Πώς θα ζήσετε μέχρι τα 100 σύμφωνα με τους επιστήμονες!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Aπλές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, βελτιώνουν την κατάσταση της υγείας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το προσδόκιμο της ζωής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας από 100 και άνω θα ζουν μέχρι το 2050. Επομένως, αναμένεται μια σημαντική αύξηση του πληθυσμού της τρίτης ηλικίας, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2011 είχαν καταγραφεί 316 χιλιάδες πολίτες αυτής της ηλικίας. Φαίνεται πως είτε βρήκαν το μυστικό της μακροζωίας είτε απλώς βελτίωσαν την ποιότητα της ζωής τους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι απλές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, βελτιώνουν την κατάσταση της υγείας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το προσδόκιμο της ζωής. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο και έτσι, οι ειδικοί συμβουλεύουν να σταματήσετε να τρώτε από έξω.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge, έδειξε ότι οι 65χρονοι που μαγειρεύουν στο σπίτι έχουν 45% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μια παραπάνω δεκαετία. Και σε αυτό δεν συμβάλλει μόνο η ποιότητα του μαγειρευτού σπιτικού φαγητού, αλλά όλη η διαδικασία που χρειάζεται για να φτιαχτεί.

Οι χορτοφάγοι έχουν 12% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από τους συνομηλίκους τους, αλλά ακόμη και αν δεν θέλετε να κόψετε εντελώς το κρέας μπορείτε να το περιορίσετε. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης έδειξε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, όπως τα λουκάνικα, το bacon και τα αλλαντικά, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το πράσινο τσάι μπορεί επίσης, να βοηθήσει τον οργανισμό. Σε ιαπωνική μεγάλη έρευνα που συμμετείχαν 14.500 πολίτες, όσοι κατανάλωναν 5 ποτήρια πράσινο τσάι την ημέρα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σημαντική είναι και η κατανάλωση ψαριών, καθώς διαθέτουν ω3 λιπαρά που προστατεύουν την καρδιά και έχουν αντικαρκινική δράση. Οι επιστήμονες εκτιμούν 2.2 περισσότερα χρόνια ζωής από την κατανάλωσή τους.

Και ίσως αυτά τα δυο προϊόντα είναι το μυστικό της μακροζωίας των Ιαπώνων, με το προσδοκώμενο της ζωής για τις γυναίκες να φτάνει τα 87 χρόνια και για τους άνδρες τα 80.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τουλάχιστον δυόμιση ώρες άσκησης την εβδομάδα, μπορούν να προσθέσουν 4 χρόνια ζωής. Ακόμη και ψώνια, μπορούν να θεωρηθούν μορφή άσκησης, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι μια βόλτα στα μαγαζιά την ημέρα, ακόμη και αν δεν ψωνίσετε τίποτα, μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 28% στους άνδρες και κατά 23% στις γυναίκες.

Στη βελτίωση της κατάστασης της υγείας, συμβάλλει και η σεξουαλική επαφή. Εκτιμάται ότι οι άνδρες που κάνουν σεξ δυο με τρεις φορές την εβδομάδα, έχουν 45% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή. Παράλληλα, οι γυναίκες που απολαμβάνουν τη σεξουαλική επαφή μπορεί να ζήσουν μέχρι και 8 χρόνια περισσότερο.

Η δημιουργία οικογένειας βελτιώνει τη ψυχική υγεία. Μάλιστα, πολωνική έρευνα έδειξε ότι οι πατέρες που έχουν κόρη, ζουν 74 εβδομάδες περισσότερο από εκείνους που έχουν γιο. Γενικότερα τόσο η πατρότητα όσο και η μητρότητα κάνουν καλό στην υγεία, μειώνοντας διάφορους κινδύνους, από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις μέχρι ακόμη και τον αλκοολισμό. Βασική προϋπόθεση όμως, είναι να σταματήσετε στα δυο παιδιά.

«Όσοι έχουν περισσότερα από τέσσερα παιδιά, μπορεί ναι υποφέρουν από άγχος και οικονομικά προβλήματα» εξήγησε η ερευνήτρια Emily Grundy από Σχολή Ιατρικής του Λονδίνου.
Ένα κατοικίδιο επίσης, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των ιδιοκτητών τους και κατ’ επέκταση να αυξήσει και το προσδόκιμο ζωής τους. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αλλά και στη μείωση του άγχους.

Ένα απρόσμενο μυστικό για τη μακροζωία είναι η αναγνώριση και επιβράβευση της δουλειάς με κάποιο βραβείο. Επιστήμονες από το Harvard υποστηρίζουν ότι οι νικητές βραβείων Όσκαρ, ζουν κατά μέσο όρο 4 χρόνια περισσότερο από αυτούς που χάνουν. Το ίδιο συμβαίνει με τους Ολυμπιονίκες, αλλά και με τους νικητές βραβείων Νόμπελ.

Πηγή: www.valueforlife.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πώς θα μείνουμε για πάντα νέοι; Η άσκηση που «νικά» τον χρόνο
  • 5 μυστικά για να χάσεις λίπος όταν τα γονίδιά σου δεν σε βοηθούν
  • Τι σου στερεί χρόνια και ομορφιά;
  • Όσοι πίνουν πολύ καφέ μάλλον θα ζήσουν περισσότερο!
  • 9 τροφές που μπορούν να σου χαρίσουν περισσότερα χρόνια ζωής
  • Επιστήμονες βρήκαν το «κλειδί» που χαρίζει 10 χρόνια σε άνδρες
loading...