόλα αυτά δεν συμμετείχε ποτέ σε κάποιον αγώνα σωματικής διάπλασης.

takis kavouras 03 600x881

Γεννήθηκε το 1931 στον Μελιγαλά Μεσσηνίας, μεγάλωσε στην Πλάκα της Αθήνας. Ζώντας κοντά σε αθλητικά σημεία όπως ο Εθνικός Γ.Σ., ο «Φωκιανός» και το Δημοτικό Κολυμβητήριο, σύντομα ανέπτυξε γνωριμίες με αρσιβαρίστες και άρχισε να γυμνάζεται συστηματικά. Λόγω της γλωσσομάθειάς του, διετέλεσε μια εποχή και διερμηνέας του Ιταλού προπονητή πάλης του Εθνικού Γ.Σ..

Η εντυπωσιακή του, για την εποχή, σωματοδομή δεν περνούσε απαρατήρητη, και σύντομα στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ο Κάβουρας βρέθηκε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης αναζητώντας μια καριέρα ηθοποιού. Ίσως η σημαντικότερη ταινία που συμμετείχε ήταν η ιταλική ταινία “The Giants of Thessaly” («Η Αργοναυτική Εκστρατεία) (1960), τη χρυσή εποχή της Cinecittá. Το δύσκολο για τους ξένους ονοματεπώνυμό του, μετατρέπεται κάποιες φορές σε “Taki Karas”. Η βάση της IMDB έχει καταγεγραμμένες 6 ταινίες του Τάκη Κάβουρα (παρόλο που υπάρχουν και άλλες).

takis kavouras 07 600x453

The Giants of Thessaly (1960) - Μια εκτεταμένη σκηνή με τον Κάβουρα είναι στο 48:45.

Η παραμονή του στο εξωτερικό του έδωσε την ευκαιρία να εμπλουτίσει τις γνωριμίες του. Γνώρισε από κοντά και γυμναζόταν στο ίδιο γυμναστήριο με διάσημους bodybuilders-ηθοποιούς της εποχής, όπως ο Steve Reeves, ο Reg Park, και ο Mark Forest.

takis kavouras 04 600x418

Ο Τάκης Κάβουρας με τον Αμερικάνο “Ταρζάν” Lex Barker.

takis kavouras 08 600x475

Στην ταινία Μέδουσα (1973).

Οι γνωριμίες του από το εξωτερικό ήταν αυτές οι οποίες βοήθησαν να εξοπλιστεί το πρώτο ιδιωτικό γυμναστήριο («Ινστιτούτο Υγείας») στην Αθήνα. Το γυμναστήριο αυτό το οποίο ίδρυσε το 1960 στο Κολωνάκι μαζί με τον Χρήστο Καρβέλα απετέλεσε τον προπομπό των γυμναστηρίων στην Ελλάδα. Όπως είχε δηλώσει ο Κάβουρας σε συνέντευξη της εποχής εξηγώντας τι είναι αυτό το πρωτόγνωρο είδος χώρου:

«Το στούντιό μας αποβλέπει εις την εξασφάλισιν και τη διατήρησιν της σωματικής και πνευματικής ομορφιάς των νέων αφ’ενός και αφ’ετέρου στην βελτίωσιν της εμφανίσεως των ηλικιωμένων.»

takis kavouras 10 600x607 1

Τάκης Κάβουρας στο πρώτο γυμναστήριο της Ελλάδας στο Κολωνάκι (1960).

takis kavouras 02 600x886

Στην Αμερική, συνεισφέροντας στη διάδοση του bodybuilding στις γυναίκες.

Ο Τάκης Κάβουρας δεν συμμετείχε ποτέ σε αγώνες Σωματικής Διάπλασης. Οι λόγοι είναι δεν είναι γνωστοί, όμως την εποχή που ξεκίνησαν να γίνονται αγώνες σωματικής διάπλασης στην Ελλάδα, οι πρώτοι συμμετέχοντες ήταν αρκετά νέοι σε ηλικία.

Ο Κάβουρας ήταν περίπου 35 ετών, διάσημος, επιτυχημένος ως επιχειρηματίας, και κατά τα φαινόμενα χωρίς κάποιο κίνητρο για να αποδείξει το οτιδήποτε. Παρόλα αυτά, δεν έμεινε απαθής στα αγωνιστικά δρώμενα, καθώς μέσω της δικής του διαμεσολάβησης και γνωριμίας με τον Νικ Γκαζέπογλου, διευθυντή του ξενοδοχείου Hilton, διεξήχθησαν στο χώρο εκείνο τα πρώτα Μρ. Ελλάς (1968 και 1969) υπό την αιγίδα της IFBB και τη διοργάνωση του αείμνηστου Ανδρέα Ζαπατίνα.

takis kavouras 09 600x386

Ο Τάκης Κάβουρας το 1965.

takis kavouras 05 600x427

Ο Τάκης Κάβουρας με την τραγουδίστρια Αλέκα Κανελλίδου.

takis kavouras 01 600x410

Περιτριγυρισμένος από θαυμάστριες.

Είχε ύψος 1,74 μ. και σωματικό βάρος γύρω στα 90 κιλά. Ήταν πολύ δυνατός στις πιέσεις πάγκου με μπάρα (είχε ήδη σπάσει το φράγμα των 150 κιλών πριν το 1960) και η περίμετρος του δικεφάλου του άγγιζε τα 50 εκατοστά. Έως και τα 75 του χρόνια συνέχιζε να κάνει συστηματικά bodybuilding. Την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές, η πατρική αυτή φιγούρα του ελληνικού bodybuilding ζει, ογδοηκονταετής πλέον, στην περιοχή των Ιλισίων.

takis kavouras 11 600x367

Γιώργος Μποτίνης και Τάκης Κάβουρας (2013).

Περισσότερα για τον Τάκη Κάβουρα και για τους πρωτοπόρους της ελληνικής Σωματικής Διάπλασης στο βιβλίο του Γιώργου Μποτίνη <<Οι Πρωτοπόροι>>.

Δημήτρης Λυμπερόπουλος, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας / liberopoulos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Αλλάξτε τις κοινές πηγές πρωτεΐνης σας με οστρακοειδή
  • Τα βαθιά καθίσματα ενεργοποιούν τους μύες
  • Φάκελος Κρεατίνη!
  • Οι 4 ασκήσεις που θα κάνουν τους δικέφαλους να... σκίσουν τα μανίκια
  • Ορισμός στόχων: Μια ρεαλιστική προσέγγιση για συνεχή κέρδη
  • Γιατί η τεχνική της αποφόρτισης σε βοηθά να χτίσεις δυνατότερο σώμα
loading...