mobadv

Εθισμοί-Από τα πιο σοβαρά προβλήματα της ανθρωπότητας

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ο όρος “εθισμός” στο ελληνικό ετυμολογικό λεξικό δίνεται ως η απόκτηση μιας συνήθειας ή μια καταναγκαστική συνήθεια που επηρεάζει τη συμπεριφορά και τον ψυχισμό και είναι δύσκολο να διακοπεί.Εθισμός είναι συνώνυμο της εξάρτησης,όπου εξάρτηση σημαίνει παθολογική κατάσταση του εγκεφάλου που οδηγεί τον άνθρωπο σε μία διαρκή και απελπισμένη αναζήτηση του αισθήματος ηδονής.

 

Οι πιο διαδεδομένοι τύποι εθισμών είναι το αλκοόλ,τα ναρκωτικά,η ζάχαρη,η άσκηση,η εργασία,τα ψώνια,τα τυχερά παιχνίδια,το τσιγάρο,η πορνογραφία,το διαδίκτυο,η τηλεόραση και ο καφές.

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε,οι εξαρτήσεις είναι σωματικές και ψυχικές και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη την απεξάρτηση!

 

ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΙΑ

Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουν καλά τι είναι αυτό. Παραδοσιακά, αυτό που αναφέρεται στον εθισμό σε παράνομες ναρκωτικές ουσίες όπως η κοκαΐνη. Αυτές οι παράνομες ουσίες είναι προφανές ότι δεν πωλούνται στα φαρμακεία? Συνήθως είναι λαθραία ή κατασκευάζονται σε ένα σκοτεινό εργοστάσιο και πωλούνται στους δρόμους – ως εκ τούτου ο όρος ναρκωτικά δρόμο. Τώρα, όμως, η τοξικομανία μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί σε εθισμό στα φάρμακα με συνταγή γιατρού. Μερικά θεραπευτικά φάρμακα όπως το Vicodin είναι εξαιρετικά εθιστικό. Τα φάρμακα αυτά είναι νόμιμες και, επομένως, διανέμονται στα φαρμακεία, αλλά ο στόχος τους είναι για την ελεγχόμενη χρήση και απαιτούν ιατρική συνταγή.

Ένα άτομο θεωρείται ότι είναι φυσικά εξαρτάται από ένα φάρμακο, εάν αναπτύσσει συμπτώματα στέρησης μετά τη διακοπή χρήσης.

Χρησιμοποιήστε ξεκινά συνήθως με απλό πειραματισμό. Με τη συνεχή χρήση, ωστόσο, την τοξικομανία (που εκδηλώνεται με την επίκληση και την εξάρτηση από την ουσία) ακολουθεί. Γιατί καθένας θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν ή να πειραματιστεί με κάτι που είναι γνωστό για να είναι εθιστικό; Πολλοί είναι οι λόγοι έρχονται στο μυαλό.

Μπορεί να είναι απλή πίεση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της εξάρτησης από τα παράνομα ναρκωτικά. Κάποιος δεν θέλει να σκεφτεί δειλή ούτε επισημαίνεται ως μια υγρή κουβέρτα από τους φίλους του ώστε να προσπαθεί φάρμακα για να αποδείξει ότι είναι κανένας από τα παραπάνω. Φυσικά, αυτός θα πρέπει να το κάνετε αυτό ξανά και ξανά ενώ με τους φίλους του ή θα χάσει αφορά τους φίλους του ». Αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα ναρκωτικά, επειδή θέλει να μην μπορείτε να τους φίλους του, αλλά επειδή είναι ήδη εξαρτημένοι από την ουσία.

Μπορεί επίσης να είναι μια νόμιμη ιατρική κατάσταση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση του εθισμού στα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Κάποιος που έχει δοθεί Vicodin για ανακούφιση του πόνου μπορεί να αισθάνονται ότι η δόση του είναι ανεπαρκής και αρχίσετε να παίρνετε περισσότερο από τον προβλεπόμενο αριθμό χαπιών. Εξάρτηση θέτει σε και ο ασθενής θα είναι σύντομα να εφεύρει περισσότερα συμπτώματα του πόνου για να πάρετε μια από τα ίδια φαρμακευτική αγωγή.

