mobadv

Αγχώνομαι πριν τον αγώνα. Μπορώ να βρω λύση;

  • Κατηγορία Στρες
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
Το άγχος πριν τον αγώνα, είναι κοινό γνώρισμα όχι μόνο στους αθλητές, αλλά και γενικά στους ενήλικες και στα παιδιά που ασχολούνται με αθλήματα και θέλουν να διαπρέπουν.
 
Το άγχος στον αθλητισμό οφείλεται αρκετές φορές στο φόβο που αισθάνεται ο αθλητής για το αποτέλεσμα του αγώνα. Αν έχει βιώσει και κάποια αποτυχία στο παρελθόν, την οποία συνδέει με αυτό, το αποτέλεσμα είναι το άγχος να αυξάνεται ακόμα περισσότερο.
 
Υπάρχουν και περιπτώσεις που ο αθλητής αισθάνεται άγχος, διότι δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα ή τον φοβίζει το επίπεδο των αντιπάλων.
 
Τέλος, μερικοί αθλητές αναφέρουν ότι τους αγχώνουν οι θεατές, ο προπονητής, οι γονείς και γενικότερα άτομα του περιβάλλοντός τους με τις απαιτήσεις που έχουν από αυτούς.
 
Κοινό σε όλα αυτά είναι οι αρνητικές σκέψεις των αθλητών, η μειωμένη αυτοπεποίθηση και η εμφάνιση άγχους που δεν μπορούν να διαχειριστούν. Οι αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό τους πιθανόν προϋπήρχαν για πολύ καιρό, αλλά εντείνονται όταν είναι υπό πίεση.
 
Τα άγχος προκαλεί συμπτώματα σε 4 επίπεδα.
 
Σε ψυχολογικό επίπεδο: Παρατηρείται αίσθηση απώλειας ελέγχου της κατάστασης, έλλειψη συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων, αρνητική διάθεση και απαισιόδοξες σκέψεις για το αποτέλεσμα.
 
Σε επίπεδο συμπεριφοράς: Εμφανίζονται αϋπνίες, δάγκωμα νυχιών, έλλειψη συντονισμού κινήσεων και γρήγορες ή ασυντόνιστες κινήσεις των ποδιών.
 
Σε συναισθηματικό επίπεδο: Εμφανίζονται αλλαγές στη διάθεση, έλλειψη υπομονής και ύπαρξη συναισθημάτων τρόμου, φόβου και θυμού.
 
Σε σωματικό επίπεδο: Εκφράζεται με στομαχικές διαταραχές, έντονο ρυθμό αναπνοής, εφίδρωση, μυϊκούς πόνους στην πλάτη ή στον αυχένα και έντονο τρέμουλο.
 
Ποιες είναι οι πιο κοινές θεραπείες;
Η πιο διαδεδομένη λύση που υπάρχει έως τώρα είναι η βοήθεια μέσω της ψυχοθεραπείας, η οποία θέλει χρόνο και ενεργή συμμετοχή του αθλητή. Αν το άγχος είναι πολύ μεγάλο συστήνεται ψυχιατρική αντιμετώπιση με φάρμακα (ηρεμιστικά, αγχολυτικά). Τα φάρμακα αυτά όμως επηρεάζουν την απόδοση και είναι εθιστικά, οπότε δεν είναι μια ιδιαίτερα καλή λύση.
 
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι αθλητές ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους να βρουν λύση στο πρόβλημα του άγχους. Αρκετοί έχουν δει μεγάλη βελτίωση με την Ομοιοπαθητική.
 
Η Ομοιοπαθητική, βοηθά τον αθλητή να αποβάλει ή να μειώσει τις αρνητικές σκέψεις πολύ γρήγορα, με φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες.
 
Τα φάρμακα είναι φθηνά, δεν είναι απαγορευμένα στο ντόπινγκ κοντρόλ, έχουν άμεση δράση και δεν είναι εθιστικά. Δεν επιδρούν μόνο στο πρόβλημα του άγχους του αγώνα, αλλά αυξάνουν γενικά την αυτοπεποίθηση, δίνουν περισσότερη ενέργεια στον αθλητή, πιο καθαρό μυαλό και λιγότερα νεύρα.
 
Όλα τα παραπάνω συμπτώματα που προκαλούνται από το άγχος μπορούν να εξαφανιστούν ή να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό.
 
Η Ομοιοπαθητική μπορεί να γίνει και αρκετό καιρό πριν τον αγώνα (μήνες), αφού μπορεί να βοηθήσει έναν αθλητή να αυξήσει ακόμα περισσότερο την αυτοπεποίθηση του, αλλά και να βελτιώσει άλλα πιθανά προβλήματα υγείας και να δυναμώσει το ανοσοποιητικό του σύστημα ώστε να μην παθαίνει εύκολα λοιμώξεις ή τραυματισμούς.
 
 
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΙΣΙΟΣ M.D.
Ειδικός Ομοιοπαθητικός – Παθολόγος 
www.homeoathens.com
 
 

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πως θα αποδώσετε καλύτερα σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα!
loading...
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν αγχωνόμαστε; »

GIF ISO FINAL 1