Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ασύρματη ακτινοβολία και οι επιπτώσεις στην υγειά μας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Όλοι μας εκτιθέμεθα καθημερινά λίγο η πολύ σε κάποιο είδος ακτινοβολίας από κινητά, ασύρματα δίκτυα, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ. Ακόμα και ο λαμπτήρας ή το φώς του ήλιου εκπέμπουν ακτινοβολία.

Το βασικό ερώτημα που χρίζει απαντήσεως είναι: Επηρεάζει την υγεία μας η έκθεση στην ακτινοβολία των ασύρματων δικτύων? Και αν ναι με ποιον τρόπο?

Στην πρώτη ερώτηση η απάντηση έχει δοθεί ήδη από την επιστήμη. Η ακτινοβολία μας επηρεάζει είτε είναι από το φως του ήλιου είτε από τα ασύρματα δίκτυα. Η έρευνα υποστηρίζει με αρκετά στέρεα επιχειρήματα αυτή τη θέση. Η δεύτερη ερώτηση είναι αρκετά δυσκολότερο να απαντηθεί. Αυτό είναι έτσι για πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν από τη χρηματοδότηση της έρευνας (η βιομηχανία δεν χρηματοδοτεί έρευνες που θα βγάλουν κακά αποτελέσματα για τα προϊόντα της) έως τη δυσκολία της σύνδεσης μιας ασθένειας με έναν και μόνο παράγοντά (πχ ο καρκίνος είναι πολυ-παραγοντικό νόσημα έτσι δεν μπορεί να βρεθεί μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος που να τον αιτιολογεί).

Ο μηχανισμός μετάδοσης ακτινοβολίας είναι ο ίδιος σε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας, σε ένα κινητό τηλέφωνο και σε μια κεραία ενός ασύρματου router. Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να μας απασχολούν είναι δύο: Η ισχύς του σήματος πχ άλλη η ισχύς μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας και άλλη ενός ασύρματου δικτύου, και η απόσταση από την πηγή εκπομπής δηλαδή την κεραία. Άλλη είναι η ακτινοβολία που εκπέμπει ένα router στο 1 μέτρο από την κεραία και άλλη στα 10 μέτρα. Η ακτινοβολία συγκεκριμένα εξασθενεί όσο απομακρυνόμαστε από την κεραία.

Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι η μέγιστη απόσταση ενός τυπικού WAP router είναι 46 m εσωτερικά (δηλαδή μέσα στο σπίτι με τοίχους κλπ) και 92 m εξωτερικά σε ανοιχτό χώρο (χωρίς εμπόδια).

Επίσης πρέπει να διαχωριστούν οι συσκευές σε πομπούς και δέκτες. Ο πομπός εκπέμπει οπότε οι μετρήσεις ακτινοβολίας είναι μεγαλύτερες κοντά στους πομπούς απ’ ότι κοντά στους δέκτες. Η συσκευή δέκτης είναι αυτή που δέχεται το σήμα. Σε περίπτωση ανταλλαγής δεδομένων πχ download ενός αρχείου στο κινητό,λαπτοπ κλπ οι δέκτες παίρνουν χαρακτηριστικά πομπού για τη διάρκεια του download καθώς πρέπει να επιβεβαιώνουν τα πακέτα που λαμβάνουν.

Τυπικοί δέκτες είναι ένα ακουστικό bluetooth, ένα κινητό, ένα laptop, wireless keybords,mouses,printers, και φυσικά μια μεγάλη γκάμα συσκευών των λεγομένων smarthouses που μπορεί να είναι από ψυγείο,κουζίνα,πλυντήριο μέχρι ασύρματα ποτιστήρια για τις γλάστρες.

Τυπικοί πομποί είναι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η κεραία του wifi router, η βάση ενός ασύρματου τηλεφώνου, ένα κινητό σε λειτουργία hotspot κλπ.

