Παρενέργιες υπερβολικής πρόσληψης πρωτεϊνων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ο όρος αμινοξέα χρησιμοποιείται ευρέως στους αθλητικούς κύκλους και όχι αδίκως. Τα αμινοξέα αποτελούν βασικό συστατικό των μυών, η διάπλαση των οποίων απασχολεί αθλητές αλλά και απλούς ασκούμενους Στην τροφή τα αμινοξέα βρίσκοναι με τη μορφή πρωτεϊνών.

 

Υπάρχουν πρωτεϊνες φυτικής και ζωικής προέλευσης. Οι ζωικής προέλευσης πρωτεϊνες είναι υψηλής βιολογικής αξίας ενώ οι φυτικής προέλευσης είναι χαμηλής βιολογικής αξίας. 

 

 

Πίνακας 1. Βασικές πηγές πρωτεϊνης
 
Τροφές με πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας
g πρωτεϊνης
Γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί)  [240 ml]
Αυγά [1]
Κρέας κόκκινο [30 g]
Πουλερικά [30 g]
Ψάρια [30 g]
Θαλασσινά [30 g]
8
6,2
7,6
7,5
7,3
7,5
 
2,5
7,4
2,5
1,7
Τροφές με πρωτεϊνη χαμηλής βιολογικής αξίας
Δημητριακά [30 – 40 g]
Όσπρια [100 g]
Αμυλώδη λαχανικά (αρακάς, πατάτα, καλαμπόκι) [90 g.]
Σουσαμι (1 κ.γ.), ταχίνι (2 κ.γ.)
 
 
Εκτος από την τροφή, πρωτεϊνη υπάρχει και σε μορφή σκόνης και πωλείται σαν σκεύασμα αθλητικής διατροφής. Τα σκευάσματα αυτά περιέχουν αμινοξέα από ορό γάλακτος. Με άλλα λόγια τα ίδια με αυτά της τροφής. Συνεπώς δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να χρησιμοποιούνται συμπληρώματα αμινοξέων εφόσον η διατροφή ενός ατόμου είναι πλήρης. Τα συμπληρώματα αυτά βρίσκουν εφαρμογή στη διατροφική υποστήριξη πρωταθλητών κάτω από ειδικές συνθήκες και συνεχή εποπτία ώστε να αποφεύγονται οι παρενέργειες υπερβολικής δόσης.
 
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση πρωτεϊνης για το μέσο άτομο είναι 0.8 g. ανά kg σωματικού βάρους. Για παράδειγμα ένα άτομο βάρους 70 kg χρειάζεται 0.8x70 = 56 g. πρωτεϊνης ημερησίως.
 
Αθλητές που κάνουν προπόνηση δύναμης και θέλουν να διατηρήσουν τη μυική τους μάζα χρειάζονται 1,2-1,4 g. πρωτείνης ανά kg σωματικόυ βάρους.
 
Αθλητές που κάνουν προπόνηση δύναμης και θέλουν να αυξήσουν τη μυική τους μάζα χρειάζονται 1,6-1,8 g. πρωτείνης ανά kg σωματικού βάρους.
 
Αθλητές που πραγματοποιούν προπόνηση αντοχής χρειάζονται 1,2- 1,4 g. πρωτείνης ανά kg σωματικού βάρους. 
 
 
Παρενέργιες υπερβολικής πρόσληψης πρωτεϊνων
 
Στον υγιή πληθυσμό, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας πρωτείνης δεν φαίνεται να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Ο οργανισμός διαθέτει ένα μηχανισμό κάθαρσης της επιπλέον πρωτείνης μέσω των νεφρών και του ήπατος. Τί γίνεται όμως αν ο μηχανισμός αυτός δεν λειτουργεί σωστά; Άτομα με επιβαρημένο ιστορικό προβλημάτων ήπατος και νεφρών είναι ευπαθή σε παρενέργειες από την υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνης. Δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεϊνη μπορεί να οδηγήσουν σε κέτωση (αύξηση της οξύτητας στο αίμα). Γενικά, οι νεφροί έχουν τη δυνατότητα να αποβάλουν τις κετόνες και να ρυθμίζουν το pH του αίματος. Όμως διάφορες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι διαβητικοί είναι ευάλωτοι σε νεφρικές διαταραχές και πρέπει να καταναλώνουν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση πρωτεϊνης. Επιπλέον, τροφές πλούσιες σε πρωτείνη είναι συχνά πλούσιες και σε πουρίνες. Οι πουρίνες μεταβολίζονται σε ουρικό οξύ. Αυξημένο ουρικό οξύ προκαλεί ουρική αρθρίτιδα, μια επώδινη φλεγμονώδη νόσο των αρθρώσεων. 
 
