Πόσο κινδυνεύουν τα επίπεδα χοληστερόλης από τα αυγά;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Γράφει: Πανορμίτης Τσουλφάς

 

Οι περισσότεροι από εμάς, σε αρκετές φάσεις τις ζωής μας, βρεθήκαμε με τις εξής απορίες: Πόσα αυγά πρέπει να τρώω; Να φάω τον κρόκο ή όχι; Κινδυνεύω από το αυγό, να αυξήσω τα επίπεδα της χοληστερόλη μου στο αίμα;

Οχι, οχι, οχι...Το αυγό όχι μόνο δεν θα σε βλάψει, αλλά μόνο καλά θα σου προσφέρει, αφού είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Είναι αστείο, αλλά ταυτόχρονα και για κλάματα που οι περισσότεροι γιατροί, εδώ και πολλά χρόνια, προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο, ότι με τα αυγά κινδυνεύουν να φτάσουν την χοληστερίνη τους σε υψηλά επίπεδα, προτείνοντας να καταναλώνονται 2-3 αυγά το πολύ....την εβδομάδα (!!!). Μόνο που διαβάζω την πρόταση "2-3 αυγά το πολύ....την εβδομάδα", ματώνουν τα μάτια μου.

 

Ξεκινώντας λοιπόν, να πούμε ότι λιγότερο από το ένα τέταρτο της χοληστερόλης που υπάρχει στο σώμα μας, προέρχεται από την τροφή. Ναι, καλά ακούσατε, λιγότερο από το ένα τέταρτο. Τα υπόλοιπα 3/4 παράγονται από τον οργανισμό μας, ενώ μπορεί να την επηρεάσου και διάφορες συνήθειες, όπως η καθιστική ζωή, τα περιττά κιλά και το κάπνισμα (για αυτό, σταμάτα να ρίχνεις το φταίξιμο στα αυγά). Κάτι άλλο το οποίο ισχύει και δεν γνωρίζει πολύς κόσμος, είναι πως τα κορεσμένα λίπη που περιέχονται στην διατροφή μας, επηρεάζουν περισσότερο αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερόλης. Τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, είναι το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά (λιπαρά τυριά, κρέμες), πίτσες αλλά και γλυκά. Μια διατροφή, πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά λοιπόν, επηρεάζει πολύ αρνητικά τον οργανισμό μας, όσον αφορά τα επίπεδα χοληστερόλης (και μετά λέμε "α, δεν τρώω πολλά αυγά, θα πάθω τίποτα").

Μια διατροφή λοιπόν, βασισμένη σε χαμηλές ποσότητες κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών, μας επιτρέπει να τρώμε 2-3 αυγά, όχι την εβδομάδα...αλλά την ημέρα!. Ναι, και όμως, με 2 αυγά ολόκληρα την ημέρα, δεν κινδυνεύεις (εφόσον βέβαια όπως είπαμε, κάνεις μια σωστή διατροφή). Αφού ξεκαθαρίσαμε πως τα αυγά είναι τελείως ακίνδυνα, ας ρίξουμε μια ματιά στα πολλά καλά που μας προσφέρουν.

 

Τι μας προσφέρουν τα αυγά;

Αφού λοιπόν καταλάβαμε πόσο αθώος είναι ο κρόκος του αυγού, ας δούμε τι μας προσφέρει! Ένα τόσο μικρό πορτοκαλί πραγματάκι, αλλά έχει να προσφέρει τόσα πολλά.

-Θα ξεκινήσω με με την λεκιθίνη, άμα σας πω τι ρόλο παίζει η λεκιθίνη που υπάρχει στον κρόκο, θα πείτε "δεν υπάρχει περίπτωση, αυτός λέει αερολογίες": Η λεκιθίνη, είναι μια ουσία με ισχυρή ΑΝΤΙ-χοληστερολική δράση!. Καλά διαβάσατε, ΑΝΤΙ-χοληστερολική.

-Ο κρόκος του αυγού είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες (16,6% του βάρους του), οπότε τρώγοντας αυγά χωρίς τον κρόκο, καταλαβαίνετε πως χάνουμε κάποια ποσότητα της πρωτεΐνης που θα παίρναμε αν τα τρώγαμε ολόκληρα (το αναφέρω γιατί υπάρχουν πολλοί που έχουν την εντύπωση πως δεν υπάρχει πρωτεΐνη στον κρόκο). Τα λιπίδια βρίσκονται σε ένα ποσοστό 32-36% και φυσικά νερό (37%-48%).

-Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες αλλά και ιχνοστοιχεία. Επίσης περιέχει λουτεΐνη, η οποία φιλτράρει το φως που έρχεται στα μάτια μας. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο για καταρράκτη.

-Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα

-Περιέχει χολίνη, η οποία μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού (μείωση περίπου 25%) αλλά βοηθάει επίσης και στην σωστή λειτουργία του εγκεφάλου (βοηθάει στην μνήμη).

-Όσο για το ασπράδι του αυγού, πρακτικά είναι ελεύθερο από λίπος και χοληστερόλη. Αποτελείται κυρίως από νερό (88%) και πρωτεΐνες (10%). Ακόμη περιέχει μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο και βιταμίνες.

Να θυμάστε, το αυγό περιέχει την πιο ποιοτική πρωτεΐνη... μετά το μητρικό γάλα.

 

http://www.ensomati.gr/

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Σαρακοστή και νηστεία: Τι τρώτε και τι όχι!
  • Καθαρά Δευτέρα: τι να φάμε, τι να προσέξουμε
  • Οι 6 υπερτροφές που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου φέτος την άνοιξη
  • Αμύγδαλα vs Καρύδια: Θερμίδες και διατροφική αξία!
  • Τα 5 αγχολυτικά «φάρμακα» της φύσης
  • Μικρές συμβουλές για να μην πάρετε περιττά κιλά στις γιορτές!
loading...