mobadv

ΑΠΟΔΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Για να τον πετυχαίνεις μόνο όταν διαβάζεις ζώδια, βγάλε από τη ζωή σου 7 επικίνδυνες ουσίες.

 

Οι παράγοντες που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σου είναι πολύ συχνά μεταμφιεσμένοι. Βγάζουμε τις μάσκες σε επτά από αυτούς, που κρύβονται μπροστά στα μάτια σου. 

 

Στον μακρύ κατάλογο των καρκινογόνων, ο ήλιος έχει εξέχουσα θέση. Μπορεί αυτήν την περίοδο να μην τον πολυθυμάσαι, αλλά το καλοκαίρι βρίσκεσαι συνεχώς κάτω από το λαμπερό βλέμμα του. Αν δεν υπήρχε η παχιά στρώση αντηλιακού, θα τσουρουφλιζόμασταν όλοι, καλυμμένοι με μια καφετί κρούστα καρκίνου.

Πέρα όμως από τους φανερούς υπάρχουν και συγκαλυμμένοι δολοφόνοι, αυτοί που εισβάλλουν ύπουλα στη ζωή σου και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Εχεις ψησταριά στην αυλή; Τα παϊδάκια που ψήνεις μπορεί να υποθάλπουν τον καρκίνο, εξαιτίας χημικών ουσιών που ονομάζονται νιτροζαμίνες. Το μπάρμπεκιου επιπλέον συνδυάζεται με πλαστικά πιάτα και ποτήρια, καθώς και με τηγανητές πατάτες. Φρόντισε επίσης να μη γεμίσεις τα ρούχα σου με λαδιές: μερικά απορρυπαντικά αποδεικνύονται πιο σκληρά με τα κύτταρά σου παρά με τους λεκέδες.

Αυτές οι απειλές για την υγεία σου είναι πάντα επίκαιρες. Αν ξέρεις όμως τι σε απειλεί, μπορείς από θήραμα να γίνεις κυνηγός. Με τις οδηγίες μας εξουδετέρωσε κάποιους από τους κινδύνους που παραμονεύουν κρυμμένοι.

 

Απορρυπαντικά - 1,4-διοξάνιο 

Κίνδυνος: 3/5

Το 2011, μια περιβαλλοντική ομάδα βρήκε ότι στα απορρυπαντικά περιέχεται 1,4-διοξάνιο. Η ουσία αυτή δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνος για τον άνθρωπο, αλλά σε ποντίκια έχει προκαλέσει όγκους στο ήπαρ και τη μύτη. Ωστόσο δεν αναγράφεται στις ετικέτες των μπουκαλιών, γιατί δεν πρόκειται για συστατικό αλλά για επιμόλυνση, λέει η Sonya Lunder, από την περιβαλλοντική ομάδα.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΣΟΥ 

Χρησιμοποίησε πράσινο σαπούνι ή απόφυγε τα προϊόντα των οποίων οι ετικέτες έχουν τις παρακάτω ενδείξεις: πολυαιθυλένιο, πολυαιθυλενική γλυκόλη, PEG, πολυοξυαιθυλένιο ή λέξεις που περιέχουν «-οξυνόλη» ή «-αιθ-».

 

Πουκάμισα που δεν Τσαλακώνονται - Φορμαλδεΰδη

Κίνδυνος: 2/5

«Υπάρχουν στοιχεία ότι η φορμαλδεΰδη προκαλεί ρινικούς και αναπνευστικούς καρκίνους στον άνθρωπο», λέει η Lunder. «Οποιαδήποτε μορφή αυξάνει τον κίνδυνο και η έκθεση σε πολλαπλές πηγές λειτουργεί αθροιστικά. Δεν υπάρχει ασφαλές όριο».

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΣΟΥ 

Διάλεξε τα ρούχα που τσαλακώνονται και χρειάζονται σιδέρωμα. Παρόλα αυτά, αν είσαι κολλημένος με τα ατσαλάκωτα πουκάμισα, τουλάχιστον πριν τα φορέσεις, πλύνε τα στο πλυντήριο. Ενας κύκλος πλύσης μπορεί να περιορίσει την εκπομπή φορμαλδεΰδης κατά 60%, σύμφωνα με το California Environmental Protection Agency.

 

Τηγανητές Πατάτες, Πατατάκια, Ψωμί - Ακρυλαμίδη

Κίνδυνος: 3/5

«Οταν τρόφιμα μεγάλης περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, το αμινοξύ ασπαραγίνη αντιδρά με τα σάκχαρα των τροφών και σχηματίζεται ακρυλαμίδη» λέει ο Timothy Fennell, διευθυντής τοξικολογίας στην RTI International. Οι χημικές αντιδράσεις του οργανισμού σου για την επεξεργασία της ακρυλαμίδης μπορεί να προκαλέσουν μεταλλάξεις στο DNA σου, που με τη σειρά τους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΣΟΥ.  