Επιπλέον:
 
1. Τα αμινοξέα που περιέχονται στην υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης μετατρέπονται σε λίπος από το συκώτι. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας απελευθερώνεται άζωτο, το οποίο τελικά απεκκρίνεται με τα ούρα. Αυτό κουράζει τα νεφρά . 
 

2. Ένα από τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού της πρωτεΐνης είναι ουρικό οξύ, μια τοξίνη. Όταν καταναλωθεί υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης, ένα μέρος από το ουρικό οξύ εναποτίθεται στους ιστούς του σώματος. Αυτό είναι και η συχνή αιτία της αρθρίτιδας στις αρθρώσεις. 
 

3. Μια πρωτεϊνική διατροφή προκαλεί μείωση της φυσικής αντοχής για εργασία και αθλήματα . Αυτό έχει αποδειχθεί από πολλούς ερευνητές , η έρευνα του Ιρβινγκ Φίσερ σε μια ομάδα αθλητών απέδειξε ότι, όταν μειωνόταν κατά 20% η πρόσληψη πρωτεΐνης, ακολουθούσε μια αύξηση της αντοχής του κατά 33%. Η εξήγηση γι΄ αυτό είναι ότι το πλεονάζον ουρικό οξύ έχει τοξική , παραλυτική επίδραση στους μυς και τα νεύρα. 
 

4. Οι υψηλό-πρωτεϊνικές δίαιτες μπορεί να προκαλέσουν βιοχημικές ανισορροπίες στο σώμα και να επιφέρουν έλλειψη της βιταμίνης B. 
 

5. Συχνά μια υψηλό-πρωτεϊνική είναι η αιτία μιας καρδιακής πάθησης και εγκεφαλικών , εφόσον η περισσότερη από την πρωτεΐνη μας προέρχεται από το κρέας, που έχει υψηλό ποσοστό λίπους .Έρευνες έχουν δείξει ότι μια χορτοφαγική, κατά βάση διατροφή με ελάχιστη πρωτεΐνη, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου κατά 97% 
 

6. Η πέψη της πρωτεΐνης απαιτεί περισσότερη ενέργεια απ΄ οποιαδήποτε άλλη τροφή, οπότε οι δίαιτες με πολλή πρωτεΐνη σπαταλούν ενέργεια. 
 
 

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι τα αμινοξέα είναι μια ουσία απαραίτητη για τη διάπλαση του μυικού συστήματος και την καλή λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσω συχνά γίνεται υπερβολική χρήση και κατανάλωση πρωτείνων από ασκούμενους. Εκτος από τις συνέπειες της υπερκατανάλωσης που προαναφέρθηκαν πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα αμινοξέα δεν αρκούν στο να βοηθήσουν την αθλητική απόδοση. Για τη βέλτιστη απόδοση στην άσκηση πρέπει να εξασφαλίσουμε επαρκή ενεργειακά αποθέματα και φυσικά σωστή και τακτική προπόνηση.

 

ΦΑΝΗ ΠΡΕΒΕΝΤΗ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

 

MSc Εφαρμοσμένης Διαιτολογίας- Διατροφής

Ειδίκευση: Αθλητική διατροφή

 

http://fanimelissia.blogspot.gr/

http://www.e-natural.gr/

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε όταν κάνουμε σεξ το καλοκαίρι
  • Η πρωτεΐνη στα αυγά και το δίλημμα κρόκος ή ασπράδι;
  • Η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου και τα οφέλη του στην υγεία!
  • «Χτίσε» μύες τρώγοντας κοτόπουλο!
loading...