Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

10+1 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις υπερβολικό στρες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Το άγχος ορίζεται ως κατάσταση πνευματικής ή συναισθηματικής καταπόνησης που προκαλείται από αντίξοες συνθήκες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με τα συναισθήματα του στρες. Στην πραγματικότητα, μία μελέτη διαπίστωσε ότι το 33% των ενηλίκων ανέφερε ότι αντιμετώπιζαν υψηλά επίπεδα αντιληπτού στρες. Η κατάσταση, όμως, συνδέεται με μια μακρά λίστα φυσικών και διανοητικών συμπτωμάτων. Δείτε ποια είναι αυτά:

1. Ακμή

Η ακμή είναι ένας από τους πιο ορατούς τρόπους που εκδήλωσης του άγχους. Όταν μερικοί άνθρωποι αισθάνονται αγχωμένοι, τείνουν να αγγίζουν τα πρόσωπά τους πιο συχνά. Έτσι μπορούν να εξαπλωθούν βακτήρια που συμβάλουν στην ανάπτυξη της ακμής.

Αρκετές μελέτες έχουν επίσης επιβεβαιώσει ότι η ακμή μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα στρες. Μια μελέτη μέτρησε τη σοβαρότητα της ακμής σε 22 άτομα πριν και κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης. Αυξημένα επίπεδα στρες ως αποτέλεσμα της εξέτασης συνδέθηκαν με μεγαλύτερη σοβαρότητα της ακμής. Βέβαια να ξεκαθαρίσουμε πως η ακμή δεν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από το άγχος καθώς υπάρχουν και αιτίες όπως ορμονικές μετατοπίσεις, υπερβολική παραγωγή ελαίου και αποκλεισμένοι πόροι.

2. Πονοκέφαλοι

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το άγχος μπορεί να συμβάλει σε πονοκεφάλους, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πόνο στην περιοχή της κεφαλής ή του λαιμού. Μια μελέτη 267 ατόμων με χρόνιους πονοκεφάλους διαπίστωσε ότι ένα αγχωτικό συμβάν προηγήθηκε της ανάπτυξης χρόνιων πονοκεφάλων σε περίπου 45% των περιπτώσεων.

Μια μεγαλύτερη μελέτη έδειξε ότι η αυξημένη ένταση του στρες συνδέεται με την αύξηση του αριθμού των ημερών κεφαλαλγίας που εμφανίζονται ανά μήνα. Μια άλλη μελέτη έλεγξε 150 μέλη στρατιωτικής υπηρεσίας σε μια κλινική κεφαλαλγίας, διαπιστώνοντας ότι το 67% ανέφερε ότι οι πονοκέφαλοι τους προκλήθηκαν από άγχος, καθιστώντας τη δεύτερη πιο συχνή αιτία κεφαλαλγίας. Άλλες κοινές αιτίες κεφαλαλγίας περιλαμβάνουν την έλλειψη ύπνου, την κατανάλωση αλκοόλ και την αφυδάτωση.

3. Χρόνιος πόνος

O πόνος είναι ένα κοινό παράπονο που μπορεί να οφείλεται σε αυξημένα επίπεδα στρες. Μια μελέτη που απαρτίζεται από 37 έφηβους με δρεπανοκυτταρική νόσο διαπίστωσε ότι υψηλότερα επίπεδα ημερήσιας πίεσης συνδέονται με αυξήσεις των επιπέδων πόνου της ίδιας ημέρας. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα της κορτιζόλης της ορμόνης του στρες μπορεί να σχετίζονται με χρόνιο πόνο. Για παράδειγμα, μία μελέτη συνέκρινε 16 άτομα με χρόνιο πόνο στην πλάτη σε μια ομάδα ελέγχου. Διαπίστωσε ότι εκείνοι με χρόνιο πόνο είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης.

Εκτός από το άγχος, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στον χρόνιο πόνο, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών όπως η γήρανση, οι τραυματισμοί, η κακή στάση του σώματος και η βλάβη των νεύρων.

4. Συχνή ασθένεια

Αν νιώθετε σαν να παλεύετε συνεχώς μια περίπτωση κρυολογήματος, το άγχος μπορεί να είναι η αιτία. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία στις λοιμώξεις.