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα των φαρμάκων που ένα άτομο μπορεί να εθιστεί σε, εκτός από παράνομα ναρκωτικά. Υπάρχουν επίσης συνταγή και over-the-counter φάρμακα. Αυτά περιλαμβάνουν διεγερτικά, ηρεμιστικά, φάρμακα ανακούφιση του πόνου, υπνωτικά, οπιοειδή αναλγητικά και. Ιδιαίτερα εθιστικό είναι φάρμακα που προωθούν αισθήματα ευεξίας και ευφορίας.

Τα συμπτώματα απόσυρσης μπορούν επίσης να ποικίλλουν από το ένα άτομο στο άλλο. Οι πιο συχνές είναι άγχος, κατάθλιψη και τον πόθο. Αυτά τα συμπτώματα απόσυρσης κάνουν χρήση ναρκωτικών διακοπή σχεδόν φυσικά αδύνατο για ορισμένους ανθρώπους.

 

Τα πιο γνωστά είδη ναρκωτικών είναι:
Διεγερτικά,δηλ.Αμφεταμίνη,μεθαμφεταμίνη,Κοκαΐνη(το ναρκωτικό των πλουσίων όπως αλλιώς ονομάζεται)
Οπιούχα -δηλ.Μορφίνη,ηρωίνη
και η ινδική κάνναβις(μαριχουάνα)

 

Σημάδια εθισμού στα ναρκωτικά:

Ακραία ποσά της ενέργειας και η ανικανότητα στον ύπνο. Κύκλοι της αυξημένης δραστηριότητας, ανησυχία, (Αυτό είναι ένα σημάδι άτομο που χρησιμοποιεί διεγερτικά, όπως η κοκαΐνη ή μεθαμφεταμίνης.)

Η αποτυχία να διατηρηθεί η φυσική εμφάνιση.

Παράβαση στην εργασία και στις οικογενειακές υποχρεώσεις.

Αιφνίδια απώλεια βάρους ή κέρδος.

Εξαφανίζονται για ώρες, ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες σε ένα χρόνο.

Σταθερή λήψη δικαιολογίας για εξαφανίσεις και παραμέληση των ευθυνών.

Κλέβει χρήματα ή ζητάει χωρίς σοβαρό λόγο.

Ενεχυρίαση ή πώληση τιμαλφών για τα χρήματα.

Οι εναλλαγές διάθεσης και τις αλλαγές προσωπικότητας.

Εκφράζουντην οργή όταν κατηγορούνται για χρήση ναρκωτικών.

Απροσδόκητες μεταβολές στον ιματισμό, όπως συνεχώς φορούν πουκάμισο με μακριά μανίκια, για να κρύψουν το σημάδι στα σημεία ένεσης.

Ασυνήθιστα αργές κινήσεις, την ομιλία ή το χρόνο αντίδρασης, σύγχυση και αποπροσανατολισμός. (Αυτό είναι ένα σημάδι από κάποιον που χρησιμοποιεί αντικαταθλιπτικά, όπως το αλκοόλ, τα οπιούχα όπως η ηρωίνη, τις βενζοδιαζεπίνες και τα βαρβιτουρικά).

Συνδέονται με τα ναρκωτικά μυρωδιές στα ρούχα και στα μαλλιά.

Συνδέονται με τα ναρκωτικά σύνεργα, όπως η ανεξήγητη σωλήνες, κλιπ κοκκινοφτέρα, σύριγγες, σπασμένα αναπτήρες και οι μικρές πλαστικές baggies
Για snorted ναρκωτικά, χρόνια προβλήματα με την ιγμορίτιδα ή ρινορραγίες.

Για καπνιστό ναρκωτικών, επίμονος βήχας ή βρογχίτιδα, με αποτέλεσμα να βήχει επάνω υπερβολική βλέννα ή το αίμα.

Σοβαρή οδοντικά προβλήματα (Αυτό είναι ένα σημάδι από τη χρήση μεθαμφεταμίνης κάποιον.)

 

