Πώς θα αντιμετωπίσεις τους πόνους πάνω στο ποδήλατο

  • Κατηγορία Bicycle
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Αν δεν έχετε κάποια πτώση, η ποδηλασία είναι ένα άθλημα πολύ φιλικό προς το σώμα.

Κατά την προπόνηση στο δρόμο, δεν υπάρχει καμία καταπόνηση στις αρθρώσεις σου. Αλλά ακριβώς όπως κάθε άθλημα αντοχής, έτσι και η ποδηλασία μπορεί να δημιουργήσει αρκετές ενοχλήσεις.

Η κοινή λογική απάντηση σε οποιονδήποτε διαρκή πόνο είναι να σταματήσετε αυτό που κάνετε και να ζητήσετε επαγγελματική συμβουλή από κάποιον ειδικό. Αλλά για να δώσετε στον πόνο σας ένα όνομα και για να σας βοηθήσουμε στον σωστό δρόμο προς την αποκατάσταση, έχουμε απαριθμήσει τα πιο κοινά προβλήματα που συναντάμε στην ποδηλασία.

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι τραυματισμού πάνω στο ποδήλατο. Ο πρώτος είναι ο προφανής λόγος τραυματισμού από πτώση που θα προκαλέσουν κατά 90% μερικά καψίματα και ένα άλλο 10 % ίσως κάποια κατάγματα συνήθως ελαφριά. Σε τέτοιες περιπτώσεις το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να αποθεραπευτούμε. Εδώ όμως θα ασχοληθούμε με τους τραυματισμούς που μπορεί να δημιουργηθούν από την χρήση του ποδηλάτου είτε λόγω της λανθασμένης ρύθμισης του ποδηλάτου σε σχέση με το σώμα μας ή είτε από μυϊκές ανισορροπίες.

Τι φταίει;

Οι συνήθεις ένοχοι που προκαλούν τον πόνο είναι οι εξής: η κακή θέση οδήγησης, η έλλειψη ισορροπίας των μυών, αδύναμος κορμός ή απλά… μεγαλώνεις και δεν σε παίρνει για ταρζανιές! Στους νέους αναβάτες, συνήθως φταίει το λανθασμένο μέγεθος ποδηλάτου, η κακή εφαρμογή πάνω στο ποδήλατο, λανθασμένες ρυθμίσεις στον εξοπλισμό ή στην προπόνηση. Δεν μπορεί κάποιος να ξεκινήσει την πρώτη βόλτα του κάνοντας 100 χιλιόμετρα: θα τραυματιστεί σίγουρα.

Σε έναν έμπειρο ποδηλάτη τώρα συνήθως ο λόγος που μπορεί να ξεκινήσει κάποιος πόνος ή και τραυματισμός είναι γενικά η φθορά. Το σώμα σας έχει συνηθίσει τις προπονήσεις με το ποδήλατό σας και έχει μάθει να αναπληρώνει μόνο του την φθορά…αλλά ξαφνικά έρχεται ένας πόνος στην πλάτη ή στο γόνατο. Γενικά οι πόνοι μπορούν να διορθωθούν με παραδοσιακές θεραπείες, όπως η ανάπαυση, ο πάγος, οι διατατικές ασκήσεις, το μασάζ, τα αντιφλεγμονώδη (μετά από εντολή γιατρού).

Πόνος στους γοφούς

Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν χρησιμοποιείτε υπερβολικά βαριά γρανάζια στην προπόνησή σας. Αυτό κάνει σφιχτούς τους γοφούς και αδύνατους τους γλουτιαίους.

Για να το διορθώσετε πρέπει να αυξήσετε τις στροφές στο πετάλι χρησιμοποιώντας μία πιο ελαφριά ταχύτητα. Να κάνετε επίσης πολλές διατάσεις ώστε να χαλαρώσουν οι γοφοί σας.

Πόνος στο γόνατο

Οι πόνοι στην άρθρωση του γόνατος είναι συνήθως αποτέλεσμα κακής ρύθμισης της σέλας σε σχέση με το πέλμα, πράγμα που επιβαρύνει το γόνατο περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

Σε γενικές γραμμές, αν πονάει το μπροστινό μέρος του γονάτου σας, τότε η σέλα σας είναι πολύ χαμηλά. Πόνος στην μέση σημαίνει ότι έχετε την σέλα πολύ ψηλά. Για την καταπολέμηση του πόνου ρυθμίστε το ύψος της σέλας με την βοήθεια ενός ειδικού και κάντε ασκήσεις ενδυνάμωσης της περιοχής γύρω από το γόνατο είτε με λάστιχα είτε στο γυμναστήριο με λίγα βάρη.

Πόνος στα πέλματα

Αντιμετωπίζετε πόνο στα πέλματά σας, μουδιάζουν τα δάχτυλα των ποδιών όταν η πίεση είναι συγκεντρωμένη σε αυτά; Ένας από τους λόγους που γίνεται αυτό είναι ότι κατά την πάροδο των χρόνων καθώς προπονούμαστε το λίπος που βρίσκεται στα πέλματα μειώνεται. Έτσι δημιουργείται μία άβολη ζέστη στο σημείο των πελμάτων που ενοχλεί.