Σε μια μελέτη, 61 μεγαλύτεροι ενήλικες έκαναν το εμβόλιο της γρίπης. Οι ασθενείς με χρόνιο στρες βρέθηκαν να έχουν εξασθενημένη ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο, υποδεικνύοντας ότι το άγχος μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη ανοσία. Σε άλλη μελέτη, 235 ενήλικες κατηγοριοποιήθηκαν σε ομάδα υψηλού ή χαμηλού άγχους. Σε περίοδο έξι μηνών, η ομάδα της υψηλής πίεσης εμφάνισε 70% περισσότερες αναπνευστικές λοιμώξεις και είχε σχεδόν 61% περισσότερες ημέρες συμπτωμάτων από την ομάδα χαμηλού στρες.

Ομοίως, μία ανάλυση 27 μελετών έδειξε ότι το στρες συνδέεται με την αυξημένη ευαισθησία στην ανάπτυξη μιας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Βέβαια, ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα μιας κακής διατροφής, σωματικής αδράνειας και ορισμένων διαταραχών ανοσοανεπάρκειας όπως η λευχαιμία και το πολλαπλό μυέλωμα.

5. Μειωμένη ενέργεια και αϋπνία

Η χρόνια κόπωση και τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας μπορούν επίσης να προκληθούν από παρατεταμένο στρες. Για παράδειγμα, μία μελέτη σε 2.483 άτομα διαπίστωσε ότι η κόπωση συνδέεται έντονα με αυξημένα επίπεδα στρες.

Το άγχος μπορεί επίσης να διαταράξει τον ύπνο και να προκαλέσει αϋπνία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή ενέργεια. Μία μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι υψηλότερα επίπεδα εργασιακού άγχους συνδέονταν με αυξημένη υπνηλία και ανησυχία κατά την κατάκλιση. Μια άλλη μελέτη των 2.316 συμμετεχόντων έδειξε ότι η εμφάνιση μεγαλύτερου αριθμού αγχωδών συμβάντων συνδέθηκε σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο αϋπνίας (15).

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο σε μειωμένα επίπεδα ενέργειας είναι η αφυδάτωση, το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, η κακή διατροφή ή ο υπολειτουργικός θυρεοειδής.

6. Αλλαγές στη λίμπιντο

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν αλλαγές στις σεξουαλικές τους κινήσεις κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ή του φόρτου εργασίας.

Μία μικρή μελέτη αξιολόγησε τα επίπεδα στρες των 30 γυναικών και έπειτα μέτρησε την διέγερσή τους ενώ παρακολουθούσαν μια ερωτική ταινία. Τα άτομα με υψηλά επίπεδα χρόνιου στρες παρουσίασαν λιγότερη διέγερση σε σύγκριση με εκείνα με χαμηλότερα επίπεδα στρες. Μια άλλη μελέτη που αποτελείται από 103 γυναίκες διαπίστωσε ότι υψηλότερα επίπεδα στρες συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας και ικανοποίησης.

Υπάρχουν πολλά άλλα πιθανά αίτια αλλαγών στη γενετήσια ορμή, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αλλαγών, της κόπωσης και των ψυχολογικών αιτιών.

7. Προβλήματα πέψης

Τα πεπτικά προβλήματα όπως η διάρροια και η δυσκοιλιότητα μπορούν επίσης να προκληθούν από υψηλά επίπεδα στρες. Για παράδειγμα, μία μελέτη εξέτασε 2.699 παιδιά και διαπίστωσε ότι η έκθεση σε αγχωτικά συμβάντα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Το στρες μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα εκείνους με πεπτικές διαταραχές, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή ασθένεια φλεγμονώδους εντέρου (IBD). Αυτά χαρακτηρίζονται από πόνο στο στομάχι, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Σε μία μελέτη, υψηλότερα ημερήσια επίπεδα στρες συνδέονταν με αυξημένη πεπτική δυσφορία σε 181 γυναίκες με IBS. Επιπλέον, μία ανάλυση από 18 μελέτες που διερεύνησαν το ρόλο του άγχους στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, έδειξε ότι το 72% των μελετών έδειξε μια σχέση μεταξύ του στρες και των πεπτικών συμπτωμάτων.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα, όπως διατροφή, αφυδάτωση, επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, λοίμωξη ή ορισμένα φάρμακα.

8. Αλλαγές στην όρεξη

Οι αλλαγές στην όρεξη είναι συχνές σε περιόδους πίεσης. Όταν αισθάνεστε άγχος, μπορείτε να βρείτε τον εαυτό σας είτε να μην έχει όρεξη καθόλου ή να κάνει επιδρομές στο ψυγείο στη μέση της νύχτας.

