Πρωί ή βράδυ; Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πάμε γυμναστήριο;

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Άλλοι προπονητές θέλουν η προπόνηση να γίνεται το πρωί, άλλοι αργά το απόγευμα και το βράδυ. Ποιοι έχουν δίκιο; Τι λέει ο κανόνας;

Υπάρχουν προπονητές που ορκίζονται ότι η γυμναστική το πρωί είναι πιο ωφέλιμη, γιατί αυξάνει το μεταβολισμό όλη την υπόλοιπη μέρα, χαρίζει ενέργεια και πνευματική εγρήγορση για τις επαγγελματικές υποχρεώσεις και διατηρεί υψηλά τη διάθεση μέχρι το βράδυ.

Άλλοι προπονητές θεωρούν ότι αργά το απόγευμα -μετά από όλες τις υποχρεώσεις της ημέρας - είναι η καλύτερη ώρα για γυμναστική, επειδή θα κάψεις όλες τις θερμίδες που καταναλώθηκαν από το πρωί και, επιπλέον, θα κοιμηθείς σαν πουλάκι.

Ποιοι έχουν δίκιο;
Ένας είναι ο κανόνας: Δεν υπάρχει κανόνας. Ο Δρ Michael Otto του πανεπιστημίου του New Mexico, ειδικός στη γνωσιακή - συμπεριφορική θεραπεία των αγχωδών διαταραχών, της διάθεσης και της χρήσης ουσιών και συγγραφέας του βιβλίου με τον μακροσεκλέστατο τίτλο "H άσκηση ως θεραπευτικό μέσο κατά του άγχους: Αποδεδειγμένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και την ενίσχυση της ευημερίας", υποστηρίζει ότι αν μιλάμε για απώλεια λίπους, δεν υπάρχει καμία διαφορά στην ώρα που θα γυμναστείς. Άλλες λεπτομέρειες, όπως τι ώρα θα πάρεις την πρωτεΐνη ορού γάλακτος ή ποιες ασκήσεις αυξάνουν ταχύτερα το μεταβολισμό, παίζουν κάποιο ρόλο, αλλά το τι ώρα θα κάνεις την προπόνησή σου δεν έχει καμία σημασία.

Αυτό που σίγουρα οφείλεις να προσέχεις, είναι τι συμβαίνει στο σώμα σου κατά τη διάρκεια όλου του 24ώρου. "Έχω δει πάρα πολλούς από τους κανόνες να σπάνε, ειδικά όταν αναφερόμαστε στην ώρα που πρέπει να ασκείται κανείς. Ο μόνος κανόνας που δεν μπορεί να καταρριφθεί είναι ο εξής: Συστηματική προπόνηση, επαρκής ανάπαυση και μια συνεπής διατροφή αποτελούν το 95% της εξίσωσης" λέει ο Otto. "Οι επαγγελματίες αθλητές ή οι bodybuilders μπορεί να αναλύουν επί ώρες το πόσο σημαντικό για τις επιδόσεις είναι το τελευταίο 5%, αλλά τους απλούς αθλούμενους δεν θα έπρεπε να τους απασχολεί κάτι τέτοιο. Μένοντας στις λεπτομέρειες, χάνεις τη μεγάλη εικόνα".

Αγουροξυπνημένος ή βαθιά νυσταγμένος;
> Η μεγάλη αλήθεια: Η καλύτερη στιγμή για προπόνηση είναι κάθε φορά που νιώθεις το σώμα σου έτοιμο να το κάνει με όρεξη. Υπάρχουν βέβαια δεκάδες έγκυρες μελέτες, οι οποίες αναφέρουν ότι συγκεκριμένες ώρες της ημέρας αποδίδουν καλύτερα ή χειρότερα αποτελέσματα, αλλά οι επιδράσεις αυτές είναι σχεδόν αμελητέες. Ο Otto, προπονητής και ο ίδιος επί είκοσι χρόνια, δίνει τις βασικές κατευθύνσεις:

> Σίγουρα, δεν πρέπει να γυμνάζεσαι - ιδίως αερόβια - αμέσως μετά από ένα γεύμα. Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, η πέψη πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο. Αν σου αρέσει να τρέχεις ή να σηκώνεις βάρη το πρωί, κατανάλωσε μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης ορού γάλακτος ή ένα φρούτο πριν από την προπόνηση.

> Ειδικά για τα βάρη, η καλύτερη ώρα για προπόνηση είναι όταν είσαι ξεκούραστος και μπορείς να σηκώσεις περισσότερα κιλά ή να εκτελέσεις περισσότερες επαναλήψεις από την προηγούμενη φορά. Απόφυγε, όμως, την προπόνηση υψηλής έντασης (εκρηκτικές ασκήσεις, διαλλειματική προπόνηση) αργά το βράδυ, επειδή παράγει χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο σου.

1111banner

Συμβουλεύσου το βιολογικό σου ρολόι
Σύμφωνα με έρευνες πάνω στους κιρκαδικούς ρυθμούς, νωρίς το πρωί η τεστοστερόνη βρίσκεται στα υψηλότερα ημερήσια επίπεδα, αλλά η θερμοκρασία του σώματος παραμένει πολύ χαμηλή μέχρι δυο ώρες αφού ξυπνήσεις. Το μεσημέρι, το σώμα σου έχει μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο, ωστόσο η ενέργειά σου είναι σε πτώση.

Όσο φτάνει το απόγευμα αυξάνεται η ροή αδρεναλίνης, ενώ ταυτόχρονα είσαι σε καλύτερη νοητική ισορροπία. Το βράδυ η απόδοση των πνευμόνων αυξάνεται, και μαζί τους, ο συντονισμός, η ευελιξία, η αντοχή και η θερμοκρασία του σώματος. Από τις 9.00 μ.μ. και μετά, το σώμα παράγει επιπλέον μελατονίνη, προετοιμάζοντας τον οργανισμό σου για ύπνο - τέτοιες ώρες καμία σωματική δραστηριότητα δεν θα σε ωφελήσει πραγματικά.

Πηγή: gr.askmen.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Γιατί το να είσαι πρωινός τύπος κάνει τη ζωή σου καλύτερη
  • Τι είναι το muscle buffering και γιατί διαλύει την αντοχή των μυών σου
  • Τι μπορεί να σου διδάξει ένας «φουσκωτός»
  • Κάνε το χρόνο σου στο γυμναστήριο πιο παραγωγικό
  • Θέλεις σούπερ-σώμα; 10 τρόποι για να φτάσεις στον στόχο σου
  • Πως να γυμνάζεστε σωστά το πρωί με στόχο το χάσιμο λίπους
loading...