ΑΛΚΟΟΛ

Στην κοινή και ιστορική χρήση, ο αλκοολισμός αναφέρεται σε οποιοδήποτε όρο που οδηγεί στη συνεχή κατανάλωση οινοπνευματώδη ποτά παρά τα προβλήματα υγείας και τις αρνητικές κοινωνικές συνέπειες προκαλεί. Οι ιατρικοί ορισμοί περιγράφουν τον αλκοολισμό ως α ασθένεια όποιος οδηγεί σε μια επίμονη χρήση του οινοπνεύματος παρά τις αρνητικές συνέπειες. Αλκοολισμός, που αναφέρεται επίσης ως dipsomania[1], μπορεί επίσης να αναφερθεί σε μια ανησυχία με ή έναν εξαναγκασμό προς την κατανάλωση οινοπνεύματος ή/και μιας εξασθενισμένης δυνατότητας να αναγνωριστούν τα αρνητικά αποτελέσματα της υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος. Αν και όχι όλοι αυτοί οι ορισμοί διευκρινίζουν την τωρινή και τρέχουσα χρήση του οινοπνεύματος ως χαρακτηριστή, μερικοί, καθώς επίσης και παρατηρώντας στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της συνεπούς, βαριάς χρήσης οινοπνεύματος, συμπερίληψη εξάρτηση και συμπτώματα απόσυρση.

Ενώ η κατάποση του οινοπνεύματος είναι, εξ ορισμού, απαραίτητη για να αναπτύξει τον αλκοολισμό, η χρήση του οινοπνεύματος δεν προβλέπει την ανάπτυξη του αλκοολισμού. Η ποσότητα, η συχνότητα και η τακτικότητα της κατανάλωσης οινοπνεύματος που απαιτούνται για να αναπτύξει τον αλκοολισμό ποικίλλουν πολύ από το πρόσωπο στο πρόσωπο. Επιπλέον, αν και οι βιολογικοί μηχανισμοί που υποστηρίζουν τον αλκοολισμό είναι αβέβαιοι, μερικοί παράγοντες κινδύνου, συμπερίληψη κοινωνικό περιβάλλον, συναισθηματική υγεία και γενετική προδιάθεση, έχει προσδιοριστεί.

 

Σημάδια εθισμού στο αλκοόλ:

Πίνετε μόνο.

Προσπαθείτε να κρύψετε το πόσιμο σας.

Κάνεις δικαιολογίες για να πιεις (θα πρέπει να γιορτάσουμε, είχατε μια κακή μέρα, σε ένα κόμμα κι επομένως θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα ποτό).

Πιστεύετε ότι θα πρέπει να πίνετε για να λειτουργήσετε.

Πόσιμο συχνά προκαλεί ναυτία και έμετο.

Ανικανότητα ελέγχου της κατανάλωσης αλκοόλ και να πίνετε περισσότερο όταν αισθάνεστε κάτω.

Ανικανότητα να υπενθυμίσει τα γεγονότα («Τι έκανα χθες το βράδυ;”).

Μια αποτυχία να διατηρηθεί η επαφή με τη φυσική εμφάνιση σας.

Βίαια επεισόδια και η επικίνδυνη συμπεριφορά που συνδέονται με την κατανάλωση.

Θυμώνεις όταν έρχεται αντιμέτωπος για τις συνήθειες κατανάλωσής σας.

Περίεργες συνήθειες ύπνου, ιδιαίτερα υπερβολικά μαύροι κύκλοι.

Ασυνήθη ελευθερία κίνησης που επιβράδυνε αντιδράσεις, η ομιλία και αποπροσανατολισμός.

 

ΖΑΧΑΡΗ

Η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης αποδείχτηκε ότι προκαλεί νευροχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, οι οποίες μοιάζουν να μιμούνται εκείνες που παράγονται από εθιστικές ουσίες, όπως η κοκαϊνη, η μορφίνη και η νικοτίνη. Επίσης η στέρηση ζάχαρης επιφέρει μεταβολές στη συμπεριφορά, αυξάνοντας την τάση για λήψη άλλων εθιστικών ουσιών, όπως το αλκοόλ.

 

Σημάδια της εξάρτησης από τη ζάχαρη:

Τρώτε προίοντα υψηλής περιεκτικότητας ζάχαρης ή αμυλούχα τρόφιμα όπως καραμέλες, ζυμαρικά, ψωμί ή ζυμαρικά κάθε μέρα.

Στρες ή κατάθλιψη οδηγεί σε Binging.

Ανικανότητα να σταματήσει να τρώει τα τρόφιμα και την άσκηση ελέγχου μερίδας.

Εμμονή σε ορισμένα τρόφιμα.

Προσθέτετε τη ζάχαρη στα τρόφιμα και τα ποτά που είναι ήδη αρκετά γλυκιά.

Είστε αμυντικοί, όταν κάποιος δείχνει ότι η ζάχαρη είναι ανθυγιεινό και ακόμα αισθάνεστε έντονη επίθεση.