Το δεύτερο “θεωρητικό” μέρος, στο οποίο πρέπει να αναφερθώ είναι η φύση της ακτινοβολίας. Η ακτινοβολίες χωρίζονται σε 2 κύριες κατηγορίες: Τις Ιονίζουσες (Gamma-rays, X-rays) και τις Μη-Ιονίζουσες (Υπεριώδεις, υπέρυθρες, μικροκύματα, ραδιοφωνικές κλπ). Οι μη ιονίζουσες ακτινοβολίες χωρίζονται σε 3 υποκατηγορίες: τις οπτικές(φως το οποίο βλέπουμε), τις θερμικές(ραδιοφωνικές,μικροκύματα, σε αυτή την κατηγορία είναι τα κινητά, wifi κλπ) και τις μη-θερμικές(στατικά πεδία, γραμμές μεταφορά ενέργειας).

Το βασικό επιχείρημα των ρυθμιστικών αρχών που επιβάλλουν την πολιτική για θέματα ακτινοβολίας είναι ότι οι μη-ιονίζουσες ακτινοβολίες, χαμηλού φάσματος (wifi,κεραίες κινητής τηλεφωνίας) από τη στιγμή που δεν ζεσταίνουν δεν μπορούν να προκαλούν και προβλήματα στην υγεία..Ω θεοί..αυτό το επιχείρημα είναι κακό για πολλούς λόγους. Καταρχάς συγκρίνουμε δύο ίδιας φύσης αλλά αρκετά διαφορετικών συχνοτήτων ακτινοβολίες δηλαδή τα μικροκύματα(που ζεσταίνουν το φαί) με τα wifi. Η διαφορά συχνότητας είναι αρκετά (στατιστικώς σημαντικά) μεγαλύτερη. Αυτό δεν σημαίνει για κανένα λόγο ότι τα wifi είναι ασφαλή.

Το μέτρο σύγκρισης το οποίο βάζουμε δεν είναι ακριβές. Αν πρέπει να περιμένω να με ζεστάνει το wifi..άστα βράστα..

Παραθέτω εδώ πως συνδέει η ερευνητική βιβλιογραφία μέχρι στη στιγμής την ασύρματη ακτινοβολία με διάφορα νοσήματα/συμπτώματα των ανθρώπων. Αυτά τα συμπτώματα είναι ισχυρότερα στους ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι είναι ηλεκτρο-ευαίσθητοι (αν δεχτούμε ότι τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν, στη σουηδία πάντως τέτοιοι άνθρωποι είναι αναγνωρισμένοι επίσημα από την πολιτεία).

Να τονίσω εδώ πως δεν μιλάμε για σχέσεις αιτίου αποτελέσματος καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να θέλει ακόμα δεκαετίες για να φανεί.. μιλάμε για ενδείξεις σύνδεσης που μας δείχνει μέχρι στιγμής η βιβλιογραφία.

(1) κόπωση
(2) μείωση της μελατονίνης που οδηγεί σε αϋπνία/διαταραχές ύπνου
(3) πονοκέφαλοι
(4) κουδούνισμα/εμβοές ώτων(αυτιών)
(5) Υπερευαισθησία / Άγχος
(6) κατάθλιψη/λήθαργος/διαταραχές διατροφής και γενικότερα διάφορα νευροψυχικά συμπτώματα
(7) οξειδωτικο στρές
(8) ζημιά σε χρωμοσώματα/μόνιμες ζημιές σε dna/ Επηρεάζει την ανάπτυξη των κυττάρων
(9) ζημιές στο αναπαραγωγικό σύστημα, προβλήματα γονιμότητας (Αποδυναμώνει το ανδρικό σπέρμα και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και στα δύο φύλλα.)
(10) προβλήματα με την καρδιά (ταχυκαρδίες, αρρυθμίες) και με το κυκλοφορικό
(11) προβλήματα με το θυροειδή/μεταβολικά προβλήματα/ ορμονικές διαταραχές
(12) Διαταραχές ανοσοποιητικού, χρόνιες αλλεργίες
(13) Σύνδεση με επιληψία
(14) Προβλήματα σε έμβρυα, αποβολές, γεννετικές ανωμαλίες
(15) σύνδεση με σχηματισμό καταράκτη
(16) σύνδεση με αυτισμό
(17) επηρεάζει γνωστικές λειτουργίες (αδυναμία/δυσκολία συγκέντρωσης, προβλήματα με τη μνήμη, Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής, Alzheimer)
(18) προβλήματα με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
(19) Οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες και ειδικά σε ότι αφορά την εγκεφαλική τους λειτουργία
(20) Τα παιδιά είναι τα περισσότερο ευάλωτα στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία,
Υπάρχει ένθερμο κίνημα σε χώρες της βόρειας ευρώπης, όπως πχ η Αγγλία, ώστε να απαγορευθούν τα wifi στα σχολεία.
Και επειδή υπάρχει ένα πλήθος ερευνητικών εγγράφων αρχίζουν να τίθενται ρυθμιστικές πολιτικές.
(21) Ενδέχεται να συνδέετε με διάφορες μορφές καρκίνου (Brain Cancers, Acoustic Neuromas, Breast cancer, Lung cancer and cancer of the respiratory organs, Melanoma, Testicular and Uterine Cancer)
Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (WHO-world health organization) κατατάσει την ακτινοβολία των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (κινητά,wifi κλπ) στην κατηγορία 2B όπου περιλαμβάνονται οι πιθανώς καρκινογόνοι προς τους ανθρώπους παράγοντες.