«Προτίμησε χαμηλότερες θερμοκρασίες και μικρότερους χρόνους μαγειρέματος» λέει ο Fennell. «Αν τηγανίζεις, μην αφήνεις το φαγητό να ροδοκοκκινίζει έντονα». Κάνε μπάνιο τις πατάτες: μούλιασέ τις για δύο ώρες πριν τις μαγειρέψεις και θα περιορίσεις το σχηματισμό ακρυλαμίδης στο μισό, λένε Βρετανοί επιστήμονες.

 

Καστανό Ρύζι - Αρσενικό

Κίνδυνος: 5/5

Μια μελέτη που δημοσιεύεται στο Consumer Reports βρήκε ότι το καστανό ρύζι κάποιων εταιρειών περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες από αυτό το τοξικό μέταλλο συγκριτικά με το αντίστοιχο λευκό. Το αρσενικό μπορεί να απενεργοποιήσει το σύστημα επιδιόρθωσης βλαβών DNA του οργανισμού σου, με αποτέλεσμα όταν τα κύτταρα παθαίνουν βλάβη, το DNA να μην μπορεί να επανέλθει. Ετσι, γίνεται ευάλωτο σε μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο, σου λέει ο Michael Hansen, επιστήμονας της Αμερικανικής Ενωσης Καταναλωτών.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΣΟΥ. 

Ξέπλυνε το ρύζι με άφθονο νερό πριν το μαγειρέψεις μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό. Αγόρασε μεγαλύτερη κατσαρόλα: άλλαξε την αναλογία νερού-ρυζιού σε 6 προς 1 αντί για το κλασικό 2 προς 1 και σούρωσε την περίσσεια νερού. Περιόρισε το ρύζι ή τα φαγητά που βασίζονται στο ρύζι σε 2 μερίδες την εβδομάδα.

 

Ποτήρια από Styrofoam - Στυρόλιο

Κίνδυνος: 1/5

Πρέπει να το αποκηρύξεις επειδή περιέχει στυρόλιο, το οποίο μπορεί να παραγάγει χημικές ουσίες που βλάπτουν το DNA. Ανήκει στις δυνητικά καρκινογόνες ουσίες για τον άνθρωπο, αναφέρει το National Toxicology Program των ΗΠΑ.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΣΟΥ 

Μείνε μακριά από το στυρόλιο σε οποιαδήποτε μορφή του. «Απόφυγε να ζεσταίνεις φαγητό σε Styrofoam ή δοχεία από πολυστυρόλιο, ειδικά λιπαρά φαγητά που μπορεί να το δεσμεύσουν» σου λέει ο David Andrews, από την περιβαλλοντική ομάδα. Πώς μπορείς να ξέρεις αν ένα πλαστικό δοχείο περιέχει πολυστυρόλιο; Δες αν αναγράφεται ο αριθμός «6» στο κάτω μέρος του.

 

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο - Νιτροζαμίνες

Κίνδυνος: 3/5

Ο FDA βρήκε σε ορισμένα ηλεκτρονικά τσιγάρα νιτροζαμίνες, καρκινογόνες ουσίες που περιέχονται στα παράγωγα του καπνού. Μπορεί να εκτίθεσαι σε αυτές ακόμα κι αν δεν είσαι καπνιστής: σχηματίζονται όταν τα οξέα του στομάχου αντιδρούν με νιτρικές και νιτρώδεις ενώσεις, που περιέχονται σε μπέικον, λουκάνικα και παστά κρέατα.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΣΟΥ

Σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, οι καπνιστές που έκοψαν το τσιγάρο -αφού είχαν ορίσει συγκεκριμένη μέρα διακοπής- είχαν περισσότερες πιθανότητες να το ξαναρχίσουν σε σχέση με αυτούς που απλώς το έκοψαν. Επίσης, περιόρισε τα καπνιστά κρέατα.

 

http://www.menshealth.gr/

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Από τη ζάχαρη ξεκινούν όλα τα προβλήματα υγείας - Πως «ξυπνά» ο καρκίνος
  • Αυτές είναι οι τροφές που προλαμβάνουν την εμφάνιση του καρκίνου
  • Διατροφή και καρκίνος - Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώμε
  • Οι κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές που πρέπει να τρως καθημερινά!
  • Τα 18 τρόφιμα-ασπίδα στον καρκίνο
  • Το ελληνικό ελαιόλαδο «ασπίδα» ενάντια στον καρκίνο!
loading...

GIF ISO FINAL 1