Η μείωση του βάρους, λόγω της έλλειψης θρεπτικών συστατικών ή αύξηση του σωματικού βάρους οφείλεται σε πάνω από τα προϊόντα ζάχαρης που καταναλώνουν.

Ακραία επίπεδα ενέργειας και απότομες συντριβές.

Ανικανότητα να διακόψει τη χρήση των προϊόντων ζάχαρης, ακόμη και μετά που προκαλούν σωματική ταλαιπωρίες ή των ζητημάτων υγείας.

 

ΑΣΚΗΣΗ

 

Όπως και με την ανορεξία και με τη βουλιμία, η καταναγκαστική άσκηση που καταντά εμμονή είναι μάλλον ψυχολογική διαταραχή. Σχετίζεται άμεσα με τη σωματική εικόνα και με τη σημαντικότητα της άσκησης στον καθορισμό της ταυτότητας τους ατόμου. Στη περίπτωση που η εμμονή με την άσκηση έχει να κάνει με τη σωματική εικόνα το άτομο βλέπει την άσκηση ως ένα μέσο για να εξισορροπήσει τις διατροφικές ατασθαλίες με τον ίδιο τρόπο που κάποιος βουλιμιάς “αποβάλει” τις θερμίδες για να μην βάλει βάρος.

Από την άλλη πλευρά σε πολλές περιπτώσεις η άσκηση γίνετε σημαντικό μέρος της ταυτότητας του ατόμου, σε τόσο μεγάλο βαθμό που η εμμονή και η υπερβολή λειτουργούν ως μέσο καθορισμού της άξιας του ατόμου. Τα άτομα αυτά νιώθουν σημαντικά βασιζόμενα στις πόσες ώρες, ημέρες, εβδομάδες και μήνες ασκούνται. Συχνά τα άτομα αυτά είναι διατιθέμενα να φτάσουν σε ακραίες μεθόδους προπόνησης, στις οποίες οι “κοινοί θνητοί”, όπως αποκαλούν τους υπόλοιπους, δεν μπορούν να φτάσουν. Η ικανοποίηση έρχεται μόνο μέσω της υπερβολικής ποσότητας προπόνησης και συνήθως η ποιότητα έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Είναι γεγονός ότι στις σημερινές κοινωνίες κατακρίνονται μόνο εκείνοι που δεν ασχολούνται με την άσκηση. Οι κοινωνίες δεν έχουν διαμορφωμένους ορισμούς και κανόνες για να χαρακτηρίζουν εκείνους που το παρακάνουν και έχουν εμμονή με την άσκηση. Κατ’ ακρίβεια τα άτομα αυτά συχνά χρησιμοποιούνται σαν παραδείγματα προς μίμηση και χαρακτηρίζονται σαν πολεμιστές, υπεράνθρωποι, σκληροί, πειθαρχημένοι κτλ. Αυτό κάνει την διάγνωση τέτοιων περιπτώσεων πολύ δύσκολη. Συνήθως τα άτομα αυτά καταλήγουν να μαθαίνουν με το σκληρό τρόπο ποια ποσότητα άσκησης είναι η ωφέλιμη και ποια είναι τα όρια του σώματος.

Παρολα αυτα, η προσεκτική παρατήρηση του σώματος και της συμπεριφοράς ενός ατόμου με εμμονή στην άσκηση, μπορεί να αναδείξει όλα τα προειδοποιητικά σήματα της υπερβολής.

 

Σημάδια εθισμού στην άσκηση:

Η χρόνια κόπωση, πόνος και ακαμψία.

Επικαλούμενη υπερβολικά για την άσκηση.

Σηκώνεστε ευδιάθετοι και νωρίς κάθε μέρα για την άσκηση, ακόμη και αν δεν αισθάνεστε καλά, λόγω ασθενείας ή ανεπαρκής ποσότητας ύπνου.

Εμφανίσουν συμπτώματα στέρησης.

Άγχος και δυσφορία με την ιδέα της ανάπαυσης ή χαλάρωση.

Έχετε αφήσει άλλα χόμπι και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για τη δημιουργία περισσότερου χρόνου για άσκηση.

Έχετε τοποθετείθεί σε αυστηρή δίαιτα και παίρνετε χάπια (για απώλεια ή αύξηση βάρους).

Ενώ τραυματίστηκατε πάνω στην άσκηση πιστεύετε πως υπομένοντας τον πόνο αυτό θα σας κάνει έναν καλύτερο αθλητή.

