Όλα για τις ραγάδες

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Πως δημιουργούνται

Οι ραγάδες αποτελούν μια μορφή ατροφικής ουλής που δημιουργείται ως αποτέλεσμα της έντονης διάτασης του δέρματος. Έτσι ο πιο συνηθισμένος παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ραγάδων είναι η απότομη αυξομείωση του σωματικού βάρους.

Οι ραγάδες μπορεί επίσης να οφείλονται στη γρήγορη αύξηση του ύψους κατά την εφηβεία, στην χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων, κατά την εγκυμοσύνη, ή ακόμα και από την άρση βαρών, λόγω της μεγάλης αύξησης των μυών (συνήθως σε bodybuilders).

Σχετικά με την εγκυμοσύνη έχει βρεθεί ότι ένα ποσοστό 85% των εγκύων αναπτύσσει ραγάδες κυρίως στους μαστούς και στην κοιλιά κατά το 3ο τρίμηνο της κυήσεως.

Άλλοι γενικοί παράγοντες, οι οποίοι διαδραματίζουν επίσης ένα ρόλο στη δημιουργία ραγάδων είναι η κληρονομικότητα, η χορήγηση ορισμένων φαρμάκων, όπως κορτιζόνη, και κάποια ενδοκρινολογικά νοσήματα, ενώ η ποιότητα του δέρματος και το φύλο παίζουν καθοριστικό ρόλο. Παρόλα αυτά, η ένταση και η έκταση των ραγάδων που θα εμφανιστούν ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο.


Πώς να τις αποφύγετε

Σύμφωνα με την Leslie Baumann (Διευθύντρια του Πανεπιστημίου του Ομίλου Καλλυντικών του Μαϊάμι και συγγραφέας του The Skin Type Solution), οι ραγάδες επηρεάζουν γύρο στο 90% των γυναικών και δεν είναι καθόλου εύκολο να τις ξεφορτωθούν. Μόλις έχουν περάσει το αρχικό στάδιο, όπου είναι κόκκινες ή μοβ, σε προχωρημένα στάδια, όπου γίνονται λευκές και συχνά με βαθιές κοιλότητες, είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτούν.

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια θεραπευτική αγωγή η οποία να εμποδίζει αποδεδειγμένα την δημιουργία των ραγάδων. Ωστόσο μπορείτε να λάβετε κάποια μέτρα τα οποία θα μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης τους.

- Αποφεύγετε τις απότομες αυξομειώσεις στο βάρος σας.

- Φροντίστε να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας πίνοντας αρκετό νερό.

- Χρησιμοποιείται καθημερινά ενυδατική κρέμα σώματος.

Η ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις έγκυες, καθώς αυτή θα κάνει την επιδερμίδα πιο εύκαμπτη και σε καλύτερη θέση να τεντώσει από την αύξηση βάρους. Ειδικοί προτείνουν την ενυδάτωση του δέρματος τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα με προϊόντα που περιέχουν βούτυρο κακάο (cocoa butter) ή βούτυρο καριτέ (shea butter) ως το πρωταρχικό συστατικό. Χρησιμοποιήστε την στο στήθος, την κοιλιά, τους γοφούς και τους γλουτούς.


Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Οι πλείστες έρευνες έχουν επικεντρωθεί αποκλειστικά στα πρώτα στάδια της δημιουργίας των ραγάδων, περίοδος κατά την οποία ανταποκρίνονται πιο εύκολα στη θεραπεία. Θα βρείτε αρκετά προϊόντα και καλλυντικά στην αγορά τα οποία υπόσχονται «επιδιόρθωση» των ραγάδων, ωστόσο μόνο λίγα από αυτά πραγματικά δουλεύουν.

Πιο κάτω θα δούμε μερικές μεθόδους και προϊόντα που κυκλοφορούν καθώς και πόσο αποτελεσματικά είναι:

- Σιτέλαιο (Wheat Germ Oil): Δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το πόσο μπορούν να βοηθήσουν οι σπιτικές θεραπείες στην καταπολέμηση των ραγάδων. Μια πρόσφατη μελέτη όμως όντως διαπίστωσε ότι το σιτέλαιο συνέβαλε στη βελτίωση των ραγάδων κατά την πρώιμη τους φάση.

- Γλυκολικό Οξύ (Glycolic Acid): Ευρέως διαδεδομένο για τις δυνατότητες αναζωογόνησης, το γλυκολικό οξύ είναι ένα παράγωγο του ζαχαροκάλαμου και μέλος της οικογένειας του άλφα υδροξύ οξέως (AHA). Σύμφωνα με ειδικούς είναι πολύ πιθανό να δουλεύει ενάντια στις ραγάδες, αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου. Το γλυκολικό οξύ μπορεί επίσης να χορηγηθεί σε υψηλότερες δόσεις από κάποιο δερματολόγο. Η θεραπεία συνήθως απαιτεί τρεις ή τέσσερις επισκέψεις προτού να φανούν τα αποτελέσματα.

- Βιταμίνη C: Ορισμένες μορφές της Βιταμίνης C, μπορούν επίσης να αυξήσουν την παραγωγή κολλαγόνου και να βοηθήσουν κατά τα πρώιμα στάδια των ραγάδων. Για τα μέγιστα αποτελέσματα, συνδυάστε την με το γλυκολικό οξύ. Τα συμπληρώματα Βιταμίνης C μπορούν επίσης να φανούν αποτελεσματικά.

- Προϊόντα που περιέχουν πεπτίδια: Αυτά τα προϊόντα διατίθενται ευρέως στο εμπόριο ως αποτελεσματικές κρέμες «επιδιόρθωσης» ραγάδων, ωστόσο ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους.

- Ρετινοειδή (Retinoids): Τα ρετινοειδή, μια οικογένεια προϊόντων που περιέχουν Βιταμίνη Α, έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικά στην αύξηση του κολλαγόνου κατά τα πρώτα στάδια. Συνδυάζοντας τα ρετινοειδή μαζί με το γλυκολικό οξύ μπορεί να σας παρέχει καλύτερα αποτελέσματα. Τα ρετινοειδή θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης ή θηλασμού.

- Θεραπεία με Laser: Αυτή η δημοφιλής επιλογή θεραπείας χρησιμοποιείται από πολλούς δερματολόγους, και η οποία επιτρέπει τη διοχέτευση ενέργειας στο βάθος του δέρματος, χωρίς να προκαλεί επιφανειακή βλάβη. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι laser και η επιλογή τους εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος εκτιμώντας παραμέτρους όπως ηλικία, μηχανισμός δημιουργίας, χρόνος που πέρασε από την εγκατάστασή τους κ.α.

Θα χρειαστούν αρκετές επισκέψεις στο δερματολόγο, καθώς το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να εκτιμηθεί μέχρι και 6 μήνες μετά το τέλος ενός κύκλου θεραπείας laser. Οι βελτιώσεις στις κόκκινες ραγάδες (σε πρώιμα στάδια) φτάνουν σε ποσοστά 80%-90% αντίθετα στις λευκές ραγάδες (προχωρημένο στάδιο) τα ποσοστά βελτίωσης είναι μικρότερα.


Πηγές: leto.gr / webmd.com / medicinenet.com

αναδημοσίευση από www.fit-blaster.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε όταν κάνουμε σεξ το καλοκαίρι
  • Η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου και τα οφέλη του στην υγεία!
  • Πως θα προστατευτείτε από τις φθινοπωρινές ιώσεις που πλησιάζουν!
  • Μάθε πόσο νερό χρειάζεσαι πραγματικά στη προπόνηση
loading...