Πως να αντιμετωπίσετε το πιάσιμο μετά την άσκηση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Το πιάσιμο μετά την άσκηση είναι ένα συχνό φαινόμενο, είτε επειδή μόλις ξεκινήσαμε να γυμναζόμαστε, είτε επειδή κάναμε μία απότομη κίνηση που δεν έπρεπε, είτε επειδή η άσκηση που κάνουμε είναι πολύ σκληρή για εμάς είτε επειδή υπερπροσπαθήσαμε και πιέσαμε το σώμα μας ενώ δεν χρειαζόταν.

Το πιάσιμο και ο πόνος συμβαίνουν επειδή δημιουργούνται κάποιοι μικροτραυματισμοί στις μυικές ίνες με την έντονη άσκηση, και αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό να συμβαίνει. Η διάρκεια του πόνου κρατάει περίπου 72 ώρες με τον πόνο να κορυφώνεται στις 48 και σταδιακά να υποχωρεί. Φυσικά υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισής του και παρακάτω θα δούμε ποιοι είναι αυτοί.

1) Διατάσεις
Οι διατάσεις είναι το πιο σημαντικό κομμάτι των προπονήσεων, το οποίο γίνεται μετά την προθέρμανση και είναι κομμάτι της αποθεραπείας. Ως γνωστόν οι σωστές διατάσεις μειώνουν τους τραυματισμούς και κατά πολύ το πιάσιμο και τον πόνο μετά την άσκηση.

2) Μασάζ
Το ελαφρύ μασάζ στην περιοχή του πόνου βοηθάει σε σημαντικό βαθμό διότι πηγαίνει περισσότερο αίμα στην περιοχή, πράγμα απαραίτητο διότι γίνεται αναπλήρωση θρεπτικών συστατικών στους μύες και βοηθάει τον μυ να μην παραμένει σκληρός, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον πόνο.

3) Κρύο ντους
Σαφώς το ζεστό ντους μετά την προπόνηση μας χαλαρώνει, δεν μας βοηθάει καθόλου όμως όσον αφορά το πιάσιμο και τον πόνο μετά την άσκηση. Αντίθετα, το κρύο ντους βοηθάει πάρα πολύ στο να πάει το αίμα στους μύες επαναφέροντας την ισορροπία όταν υπάρχουν μικροτραυματισμοί και βοηθάει στην καταπολέμηση όποιας πιθανής φλεγμονής παρουσιαστεί. Εάν το κρύο ντους είναι κάτι που ο οργανισμός σας δύσκολα αντέχει, δοκιμάστε εναλλαγή ζεστού νερού με κρύο.

4) Διατροφή
Η διατροφή παίζει κυρίαρχο ρόλο σε ό,τι αφορά την άσκηση, και παίζει και εδώ ρόλο φυσικά. Οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες βοηθούν στην αντιμετώπιση του πιασίματος μετά την άσκηση όπως και το κάλιο και τα διακλαδισμένα αμινοξέα. Με μία διατροφή προσεγμένη και ισορροπημένη ανάλογα την άσκηση που κάνετε μπορείτε να αποφύγετε το έντονο πιάσιμο.

5) Νερό
Το νερό είναι και αυτό σημαντικό είτε γυμναζόμαστε είτε όχι. Η ημερήσια κατανάλωση πρέπει να είναι 8 ποτήρια νερό για επαρκή ενυδάτωση. Για να αποφύγετε τις πιθανότητες ενός μυϊκού πόνου, χρειάζεται να είστε ενυδατωμένοι. Όταν υπάρχει αφυδάτωση στον οργανισμό, τα κύτταρα μας είναι εκτεθειμένα στον πόνο. Οι ηλεκτρολύτες επίσης είναι αρκετά σημαντικοί και απαραίτητοι για τις συσπάσεις των μυών και οι κράμπες και κάποιοι τραυματισμοί οφείλονται εν μέρη στην εξάντλησή τους.

6) Άσκηση
Συχνά κάνουμε το λάθος να διακόπτουμε την άσκηση όταν είμαστε πιασμένοι και πονάμε, πράγμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στους μύες. Καλό θα είναι με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού να κάνουμε ήπιο πρόγραμμα άσκησης ώστε να κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα στο σημείο που πονάμε ώστε να αποφύγουμε περαιτέρω βλάβη.

Το πιάσιμο μετά την άσκηση είναι κάτι που θα συμβαίνει πάντα και αυτός είναι και ένας δείκτης ότι η προπόνησή μας αποδίδει. Βέβαια αρκεί ο πόνος και το πιάσιμο να είναι σε ανεκτό σημείο και όχι σε σημείο αρκετά επίπονο που να μας δυσκολεύει.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