Μυϊκές ίνες: Η σημασία στην απόδοση και οι διαφορές τους

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ένας σκελετικός μυς περιέχει ίνες που έχουν διαφορετική ταχύτητα βράχυνσης και παραγωγής δύναμης. Κάθε άτομο κληρονομεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό μυϊκών ινών, ταχείας και βραδείας συστολής. Η κατανομή αυτή επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου στις δραστηριότητες μυϊκής ευρωστίας. Τα άτομα με μεγαλύτερο ποσοστό ινών ταχείας συστολής, αυξάνουν γενικά το μέγεθος των μυών και τη δύναμή τους ευκολότερα από τα άτομα που έχουν κληρονομήσει μεγαλύτερο ποσοστό ινών βραδείας συστολής. Άτομα με μεγαλύτερο ποσοστό ινών βραδείας συστολής έχουν αυξημένη ικανότητα για απόδοση μυϊκής αντοχής.

 

Χαρακτηριστικά μυϊκών ινών:

 

Ίνες ταχείας συστολής(FT)
 

Οι ίνες ταχείας συστολής, γνωστές και ως τύπου ΙΙ, διαθέτουν μεγάλη ικανότητα αναερόβιας παραγωγής ATP, μέσω της γλυκολυτικής διαδικασίας. Οι ίνες αυτές έχουν μεγάλη ταχύτητα συστολής και ενεργοποιούνται σε βραχυπρόθεσμες δραστηριότητες που εξαρτώνται σχεδόν εξολοκλήρου από την αναερόβια παραγωγή ενέργειας. Οι μεταβολικές ικανότητες των ινών ταχείας συστολής είναι επίσης μεγάλης σημασίας σε δραστηριότητες που απαιτούν απότομο ξεκίνημα-σταμάτημα ή διαλειμματική προσπάθεια όπως η καλαθοσφαίριση, το ποδόσφαιρο κ. α , οι οποίες απαιτούν σε ορισμένες στιγμές άμεσα ενέργεια την οποία μπορούν να προμηθευτούν μόνο από τον αναερόβιο μεταβολισμό.

 

Ίνες βραδείας συστολής(ST)
 

Οι ίνες βραδείας συστολής ή ίνες τύπου Ι,  έχουν την μισή περίπου  ταχύτητα συστολής σε σχέση με τις ίνες ταχείας συστολής. Διαθέτουν πολυάριθμα μιτοχόνδρια και υψηλή συγκέντρωση των ενζύμων που απαιτούνται για την αερόβια παραγωγή ενέργειας. Η ικανότητα αερόβιας παραγωγής ΑΤΡ από αυτές τις ίνες είναι πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή των ινών ταχείας συστολής. Έτσι οι ίνες βραδείας συστολής ενεργοποιούνται σε δραστηριότητες αντοχής που εξαρτώνται αποκλειστικά από την αερόβια παραγωγή ενέργειας. Δρόμοι ή κολύμβηση μεσαίων αποστάσεων ή αθλοπαιδιές, όπως καλαθοσφαίριση και ποδόσφαιρο προϋποθέτουν συνδυασμό αερόβιων και αναερόβιων δραστηριοτήτων και ενεργοποιούν και τους δυο τύπους μυϊκών ινών.


 

 Και οι δυο τύποι μυϊκών ινών μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις μεταβολικές τους ικανότητες. Ανεξάρτητα  από την γενετική, όλα τα άτομα με κατάλληλη και εξειδικευμένη προπόνηση  μπορούν να ενισχύσουν αντίστοιχα την μυϊκή τους δύναμη και αντοχή.
 

 

Τέλος, σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα της απόδοσης,  η κατανομή των μυϊκών ινών δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Η απόδοση εξαρτάται από πολλές  άλλες φυσιολογικές, βιοχημικές, νευρολογικές και βιομηχανικές  λειτουργίες,  που συντελούν και συμμετέχουν σημαντικά στο αποτέλεσμά της.

 

 

Νίκη Μπιτσώρη

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής


Βιβλιογραφία:

Κλεισούρας Β. (2001),Φυσιολογία της άσκησης, Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδης.

Κλεισούρας Β. (2001), Άσκηση, Ευρωστία, Υγεία, Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδης.

 

http://www.fitnesspulse.gr/

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Φτιάξε σώμα από ατσάλι!
  • Πώς να περιποιηθείς πρόσωπο, μαλλιά και σώμα το χειμώνα
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Οι ισομετρικές ασκήσεις φέρνουν θηριώδη δύναμη και γραμμωμένο σώμα
  • Πώς θα φτιάξεις σώμα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!
  • Πώς να συνδυάσεις γυμναστική με νηστεία
loading...