 

ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο εθισμός εργασίας είναι πολύ κοινός στην κοινωνία μας σήμερα, όμως δεν είναι ένας που δεν αναγνωρίζεται ιδιαίτερα. Είναι ίσως ο πιό ελάχιστα αναγνωρισμένη και ενδεχομένως η πιό επικίνδυνη.Αυτό είναι επειδή ένας εθισμός εργασίας είναι ένας εξαναγκασμός που ανταμείβεται και ενισχύεται από την κοινωνία.

 

Σημάδια εθισμού στην Εργασία (workaholic):

Είναι συνήθως σε μια βιασύνη

Έχουν μια ισχυρή ανάγκη να ελέγξουν

Αναμένουν την τελειότητα τους και άλλοι γύρω από τους

Έχουν τη δυσκολία σε σχέσεις

Ξεχνούν τα γενέθλια και τις επετείους

Είναι ανίκανοι να χαλαρώσουν και να έχουν τη διασκέδαση

Είναι ανυπόμονοι και οξύθυμοι

Υποφέρουν από τα φυσικά προβλήματα που παρουσιάζονται συνήθως επάνω λόγω της πίεσης, των φτωχών συνηθειών κατανάλωσης και της έλλειψης άσκησης όπως οι πονοκέφαλοι, η κούραση, η δυσπεψία, οι αλλεργίες, το στομάχι που ανατρέπονται, τα έλκη, ο θωρακικός πόνος, η συντομία της αναπνοής, οι νευρικοί σπασμοί και ο ίλιγγος

Οι εθισμένοι εργαζόμενοι προσπαθούν συχνά να κάνουν διάφορα πράγματα αμέσως. Τρώνε το πρόγευμα ισορροπώντας τους αριθμούς, επιστροφής τηλεφωνήματα δακτυλογραφώντας στον υπολογιστή, ή διαβασμένος τα έγγραφα επιχειρήσεων και εμπορίου πηγαίνοντας πέρα από τις σημειώσεις συνεδρίασης. Οι εξαρτημένοι εργασίας αισθάνονται επίσης αναπόφευκτοι και είναι συνεπώς ανίκανοι στον εκπρόσωπο.

 

ΨΩΝΙΑ

Από την δεκαετία του ΄80 άρχισε να χρησιμοποιείται ο όρος shopping addiction (εθισμός στα ψώνια) για να περιγράψει τη διαδικασία των αγορών ως αυτοσκοπό, ως ικανοποίηση της ανάγκης για κατανάλωση.

Υπάρχει λοιπόν σημαντική διαφορά ανάμεσα στο shopping therapy και στο shopping addiction, που έχει ήδη καταγραφεί ως ψυχική διαταραχή (σύνδρομο της αγοραστικής μανίας).

Ο εθισμός στις αγορές μοιάζει με άλλους εθισμούς όπως το τσιγάρο, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή τον τζόγο, διευκρινίζει η κα Μαδεμλή.

Ο μανιώδης αγοραστής δεν μπορεί να ελέγξει την παρόρμησή του να αγοράσει-αποκτήσει. Διακατέχεται από έντονη επιθυμία να ψωνίσει οτιδήποτε, χωρίς να σκεφτεί αν του αρέσει ή όχι, αν το χρειάζεται, αν έχει ίδια ή παρόμοια πράγματα και το κυριότερο αν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα για μια τέτοια σπατάλη.

Το μόνο που νιώθει είναι η ακατανίκητη επιθυμία να ικανοποιήσει την ανάγκη για αγορά, προκειμένου να περιορίσει την έντονη παρόρμηση που αισθάνεται ότι τον κατακλύζει. Όταν υφίσταται εθισμός στις αγορές, είναι φανερό ότι υπάρχει ένα σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, όπου η αντιμετώπισή του γίνεται με την ανάλογη ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς. Η μεγαλύτερη δυσκολία σε αυτή την περίπτωση είναι η αναγνώριση από μας τους ίδιους του ότι η συμπεριφορά μας, δεν είναι μια απλή ιδιαιτερότητα αλλά ένα σοβαρότερο ζήτημα.

Σύμφωνα με την ειδικό, οι αγορές χωρίς όρια είναι μέρος ενός μεγαλύτερου φαινομένου, που απορρέει από τις αξίες της σύγχρονης κοινωνίας: πολλά αγαθά, γρήγορη ικανοποίηση. Γεγονός που ευθύνεται για την έλλειψη ποιοτικών σχέσεων, την μοναξιά και την κακή σχέση με τον εαυτό μας.