Μία μελέτη σε φοιτητές διαπίστωσε ότι 80% ανέφεραν ότι βίωσαν αλλαγές στην όρεξη όταν αγχώνονταν. Από αυτά, το 62% είχε αύξηση της όρεξης, ενώ το 18% παρουσίασε μείωση. Σε μια μελέτη 129 ατόμων, η έκθεση στο στρες συνδέθηκε με συμπεριφορές όπως η κατανάλωση χωρίς να πείνα. Αυτές οι αλλαγές στην όρεξη μπορεί επίσης να προκαλέσουν διακυμάνσεις του βάρους κατά τη διάρκεια των αγχωτικών περιόδων. Για παράδειγμα, μια μελέτη 1.355 ατόμων διαπίστωσε ότι το στρες συνδέεται με την αύξηση βάρους σε υπέρβαρους ενήλικες.

Άλλες πιθανές αιτίες αλλαγής της όρεξης περιλαμβάνουν τη χρήση ορισμένων φαρμάκων ή ναρκωτικών, ορμονικές μετατοπίσεις και ψυχολογικές συνθήκες.

9. Κατάθλιψη

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι το χρόνιο στρες μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της κατάθλιψης. Μία μελέτη 816 γυναικών με μείζονα κατάθλιψη διαπίστωσε ότι η εμφάνιση της κατάθλιψης συνδέθηκε σημαντικά τόσο με το οξύ όσο και με το χρόνιο στρες. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα άγχους συσχετίστηκαν με υψηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε 240 εφήβους.

Επιπλέον, μια μελέτη 38 ατόμων με μη-χρόνια μείζονα κατάθλιψη διαπίστωσε ότι τα αγχωτικά συμβάντα ζωής συνδέονταν σημαντικά με τα καταθλιπτικά επεισόδια. Εκτός από το άγχος, άλλοι δυνητικοί συνεισφέροντες στην κατάθλιψη είναι το οικογενειακό ιστορικό, τα επίπεδα ορμονών, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ακόμη και ορισμένα φάρμακα.

10. Ταχυκαρδία

Ένας γρήγορος καρδιακός παλμός και αυξημένος καρδιακός ρυθμός μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα υψηλών επιπέδων στρες. Μια μελέτη μέτρησε την αντιδραστικότητα του καρδιακού ρυθμού σε απάντηση σε αγχωτικά και μη γεγονότα, διαπιστώνοντας ότι ο καρδιακός ρυθμός ήταν σημαντικά υψηλότερος κατά τη διάρκεια των αγχωτικών συνθηκών.

Μια άλλη μελέτη σε 133 έφηβους διαπίστωσε ότι υποβάλλοντάς τους σε μια αγχωτική εργασία προκάλεσε αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Σε μια παρόμοια μελέτη, η έκθεση 87 μαθητών σε μια αγχωτική εργασία βρέθηκε να αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Είναι αρκετά ενδιαφέρον, παίζοντας χαλαρωτική μουσική κατά τη διάρκεια της αποστολής βοήθησε στην αποτροπή αυτών των αλλαγών.

Ένας γρήγορος καρδιακός παλμός μπορεί επίσης να προκληθεί από υψηλή αρτηριακή πίεση, ασθένεια του θυρεοειδούς, ορισμένες καρδιακές παθήσεις και από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεϊνωμένων ή αλκοολούχων ποτών.

11. Εφίδρωση

Η έκθεση στο στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερβολική εφίδρωση. Μία μικρή μελέτη εξέτασε 20 άτομα με παλαμική υπεριδρωσία, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική εφίδρωση στα χέρια. Η μελέτη αξιολόγησε τον ρυθμό εφίδρωσης τους καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας μια κλίμακα από 0-10.

Το άγχος και η άσκηση αύξησαν σημαντικά τον ρυθμό εφίδρωσης κατά δύο έως πέντε βαθμούς σε εκείνους με παλαμική υπεριδρωσία, καθώς και στην ομάδα ελέγχου. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση στο άγχος οδήγησε σε υψηλές ποσότητες εφίδρωσης και οσμής σε 40 έφηβους.

Πηγή: activeman.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Τα 5 αγχολυτικά «φάρμακα» της φύσης
  • Ανακαλύφθηκε η πρωτεΐνη που προστατεύει από το στρες και έχει αντιγηραντική δράση
  • Ποια είναι τα 8 σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα στην ερωτική σας επαφή;
  • Τα σημάδια που μας δείχνουν ότι έχουμε έλλειψη βιταμινών
  • Τα πράγματα που πρέπει να κάνεις μόλις ξυπνήσεις!
  • Πώς η κορτιζόλη - η ορμόνη του στρες - μας παχαίνει
loading...
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.