WiFi Router Radiation large

Οι κατηγορίες, για λόγους αναφοράς είναι οι κάτωθι:

Group 1 Καρκινογόνοι Παράγοντες,
Group 2A Πιθανότατα(Probably) Καρκινογόνοι Παράγοντες,
Group 2B Πιθανώς Καρκινογόνοι Παράγοντες,
Group 3 Μη κατηγοριοποιημένοι ώς Καρκινογόνοι Παράγοντες,
Group 4 Πιθανότατα Μη-Καρκινογόνοι Παράγοντες

Και υπάρχουν αρκετές φωνές πλέον που πιέζουν τον WHO να κατατάξει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από το 2Β στο 2Α.

Η βιβλιογραφία είναι εκτενής, θα ξεχωρίσω μόνο 3 πηγές, όλη η βιβλιογραφία είναι διαθέσιμη στις πηγές στο τέλος του άρθρου.

Το report του παγκόσμιου οργανισμόυ υγείας (WHO-world health organization) του 2011 που κατατάσει την ακτινοβολία των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην κατηγορία 2Β και η δημοσίευση του Lancet (το εγκυρότερο ιατρικό περιδιοδικό παγκοσμίως) περί του καρκινογόνου ασύρματης ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολίας αλλά και ένα αποχαρακτηρισμένο απόρρητο έγγραφο του Αμερικάνικου στρατού του 1976 αναφέρει ότι στρατιώτες που εκτίθεντο σε μη-ιονίζουσα ασύρματη ακτινοβολία ανέφεραν συμπτώματα: Πονοκεφάλου, Εξουθένωσης, Ζαλάδας, Υπερευαισθησίας, Αϋπνιών, Άγχους, Δυσκολίας Συγκέντρωσης, Απώλειας Μνήμης και Κατάθλιψης.

Ας μου επιτραπεί εδώ μια ερμηνεία των παραπάνω,καθώς το τελευταίο που θέλω είναι να σπείρω τον πανικό.
Γενικά η έρευνα που υπάρχει δεν είναι αρκετή ώστε να έχουμε μια καταληκτική απάντηση για το πόσο μας επηρεάζει η ασύρματη ακτινοβολία (wifi, bluetooth, κινητά, ασύρματα τηλέφωνα κλπ). Είναι όμως δεδομένο ότι μας επηρεάζει σε κάποιο βαθμό, για να μάθουμε το πόσο πρέπει να περιμένουμε την έρευνα να καταλήξει κάτι που μπορεί να γίνει σε 10-20 χρόνια. Μέχρι τότε θα έλεγα να εκμεταλλευτούμε αυτό το σήμα κινδύνου που εκπέμπεται από τη βιβλιογραφία και να κρατήσουμε τις αποστάσεις μας, ότι σημαίνει αυτό για τον καθένα.

