mobadv

Συμπληρώματα διατροφής για ποδηλασία by Xtreme stores

  • Κατηγορία Running
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Με τον καιρό να γίνεται όλο και καλύτερος και πιο ζεστός, πολλοί από εμάς αρχίζουν να σκέφτονται μια εξωτερική φυσική δραστηριότητα που θα συνδυάζει την άθληση και τον καθαρό αέρα.

Μια εξαιρετική μορφή άθλησης, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι η ποδηλασία. Είτε παίρνουμε ένα ποδήλατο και κάνουμε βόλτες στην πόλη (πλέον υπάρχουν, όχι πολλοί ακόμα αλλά αρκετοί, ποδηλατόδρομοι αλλά και δρόμοι με μικρότερη κίνηση) ή φορτώνουμε το ποδήλατο στο αυτοκίνητο και δοκιμάζουμε πιο αγωνιστική ποδηλασία μακριά από τον θόρυβο της πόλης, έχουμε πολλά να αποκομίσουμε από αυτό το είδος άσκησης.

Εκτός από τα προφανή οφέλη που έχει η ποδηλασία στην σωματική και ψυχική κατάσταση του σύγχρονου ανθρώπου, μπορεί επίσης να βοηθήσει στο χάσιμο βάρους και την εν γένει δύναμη του σώματος, κάτι που επίσης μπορεί να βοηθήσει στα υπόλοιπα αθλήματα με τα οποία ασχολούμαστε

Όμως για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να κατανοήσουμε πλήρως την αξία της σωστής διατροφής και την αξία της λήψης συμπληρωμάτων διατροφής που όχι μόνο θα προστατεύσουν το σώμα μας αλλά θα βοηθήσουν στο να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και θα κερδίσουμε τα περισσότερα δυνατά οφέλη από ένα τόσο απαιτητικό άθλημα, όπως η ποδηλασία.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Όσον αφορά στο θέμα της προπόνησης που θα μας βοηθήσει στην ποδηλασία θα πρέπει να ξέρουμε τους μυς οι οποίοι ενεργοποιούνται περισσότερο. Χωρίς αμφιβολία οι μυς που μπαίνουν στο παιχνίδι της ποδηλασίας είναι οι τετρακέφαλοι, οι μηριαίοι δικέφαλοι και οι γάμπες, οι οποίοι θα πρέπει σταδιακά να γυμνάζονται πιο σωστά και πιο εντατικά. Σωστά σημαίνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αγνοούμε τους υπόλοιπους μυς του σώματος αφού κάτι τέτοιο θα φέρει ανισορροπία με πιθανό αποτέλεσμα τον τραυματισμό, πιθανότατα της μέσης.

Γι αυτό ένας ποδηλάτης οπωσδήποτε θα πρέπει να περιλάβει ασκήσεις όπως τα σκουώτ, οι άρσεις θανάτου, οι εκτάσεις τετρακεφάλων, κάμψεις μηριαίων δικεφάλων και οι άρσεις γαμπών σε διάφορες παραλλαγές.

Σίγουρα τα πόδια επιβαρύνονται περισσότερο, όμως δεν θα πρέπει να αφήνουμε εκτός τις ασκήσεις για το πάνω μέρος του σώματος αφού ο κορμός είναι εκείνος που στηρίζει το βάρος μας κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ορισμένοι αγώνες ή προπονήσεις διαρκούν 2-3 ώρες πάνω στο ποδήλατο, κάτι που σημαίνει εξαιρετική επιβάρυνση στη μέση, την πλάτη, τους ώμους και τους τρικέφαλους. Θα πρέπει λοιπόν να προσθέσουμε βασικές ασκήσεις όπως το μονόζυγο, οι πιέσεις πάγκου, οι πιέσεις ώμων, οι κωπηλατικές κτλ.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Και ερχόμαστε στο θέμα της σωστής διατροφής, κάτι που δυστυχώς πολλοί αθλητές δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία, αν και είναι η παράμετρος που τελικά θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία ή αποτυχία του αθλητή. Είναι βασικό να κατανοήσουμε τι εννοούμε σωστή διατροφή για ένα άθλημα όπως η ποδηλασία, με τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις της.

Υδατάνθρακες Υδατάνθρακες Υδατάνθρακες

Δεν υπάρχει πιο παρεξηγημένο θρεπτικό συστατικό από τους υδατάνθρακες κι αυτό γιατί με έναν παράλογο τρόπο έχει συσχετιστεί με την συσσώρευση λίπους, αγνοώντας ασφαλώς τις ενεργειακές ανάγκες κάθε αθλήματος και κάθε αθλητή ξεχωριστά.