Για το μούδιασμα, χαλαρώστε τα παπούτσια σας. Αν τα έχετε ήδη χαλαρά, δοκιμάστε μισό νούμερο μεγαλύτερο παπούτσι ή απλά παπούτσι με πιο φαρδύ σχέδιο. Για το θέμα της καύσης που μπορεί να νιώθετε, σύρετε τα πέλματά σας προς τα πίσω και φορέστε παπούτσια με μια πιο σκληρή σόλα.

Πόνος στη μέση

Η κόπωση, η συνεχόμενη αεροδυναμική στάση του σώματος και η κακή εφαρμογή πάνω στο ποδήλατο σε συνδυασμό με ένα αδύναμο κορμό μπορεί να προκαλέσει πόνο αλλά και συνεχόμενη πίεση στο σημείο της μέσης.

Για την αντιμετώπιση των πόνων της μέσης εκτελέστε ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού για να τον ενισχύσετε. Κάντε διατακτικές ασκήσεις απελευθέρωσης του κορμού. Ελέγξτε με την βοήθεια ειδικού ότι το ποδήλατό σας είναι σωστά ρυθμισμένο. Να έχετε στο νου σας ότι παρόλο που μπορεί να έχετε συνηθίσει μία συγκεκριμένη θέση πάνω στο ποδήλατο καθώς περνούν τα χρόνια αυτό μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει για να αντισταθμίσετε την μείωση της ευελιξίας που όσο μεγαλώνουμε χάνετε.

Πόνος στα χέρια

Η υπερβολική πίεση στα νεύρα που περνάνε από την παλάμη σας μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, τσούξιμο στα δάχτυλα και πόνο στους καρπούς σας. Επίσης, μπορεί να βάζετε πάρα πολύ βάρος στα χέρια σας ή να έχετε τους καρπούς σας τοποθετημένους σε πολύ μεγάλη γωνία

Κρατήστε τη γραμμή του χεριού σας με τους καρπούς σας σε μια ουδέτερη θέση (όπως όταν κάνετε χειραψία με κάποιον). Βεβαιωθείτε ότι η μύτη της σέλας σας δεν έχει κλίση προς τα κάτω πράγμα που θα σας έκανε να μετατοπίζετε το βάρος σας προς τα εμπρός και επάνω στα χέρια σας.

Πόνος στον αυχένα

Συνήθως οι πόνοι στον αυχένα έρχονται όταν βρισκόμαστε σε ένταση για μεγάλο χρονικό διάστημα και πιέζουμε υπερβολικά του ώμους και το πάνω μέρος της πλάτης.

Η σωστή θέση οδήγησης για να μην έχετε προβλήματα με τον αυχένα σας είναι η εξής: καθώς ποδηλατείτε και πιάνετε το τιμόνι από το πάνω μέρος , κοιτάξτε τον μπροστινό τροχό. Το τιμόνι θα πρέπει να σας κόβει την ορατότητα και να μην μπορείτε να δείτε το κέντρο του μπροστινού σας τροχού. Επίσης χαλαρώστε τους ώμους σας καθώς ποδηλατείτε. Δεν βοηθάει στην απόδοση η σφιγμένη στάση.

Πόνος στους αστραγάλους

Ο πόνος που νιώθετε στην περιοχή του αστραγάλου είναι το πιο πιθανό να προέρχεται από τενοντίτιδα στον αχίλλειο τένοντα το οποίο συμβαίνει συνήθως μετά από πολύωρη ποδηλασία ή από πίεση στις μύτες.

Στην περίπτωση αυτή πρέπει να τοποθετηθεί άμεσα πάγος, να γίνει μασάζ στην περιοχή του πόνου και αν το προτείνει και ο γιατρός χρήση αντι- φλεγμονώδους εάν έχει κάνει φλεγμονή, πράγμα πολύ συχνό στους ποδηλάτες.

Όλα αυτά που σας αναφέραμε θα σας βοηθήσουν και προληπτικά για να μην έχετε πόνους ή για να αντιληφθείτε καλύτερα γιατί πονάτε. Σε κάθε περίπτωση συστήνουμε να πάτε αμέσως σε γιατρό – κατά προτίμηση αθλητικό ορθοπεδικό- για να σας κάνει διάγνωση και να μην πειραματίζεστε με διάφορα γιατροσόφια.

Πηγή: cycle365.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Οι ασκήσεις που θα σε ανακουφίσουν από τους πόνους στη μέση
  • Γιατί αξίζει να προπονηθείς πάνω σε ένα ποδήλατο
  • Τι κερδίζουν όσοι κάνουν καθημερινά ποδήλατο;
  • Πώς θα εξαφανίσετε το «σωσίβιο» κάνοντας ποδήλατο!
  • Ποδήλατο: Γυμναστική πάνω σε 2 τροχούς
  • Τα κυριότερα συμπτώματα έλλειψης ψευδαργύρου και τι πρέπει να κάνετε
loading...