mobadv

Δημοφιλείς μύθοι σχετικά με τα αίτια του καρκίνου

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Οι παρερμηνείες σχετικά με τα αίτια του καρκίνου μπορούν να οδηγήσουν σε περιττή ανησυχία για την υγεία σας. Μάθετε εάν υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτούς τους κοινούς μύθους σχετικά με τα αίτια του καρκίνου.

Τρομακτικοί ισχυρισμοί κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ότι καθημερινά αντικείμενα και προϊόντα, όπως πλαστικά και αποσμητικά είναι μυστικοί ένοχοι για την εμφάνιση καρκίνου. Πέρα από το να είναι λανθασμένοι, πολλοί από αυτούς τους μύθους μπορούν να σας προκαλέσουν άσκοπη ανησυχία όσον αφορά τη δική σας υγεία και την υγεία των δικών σας ανθρώπων.

Προτού πανικοβληθείτε, ρίξτε μια ματιά στα γεγονότα. Σε αυτό το άρθρο, ο Timothy Moynihan, MD, ένας ειδικός στην Ιατρική Ιστοσελίδα Mayo Clinic όσον αφορά τον καρκίνο, εξετάζει μερικούς δημοφιλείς μύθους για τα αίτια του καρκίνου και εξηγεί γιατί δεν είναι αληθείς.


Μύθος #1: Τα αντιιδρωτικά ή αποσμητικά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού

Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να συνδέει τη χρήση των αντιιδρωτικών και αποσμητικών μασχάλης με τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο.

Μερικές μελέτες έχουν προτείνει ότι αυτά τα προϊόντα περιέχουν επιβλαβείς ουσίες, όπως ενώσεις αλουμινίου και parapens που μπορεί να απορροφηθούν από το δέρμα ή να εισέλθουν στο σώμα μέσω εγκοπές που προκαλούνται από το ξύρισμα. Καμιά κλινική μελέτη δεν έχει ακόμη δώσει μια οριστική απάντηση στο ερώτημα αν τα προϊόντα αυτά προκαλούν καρκίνο του μαστού. Τα στοιχεία, όμως, μέχρι σήμερα δείχνουν ότι τα προϊόντα αυτά δεν προκαλούν καρκίνο.

Εάν ακόμη ανησυχείτε ότι το αντιιδρωτικό ή το αποσμητικό μασχάλης σας θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, επιλέξτε προϊόντα τα οποία δεν περιέχουν χημικές ουσίες που σας ανησυχούν.


Μύθος #2: Τα πλαστικά δοχεία του φούρνου μικροκυμάτων απελευθερώνουν επιβλαβείς, καρκινογόνες ουσίες στα τρόφιμα.

Τα ειδικά πλαστικά δοχεία για το φούρνο μικροκυμάτων είναι ασφαλή για χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων.

Πλαστικά δοχεία, όμως, τα οποία δεν προορίζονται για χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων θα μπορούσαν να λιώσουν και ενδεχομένως να διαρρεύσουν χημικές ουσίες στο φαγητό σας. Αποφεύγετε λοιπόν τη χρήση δοχείων τα οποία δεν προορίζονται για το φούρνο μικροκυμάτων. Ελέγξτε για να δείτε ότι κάθε δοχείο που χρησιμοποιείτε στο φούρνο μικροκυμάτων είναι ειδικό και ασφαλή για αυτή τη χρήση.


Μύθος #3: Τα άτομα με καρκίνο δεν πρέπει να τρώνε ζάχαρη, δεδομένου ότι μπορεί να προκαλέσει ταχύτερη ανάπτυξη του καρκίνου.

Η ζάχαρη δεν βοηθά τον καρκίνο να αναπτυχθεί γρηγορότερα. Όλα τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων, εξαρτούνται από το σάκχαρο του αίματος (γλυκόζη) για την ενέργεια. Αλλά δίνοντας περισσότερη ζάχαρη στα καρκινικά κύτταρα δεν επιταχύνει την ανάπτυξη τους. Ομοίως, στερώντας τη ζάχαρη από τα καρκινικά κύτταρα δεν θα επιβραδύνει την ανάπτυξη τους.

Αυτή η λανθασμένη αντίληψη μπορεί να βασίζεται εν μέρει σε μια παρερμηνεία της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET), η οποία χρησιμοποιεί μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού ιχνηθέτη – συνήθως μια μορφή γλυκόζης. Όλοι οι ιστοί στο σώμα σας απορροφούν ένα μέρος αυτού του ιχνηθέτη, αλλά οι ιστοί που χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια – συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων – απορροφούν μεγαλύτερες ποσότητες. Για αυτό το λόγο, μερικοί άνθρωποι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται πιο γρήγορα με τη ζάχαρη. Αυτό όμως δεν αληθεύει.


Μύθος #4: Οι καλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν καρκίνο

Στην αρχαιότητα η ασθένεια αντιμετωπιζόταν συχνά ως τιμωρία για τις κακές πράξεις ή σκέψεις. Σε μερικούς πολιτισμούς αυτή η άποψη εξακολουθεί να ισχύει. Αν αυτό ήταν αληθές, όμως, πως μπορεί να εξηγηθεί η εμφάνιση καρκίνου σε ένα βρέφος 6 μηνών; Αυτά τα μικρά δεν υπήρξαν κακά. Δεν υπάρχει απολύτως καμία απόδειξη ότι μπορεί να εμφανίσετε καρκίνο, επειδή το αξίζετε.


Μύθος #5: Ο καρκίνος είναι μεταδοτικός

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αποφεύγεται κάποιον που έχει καρκίνο. Δεν μπορεί να μεταδοθεί σε εσάς. Είναι εντάξει να αγγίξετε και να περάσετε λίγο χρόνο με κάποιον που πάσχει από καρκίνο. Στην πραγματικότητα, η υποστήριξη σας μπορεί να είναι το πιο πολύτιμο πράγμα.

Αν και ο καρκίνος από μόνος του δεν είναι μεταδοτικός, μερικές φορές οι ιοί, οι οποίοι είναι μεταδοτικοί, μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη του καρκίνου. Παραδείγματα ιών που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο περιλαμβάνουν:

- Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) – μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια – που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου και άλλες μορφές καρκίνου.
- Ηπατίτιδα C – Ένας ιός που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής ή της χρήσης μολυσμένων ενδοφλέβιων βελόνων (IV) – που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος.

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους τρόπους προστασίας σας από τους ιούς αυτούς.


Πηγή: Mayoclinic.com

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • 5 μύθοι για την υγεία και τη διατροφή που πρέπει να αγνοήσετε
  • 12 επιστημονικά δεδομένα για το πέος που ίσως δεν γνωρίζατε
  • Αλήθειες και μύθοι για τους υδατάνθρακες
  • Οι 3 μεγαλύτεροι μύθοι για το λίπος που επιμένεις να πιστεύεις
  • 5 μύθοι για τον ιδρώτα
  • Οι 7 μεγαλύτεροι μύθοι γύρω από την απώλεια κιλών
loading...

GIF ISO FINAL 1