Πριν από κάθε αγώνα ή προπόνηση ποδηλασίας θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχουν αρκετά αποθέματα ενέργειας μέσα μας. Η ενέργεια εξασφαλίζεται μέσω της λήψης υδατάνθρακα. Ακόμα και από το προηγούμενο βράδυ θα πρέπει να έχουμε λάβει αρκετή ποσότητα υδατάνθρακα (μακαρόνια, ρύζι, δημητριακά κτλ), ενώ την ίδια μέρα της προπόνησης ή του αγώνα ακόμα και λίγο πριν ξεκινήσει αυτός θα πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας μία μορφή υδατάνθρακα (Vitargo + Electolytes, Carbosnack, Carbonex). Επίσης και ανάλογα με την διάρκεια της ποδηλασίας μπορούμε να έχουμε κάποιες επιπλέον προμήθειες σε υδατάνθρακα, όπως μπάρες (Energy Bite, Power Bike Bar), οι οποίες θα καταναλώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της πορείας.

Σωστή Ενυδάτωση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια λανθασμένη εντύπωση σχετικά με τα σωστά επίπεδα ενυδάτωσης, αφού όλοι παραδέχονται ότι πίνουν αρκετό νερό, αλλά το «αρκετό» δεν είναι ποτέ αρκετό. Και βέβαια δεν μπορούν να συγκριθούν οι ανάγκες ενυδάτωσης ενός καθημερινού ανθρώπου με εκείνες ενός ποδηλάτου.

Καθώς μόνο το νερό δεν θα μπορούσε ποτέ να καλύψει όλες τις ανάγκες μας από την έλλειψη των υγρών, η παράλληλη λήψη ηλεκτρολυτών και μετάλλων (Complete Mineral, Mineral INKO, Isodrinx) κρίνεται απόλυτα αναγκαία. Η σωστή λήψη ηλεκτρολυτών θα μας προφυλάξει από τις πιθανές κράμπες, την ραγδαία πτώση στην απόδοση και την αντοχή (η αφυδάτωση οδηγεί μαθηματικά σε αυτό το αποτέλεσμα) και να μας βοηθήσει στις σωστές μυϊκές συσπάσεις.

Αμέσως μετά από κάθε προπόνηση οι ανάγκες του οργανισμού για τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα αυξημένες, προκειμένου να επιταχυνθεί η ολοκληρωμένη αποθεραπεία και να ξεκινήσει η διαδικασία προετοιμασίας για την επόμενη προπόνηση.

Σε αυτό το διάστημα λοιπόν θα πρέπει να λάβουμε όλα εκείνα τα συστατικά που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αμινοξέαγλουταμίνη, υδατάνθρακας ή να επιλέξουμε ένα συμπλήρωμα που θα περιέχει τα περισσότερα από αυτά (πχ. Link Regener, Complete After, 2:1:1 Recovery Isolate).

Πέρα από τις φυσιολογικές όμως συνθήκες υπάρχουν και κάποιες εξαιρετικές καταστάσεις κατά τις οποίες το σώμα είτε για να προστατευθεί προληπτικά ή για να αντιμετωπίσει μία δυσκολία του οργανισμού πρέπει να προσαρμόσει το διατροφικό του πλάνο ανάλογα.

Ας δούμε μερικές τέτοιες περιπτώσεις:

Αϋπνίες μετά από αγώνα ή προπόνηση: Είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση που βιώνουν πολλοί αθλητές αφού το σώμα πραγματικά δυσκολεύεται να περάσει από το στάδιο της έντασης στο στάδιο της πλήρους ηρεμίας και χαλάρωσης ώστε να ξεκουραστεί.

Σε αυτή την περίπτωση θα βοηθούσε πολύ μια επιλογή ενός συμπληρώματος που βοηθάει στην έκκριση της αυξητικής ορμόνης (πχ. ZMA, GH Support, Melatonin).

xtreme right

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Ένας στους δύο Έλληνες παίρνουν συμπληρώματα διατροφής!
  • Κάψε λίπος στο Speeding Bike by X-TREME Stores
  • Κάνε διπλάσιους τους τρικεφάλους by X-TREME Stores
  • Οι καλοκαιρινές προσφορές στο Muscle Club ξεκίνησαν!
  • Σε νέα διεύθυνση το ανανεωμένο X-TREME Stores Κέρκυρας!
  • Το νέο κατάστημα X-TREME Stores Ευόσμου είναι γεγονός!
loading...

GIF ISO FINAL 1