Καρδιακές Προσαρμογές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Γράφει η Ειρήνη Μπάτη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και personal trainer   mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

Είναι πολλές οι φορές που έχουμε μπει στη διαδικασία να σκεφτούμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε κάποιο πρόγραμμα άσκησης. Είτε για να βελτιώσουμε την εικόνα μας, να χάσουμε βάρος, να σφίξουμε είτε για λόγους υγείας. Η αλήθεια είναι ότι η άσκηση αρχίζει και προσεγγίζει περισσότερο κόσμο όσο περνούν τα χρόνια και η σπουδαιότητα της αναγνωρίζεται πλέον ολοένα και περισσότερο. Σημαντικό ρόλο βέβαια έχει παίξει το γεγονός ότι κατέχει εξέχουσα θέση σε σχέση με την πρόληψη πολλών παθήσεων όπως επίσης και ότι πια συνταγογραφείται και επίσημα για θεραπευτικούς λόγους. Ξεκινώντας να γυμναζόμαστε αυτόματα όλα τα συστήματα του οργανισμού μας θα αρχίζουν να προσαρμόζονται ώστε να ανταποκρίνονται και να βελτιώνονται. Οι προσαρμογές αυτές επηρεάζονται κατά κύριο λόγο από τον όγκο και την ένταση της άσκησης και έχουν όλες ένα κοινό σκοπό: να επιτρέψουν στο σύστημα να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις που έχουν προκύψει και να πραγματοποιήσει τις λειτουργίες του με τη μέγιστη αποδοτικότητα. ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΆΣΚΣΗΣΗΣ: Η καρδιακή συχνότητα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στους 60-80 παλμούς/min. Όσο αυξάνεται η ηλικία σε συνδυασμό με έλλειψη σωματικής άσκησης η συχνότητα ηρεμίας μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τους 100 παλμούς. Έρευνες λοιπόν που μελέτησαν βραχυπρόθεσμα προπονητικά πρωτόκολλα παρατήρησαν ότι η άσκηση οδηγεί σε μείωση της καρδιακής συχνότητας ηρεμίας. Αυτό, οφείλεται στο συνδυασμό της μείωσης της συμπαθητικής και αύξησης της παρασυμπαθητικής διέγερσης στην καρδιά.

 

ΌΓΚΟΣ ΠΑΛΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΆΣΚΗΣΗ: Ο όγκος παλμού (το ποσό του αίματος που εξωθείται με κάθε συστολή) αλλάζει κατά τη διάρκεια της άσκησης, ώστε να επιτρέψει στην καρδιά να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας αντοχής.

Αθροιστικά οι δύο παραπάνω προσαρμογές έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνουν την καρδιακή παροχή. Άρα περισσότερο αίμα εξωθείται από την καρδιά κατά τη διάρκεια της άσκησης απ’ ότι στην ηρεμία, και επιταχύνεται η κυκλοφορία. Αυτό εκτός από την εξασφάλιση της επαρκής παροχής του οξυγόνου και όλων των θρεπτικών ουσιών για τους ιστούς, επιτρέπει στα παραπροϊόντα του μεταβολισμού, που συσσωρεύονται γρήγορα κατά τη διάρκεια της άσκησης, να απομακρύνονται εξίσου γρήγορα. Συνοψίζοντας λοιπόν, κάνοντας γυμναστική μερικά από τα οφέλη για την καρδιά είναι τα εξής:

• ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΟ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΙΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΙΜΑΤΩΣΗΣ ΤΟΥ • ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΙ ΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΤΥΠΩΝ • ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΌΓΚΟ ΠΑΛΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΟΦΛΕΒΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΤΟ ΑΙΜΑ (ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ) • ΠΡΟΛΗΨΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ • ΕΛΑΤΤΩΝΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΟΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΘΡΟΜΒΩΣΕΩΝ • ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΑΡΑΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ • ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΚΑΙ ΦΘΕΙΡΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ. Η ΓΥΜΝΑΣΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΤΑΠΟΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟ 24ΩΡΟ ΑΣΥΓΚΡΙΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΥΜΝΑΣΤΗ. ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΠΩΣ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΜΕΝΟΥ ΑΤΟΜΟΥ, ΓΛΙΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ 15000 ΚΤΥΠΟΥΣ, ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 6 ΕΚΑΤΟΜ. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ 48 ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