 

Σημάδια ενός εθισμένου αγοραστή:

1. Στην ντουλάπα μου υπάρχουν σακούλες από ψώνια που δεν έχω ανοίξει.
2. Οι άλλοι με θεωρούν εθισμένο στα ψώνια.
3. Μεγάλο μέρος της ζωής μου περιστρέφεται γύρω από την αγορά προϊόντων.
4. Αγοράζω προϊόντα που δεν χρειάζομαι.
5. Αγοράζω προϊόντα που δεν σχεδίαζα να αγοράσω.
6. Θεωρώ τον εαυτό μου εθισμένο αγοραστή.

 

ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Η ενασχόληση με τον τζόγο χωρίζεται σε 3 κατηγορίες :
Α)Μη συστηματική , δηλαδή το άτομο ασχολείται περιστασιακά, όπως την Πρωτοχρονιά, που σχεδόν όλοι παίζουμαι χαρτιά.
Β)Παθολογική , δηλαδή η συστηματική ανάγκη ενασχόλησης με τον τζόγο.
Γ)Εξάρτηση , δηλαδή το άτομο φτάνει να σκέφτεται και να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τον τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια.

Στην Ελλάδα, οι ασθενείς συνήθως είναι εθισμένοι σε τζόγο: 1) μέσω internet 2)στα καζίνο 3)στο στοίχημα 4)στο kino και 5) στον ιππόδρομο. Αυτά τα τυχερά παιχνίδια θεωρούνται εθιστικά (σε αντίθεση με το λαχείο), καθώς δεν υπάρχει χρονική διαμεσολάβηση μεταξύ του στοιχήματος και του αποτελέσματος, (υπάρχει δηλαδή άμεσο αποτέλεσμα, καθώς η διάρκεια στην ρουλέτα είναι 2 λεπτά, στο kino 5 λεπτά κλπ).

 

Παρατηρούμε πολλούς ασθενείς που έχουν φτιάξει ολόκληρα συστήματα για να μην ξεμένουν από χρήματα και να παίζουν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Έτσι εξασφαλίζουν κάποια χρήματα από παιχνίδια με χαμηλό ρίσκο και εν συνεχεία τα επενδύουν σε άλλα με μέτριο ρίσκο. Τελικά δεν ξεμένουν από χρήματα εύκολα και έχουν να «παίξουν» για περισσότερο καιρό. Η συμπεριφορά αυτή επιτρέπει στον εθισμένο ή παθολογικό παίχτη να παίζει καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και να μην «χαρμανιάζει». Ο εθισμός στον τζόγο προκαλεί σωματικά στερητικά σύνδρομα όπως αϋπνία, ανησυχία, πόνο στο στομάχι, εφίδρωση. Η ικανοποίηση της ανάγκης γίνεται επιτακτική στο σωματικό και στο ψυχολογικό επίπεδο.

Η θεραπευτική «συμμαχία» για την αντιμετώπιση του προβληματικού τζόγου είτε του εθισμού στον τζόγο βασίζεται στην σχέση εμπιστοσύνης που δημιουργείται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, καθώς ο τελευταίος βρίσκει ένα χώρο και ένα πλαίσιο στο οποίο να λέει την αλήθεια και να εκφράζεται ειλικρινά χωρίς να κρίνεται.

 

Η διακοπή από τον τζόγο γίνεται σταδιακά και περνάει από την μείωση των ποσών που παίζονται έως την πλήρη αποχή. Διάφορες τεχνικές και εργαλεία χρησιμοποιούνται για να προστατευθεί από το περιβάλλον του ο θεραπευόμενος και να μειώσει τον κίνδυνο της «υποτροπής» στον τζόγο.

 

Σημάδια του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια:

Είστε αμυντικός όταν κάποιος δείχνει ότι μπορεί να έχετε έναν εθισμό στα τυχερά παιχνίδια.

Λες ψέματα στους φίλους και την οικογένεια για το χρόνο και τα χρήματα που επενδύεις σε τυχερά παιχνίδια, σε σημείο που ζητούν τον έλεγχο όλων των οικονομικών των νοικοκυριών να καλύψει έως και το πού και πόσα χρήματα πηγαίνουν.

Μπορεί να δυσκολευτούν να σταματήσουν να παίζουν μόλις αρχίσουν,ενώ σε ένα καζίνο, πόκερ ή κόμμα ενώ παράλληλα συμμετέχει σε απευθείας σύνδεση παιχνίδια παιχνιδιού.