Είναι ένας θαυμαστός νέος κόσμος, και είναι εδώ και τώρα..δεν μας περιμένει..και δεν μας αφήνει περιθώριο επιλογής συμμετοχής. Ήμεθα μέσα..σκάσε και κολύμπα κατά την καθομιλουμένη!

Θέλω να κλείσω κάνοντας μια επίκληση στο συλλογική ανθρώπινη νοημοσύνη για το σήμερα αλλά και για το αύριο. Είναι το σωτήριο-ο-θεος-να-το-κάνει έτος 2016, έχουμε καταφέρει αρκετά σαν ανθρωπότητα και θεωρούμε τους ευατούς μας πολιτισμένους. Θεωρώ πως ήμεθα εν-δυνάμει-πολιτισμένοι και είμαι πολύ ανήσυχος για αυτά που μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Σίγουρα αυτή η διαδικασία δοκιμής και πλάνης(δοκιμάζω κάτι αν βγει σωστό προχωρώ αν βγει λάθος πάω πίσω και δοκιμάζω κάτι άλλο) είναι το βασικό μας μέσο για να προχωράμε μπροστά. Όμως μέχρι πότε αυτό θα εφαρμόζεται πειραματικά στο σύνολο των ανθρώπων.

Και να εξηγήσω εδώ καλύτερα τι εννοώ. Να το πιάσω απ τον αιώνα μας: Από τις βιομηχανίες φυτοφαρμάκων που φτίαξαν το DDT και το ρίξανε αμέσως στην αγορά χωρίς έλεγχο, το κάπνισμα και τις καπνοβιομηχανίες, τα φάρμακα των φαρμακευτικών κολοσσών που βγαίνουν στην αγορά και μετά από κάποιο διάστημα η εταιρίες τα ανακαλούν για λόγους ασφαλείας, τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, την ασύρματη ακτινοβολία στις πόλεις μας και στα σχολεία των παιδιών μας. Αυτός ο συνεχής πειραματισμός από τις εταιρίες που κερδίζουν αβέρτα και όταν έρθει η ώρα να αναλάβουν καμιά ευθύνη σφυρίζουν κλέφτικα. Ως πότε πια?

Μπείτε στο αναθεματισμένο εργαστήριο δοκιμάστε το νέο προϊόν, ώστε να είναι ασφαλές και όταν είναι έτοιμο βγάλτε το στην αγορά.

Αμάν πια με αυτό το καταραμένο κέρδος.

Τρόποι που μπορείτε να δράσετε ώστε να μειωθεί η έκθεσή σας στην ακτινοβολία:

i. Συνδεθείτε ενσύρματα για τρείς λόγους

1) είναι πιο γρήγορο (η ταχύτητα μπορεί να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό με ασύρματη σύνδεση)
2) είναι πιο ασφαλές (δεν κινδυνεύετε από hacker)
3) δεν έχετε ακτινοβολία!

ii. Χρησιμοποιήστε λιγότερο τα κινητά
iii. Μην έχετε ασύρματο τηλέφωνο στο σπίτι
iv. Μειώστε την έκθεση των παιδιών στα ασύρματα/ασύρματη ενδοεπικοινωνία/ κινητά τηλέφωνα/tablet/smartphones
Τα παιδιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα
v. Αποφύγετε τη χρήση φούρνου μικροκυμάτων (ειδικά αν έχει διαρροές)
vi. μην βάζεται το λαπτοπ όταν το wifi εκπέμπει στα πόδια σας
vii. κινητοποιηθείτε στο επίπεδο της μικροκοινωνίας σας, μιλώντας στους γείτονες/φίλους σας προκειμένου να μπορέσετε να ζήτε σε ένα περιβάλλον με την ελάχιστη δυνατή ασύρματη ακτινοβολία.

source: greekprocrastinator.wordpress.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε όταν κάνουμε σεξ το καλοκαίρι
  • Η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου και τα οφέλη του στην υγεία!
  • Πως θα προστατευτείτε από τις φθινοπωρινές ιώσεις που πλησιάζουν!
  • Μάθε πόσο νερό χρειάζεσαι πραγματικά στη προπόνηση
loading...
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.