Κάντε τη ζωή σας... ποδήλατο

  • Κατηγορία Bicycle
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

«Εάν θέλετε να κερδίσετε περισσότερα χρόνια ζωής, ξεκινήστε το ποδήλατο», συμβουλεύουν Βρετανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “British Medical Journal”, τα άτομα που μετακινούνται καθημερινά με ποδήλατο, «θωρακίζονται» για διάφορες ασθένειες ή παθήσεις.

«Είναι η μεγαλύτερη μελέτη σχετικά με τους τρόπους μετακίνησης και τις επιπτώσεις στην υγεία και αποδεικνύει με ακρίβεια ότι η ποδηλασία μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Τζέισον Γκιλ.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης μελέτησαν τις συνήθειες μετακίνησης 264.000 ανδρών και γυναικών, με μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη.

Αξιολόγησαν την υγεία τους επί πέντε χρόνια και κατέγραψαν αν είχαν εμφανίσει καρκίνο, καρδιακές παθήσεις ή απεβίωσαν από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν καθημερινά το ποδήλατο ως μεταφορικό μέσο για να πηγαίνουν στην δουλειά τους είχαν,
- 41% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία,
- 45% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και
- 46% μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη διαδρομή έκανε κάποιος με το ποδήλατο, τόσο μεγαλύτερο φαίνεται να ήταν το όφελος για την υγεία του. Η μελέτη έδειξε ότι η ποδηλασία, ακόμη και σε μικρές αποστάσεις, είναι πιο ευεργετική από το περπάτημα.

Όσοι περπατούσαν καθημερινά είχαν κατά 27% μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, συγκριτικά με εκείνους που χρησιμοποιούσαν το αυτοκίνητο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Και το περπάτημα καλό είναι
Το όφελος, όπως έδειξε η μελέτη, ήταν αισθητό και για όσους περπατούσαν κάθε εβδομάδα, περισσότερα από δέκα χιλιόμετρα.
Ωστόσο, το περπάτημα δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου ή άλλων χρόνιων προβλημάτων υγείας, μάλλον επειδή τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα δεν ασκούνταν για αρκετό καιρό, ώστε να έχουν τα οφέλη της συστηματικής δραστηριότητας.

Κάντε ποδηλατοδρόμους
Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι επιστήμονες κάνουν έκκληση να γίνουν περισσότεροι ποδηλατόδρομοι, με στόχο την πρόληψη μακροχρόνιων ασθενειών, αλλά και την καθημερινή ευεξία των ποδηλατών.
“Πρέπει να υπάρξει στρατηγική διευκόλυνσης της μετακίνησης με ποδήλατο όπως λωρίδες ποδηλασίας, ενοικιάσεις ποδηλάτων πόλης ή επιδοτούμενα προγράμματα αγορών ποδηλάτων, με απώτερο σκοπό την βελτίωση της δημόσιας υγείας. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια βαθμιαία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται τα συστήματα μεταφορών όπως γίνεται στις Κάτω Χώρες και τη Σκανδιναβία, όπου η ποδηλασία είναι μέρος της καθημερινότητας των πολιτών και οι πόλεις είναι χτισμένες γύρω από αυτήν”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Τζέισον Γκιλ.

Πηγή: valueforlife.gr

2222banner

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Γιατί το να είσαι πρωινός τύπος κάνει τη ζωή σου καλύτερη
  • Tα λάθη που κάνεις μετά την προπόνηση και σε κρατούν... πίσω!
  • Πόσα χρόνια από τη ζωή χάνονται με κάθε τσιγάρο ή ποτό;
  • Γιατί αξίζει να προπονηθείς πάνω σε ένα ποδήλατο
  • Τι κερδίζουν όσοι κάνουν καθημερινά ποδήλατο;
  • Μύθος ο υγιής παχύς άνθρωπος
loading...