Δινουν δικαιολογίες για τις μετακινήσεις στο καζίνο.

Επιλέγουν τα τυχερά παιχνίδια κατά την εργασία και την οικογένεικό χρόνο,επίσης αρχίζουν να αντικαθηστούν άλλα χόμπι τους

Συνεχίζετε να στοιχηματίζετε μετά από μια τεράστια απώλεια ή σημαντική νίκη.

Δίνεται απεγνωσμένα κεφάλαια για να στοιχηματίζετε και να ζητάτε χρήματα από τους φίλους, τα μέλη της οικογένειας, οι εταιρείες και να λαμβάνουν τις υπερβολικές αναλήψεις μετρητών μέσω πιστωτικών καρτών.

 

ΣΕΞ

Ο εθισμός στο σεξ είναι μια πραγματική ψυχική διαταραχή η οποία μπορεί να επηρεάζει σοβαρά την κοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή των ατόμων που υποφέρουν.

Οι ειδικοί δίνουν διάφορα ονόματα για τη σοβαρή αυτή πάθηση. Ορισμένοι γιατροί την αποκαλούν ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά ή σεξουαλική μανία ή ακόμη έμμονη διαστρέφουσα σεξουαλική δραστηριότητα.

Η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται όταν το άτομο που παρουσιάζει το πρόβλημα, νιώθει τόσο έντονα την ανάγκη για να ασχολείται με θέματα σεξ που επηρεάζονται οι σχέσεις του και η εργασία του.

Το άτομο υποφέρει πραγματικά και η προσωπική και οικογενειακή του ζωή κινδυνεύουν να καταστραφούν από τις συνέπειες της ψυχαναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Υπολογίζεται ότι 3% έως 5% των ενηλίκων πάσχουν από ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά. Η διαταραχή αυτή παρουσιάζεται περισσότερο στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Οι γυναίκες που πάσχουν δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια. Λόγω των κοινωνικών επιπτώσεων οι γυναίκες δεν αποκαλύπτουν το πρόβλημα με την ίδια ευκολία που μπορεί να το κάνουν οι άνδρες. Για το λόγο αυτό είναι πολύ πιθανόν ότι ο πραγματικός αριθμός των γυναικών που πάσχουν είναι μεγαλύτερος από αυτόν που σήμερα είναι γνωστός.

Η πάθηση παρουσιάζεται στους ετερόφυλους και στους ομοφυλόφιλους. Υπολογίζεται ότι είναι συχνότερη στους ετερόφυλους άνδρες.

Πολλά από τα άτομα που πάσχουν από ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά είναι παντρεμένα και έχουν κατά τα άλλα μια φαινομενικά φυσιολογική ζωή. Συχνά έχουν διπλή ζωή και δυσκολεύονται στο να αναπτύξουν και να διατηρήσουν στενές συναισθηματικές σχέσεις.

 

Σημάδια του εθισμού στο σεξ:

Έχετε δεύτερη σχέση ή ερωμένη(εάν είστε παντρεμένος); Απατάτε τακτικά το σύντροφο σας; Κρατάτε κρυφή την ερωτική σας ζωή από τους γύρω σας

Είστε θαμώνας σε strip clubs και γενικότερα επιδίδεστε σε τέτοιου είδους δραστηριότητες χωρίς να γνωρίζει οτιδήποτε ο σύντροφος σας?

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πορνογραφία σταθερά.

Μπορείτε συμμετέχετε σε περιστασιακό σεξ με τους ανώνυμους συνεργάτες τους οποίους έχετε συναντήσει σε απευθείας σύνδεση ή σε μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.

Έχετε πληρώσει για σεξ.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φύλο ως απόδραση ή για να γεμίσει ένα συναισθηματικό κενό.

Νιώθετε ντροπή, ο πόνος ή η ενοχή του μετά από αυνανισμό.

Έχετε πει ψέματα και ανασυγκροτήθηκε το πρόγραμμά σας για να συμμετέχετε σε σεξουαλικές πράξεις ή να αυνανιστείτε.

 

ΤΣΙΓΑΡΟ

Το κάπνισμα είναι μια από τις κορυφαίες κακίες σήμερα. Ιδιώτες δεν είναι εξαρτημένοι από τη συνήθεια του καπνίσματος, αλλά από τη νικοτίνη που περιέχουν τα τσιγάρα τσιγάρα και τα πούρα. Το κάπνισμα προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας και θέτει σε κίνδυνο τους καπνιστές για ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία των ιατρικών προβλημάτων.

 

Σημάδια του εθισμού στα τσιγάρα:

ευερεθιστότητα

ανυπομονησία

εχθρότητα

ανησυχία

καταθλιπτική διάθεση

δυσκολία στη συγκέντρωση

ανησυχία

μειωμένο καρδιακό ρυθμό

αύξηση της όρεξης ή του σωματικού βάρους

Κάπνισμα, παρά τα προβλήματα υγείας που οφείλονται ή επιδεινώνονται από το κάπνισμα.

Η διακοπή κοινωνικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες που δεν επιτρέπουν το κάπνισμα.

Το κάπνισμα τσιγάρων ως μέσο για την ανακούφιση από το στρες και στην προσπάθεια για την περιστολή άλλους πόθους, όπως τα τρόφιμα και γλυκά.

Το κάπνισμα παρά τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με ή επιδεινώνονται από το κάπνισμα.

Η διακοπή κοινωνικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες που δεν επιτρέπουν το κάπνισμα.

Διαρκής κρύα κλίματα ή βροχή για να καπνίσει ένα τσιγάρο σε εξωτερικούς χώρους, ενώ σε μια θέση εργασίας ή οποιοδήποτε άλλο χώρο που να μην επιτρέπουν το κάπνισμα.

Συμπεριλαμβανομένων των αγορών τσιγάρων στον προϋπολογισμό σας.

Αποτυχημένες προσπάθειες να σταματήσουν το κάπνισμα με τη χρήση των patches, γόμες, ύπνωση ή άλλες συνιστώμενες μεθόδους διακοπής του καπνίσματος.

Βιώνοντας κοινά συμπτώματα στέρησης όταν τοποθετείται σε μια κατάσταση που δεν επιτρέπει σε σας για να καπνίζουν, συμπεριλαμβανομένων άγχος, ανυπομονησία, ανησυχία, ευερεθιστότητα, αυξημένη όρεξη, αύξηση βάρους, μειωμένο καρδιακό ρυθμό και δυσκολία στη συγκέντρωση.

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης, η οποία βρίσκεται υπό εξέταση από την επιστημονική κοινότητα προκειμένου να οριοθετηθεί, αφού η εξάρτηση από το Ίντερνετ δεν είναι ακόμη μια κλινική οντότητα που συναντάμε σε εγχειρίδια ψυχιατρικά.

 

Σημάδια του εθισμού στο διαδίκτυο:

Ένα μείγμα αίσθηση χαλάρωσης και ένοχής, ενώ είστε στον υπολογιστή.

Ανεπιτυχείς προσπάθειες για να σταματήσουν ή να περιορίσουν τη χρήση του υπολογιστή σας.

Χάνουν την αίσθηση του χρόνου, ενώ είναι στον υπολογιστή ή το Διαδικτύο.

Παραμέληση των φίλους, της οικογένεια ή / και ευθυνών έτσι ώστε να είναι on-line.

Ψέματα στο αφεντικό και την οικογένειά σας σχετικά με το χρόνο που δαπανάται στον υπολογιστή.

Χρησιμοποιήστε τον υπολογιστή επανειλημμένα ως διέξοδο, όταν είστε λυπημένος, αναστατωμένος, ή για τη σεξουαλική ικανοποίηση.

Εμφανίσετε συμπτώματα στέρησης, όταν δεν είστε σε θέση να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου του άγχους κατά την επόμενη φορά που θα λάβετε on-line και συνεχώς να σκεφτόμαστε το τι συμβαίνει σε απευθείας σύνδεση.

Θυμώνετε όταν κάποιος ή κάτι σας διακόπτει επό το χρόνο σας στο διαδίκτυο.

 

http://billieplace.wordpress.com/

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Εθισμός στη γυμναστική: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
  • Φούσκωμα στο στομάχι: 5 σημάδια ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στη διατροφή
  • Οι 10 πιο εθιστικές τροφές και οι 10 λιγότερο εθιστικές
  • Το τρόφιμο που εθίζει όπως η μορφίνη
  • Αθλούμαι και προσέχω τη διατροφή μου αλλά δε χάνω κιλά. Τι φταίει;
  • Το σοβαρό πρόβλημα υγείας του Lee Priest ενός θρύλου του bodybuilding!
loading...

GIF ISO FINAL 1