mobadv

Βγείτε από το στρες : Διαφραγματική Αναπνοή

  • Γράφτηκε από 
  • Κατηγορία Health
Κύριο Βγείτε από το στρες : Διαφραγματική Αναπνοή
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από τον Φώτη Χατζηνικολάου, Personal Trainer

 

Δουλειά, παιδιά, σχέση, φίλοι, γυμναστική, κακός ύπνος, αν στο σπίτι έχουμε όσπρια ή πίτσα, τι θα γίνει στο αγαπημένο μας τούρκικο, σκυλιά, γατιά, παπαγάλοι, pet dragons και άλλα πολλά.

 

Τί είναι όλα τούτα; Πέρα από δυσκολίες στην καθημερινότητα μας, είναι επίσης και “ευκαιρίες” για να νοιώσουμε αυτό το γνωστό σε όλους μας στρες.

Χωρίς να θέλω να μπω στο επιστημονικό κομμάτι του τι ακριβώς είναι στρες και να κινδυνεύσω να πατήσετε όλοι Ctrl + W στο άρθρο που διαβάζετε, θα περιοριστώ στο να πω ότι ενώ λίγο στρες είναι καλό για τον οργανισμό, πολύ στρες μπορεί να είναι εξαιρετικά άσχημο.

Γιατί στην τελική όμως είναι τόσο άσχημο το πολύ στρες; Ο οργανισμός χρειάζεται να έχει φάσεις όπου αναρρώνει και φάσεις όπου στρεσάρεται και οι φάσεις αυτές θα θέλαμε να είναι σε μια ισορροπία. Όταν οι περίοδοι του στρες είναι σε περίσσιο βαθμό τότε έχουμε αρκετά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, προβλήματα στο στομάχι, προβλήματα με τον ύπνο, άγχος, κατάθλιψη, τάσεις για υπερβολική κατανάλωση φαγητού και άλλα πολλά.

Καταλαβαίνετε ελπίζω,πως δεν είναι αστείο πράγμα το υπερβολικό στρες. Σίγουρα δεν μπορούμε να δείξουμε με το δάχτυλο το στρες και να πούμε ότι οφείλεται μόνο του για όλα τα παραπάνω προβλήματα, αλλά σε μία ολιστική προσέγγιση, πρέπει να ληφθεί υπόψιν.

Ένας από τους πιο άμεσους τρόπους για να σταματήσουμε να νοιώθουμε στρεσαρισμένοι και να αφήσουμε το σώμα να ξεκουραστεί, είναι να δώσουμε στον εγκέφαλό μας το σήμα πως “όλα είναι εντάξει, δεν είναι ανάγκη να αισθάνεσαι στρεσαρισμένο ”

no_shit

Τρομερό έτσι; Πιστεύω μόνο και μόνο η παραπάνω φράση δικαιολογεί μια τιμή 100000 ευρώ,προκειμένου να δώσω μια τέτοια συμβουλή.

Σε μια πιο πρακτική προσέγγιση όμως, πως μπορούμε να δώσουμε το ανάλογο σήμα;

Ο πιο εύκολος τρόπος που έχω βρει από την έρευνά μου στο διαδίκτυο αλλά και σε πιο σοβαρή βιβλιογραφία, είναι με το να κάνουμε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε σωστά το διάφραγμα κατά την αναπνοή.

Πώς καταλαβαίνουμε αν χρησιμοποιούμε σωστά το διάφραγμα;

Τοποθετούμε τη μία παλάμη στην κοιλιά μας και την άλλη στο στήθος μας και αρχίζουμε και αναπνέουμε, με έμφαση στην εισπνοή μας. Παρατηρούμε ποια από τις δύο περιοχές σηκώνεται κατά την διάρκεια της.

Αν είναι η περιοχή της κοιλιάς, σταματήστε να διαβάζετε, δεν έχετε κάποιο όφελος από το άρθρο αυτό.

Αν είναι η περιοχή του στήθους, τότε δεν εισπνέετε καλά και έχετε προοπτικές για μείωση στρες!

Πώς μπορούμε να αναπνεύσουμε σωστά;

Η πιο απλή άσκηση για να αρχίσουμε να εισπνέουμε σωστά, είναι μια άσκηση γνωστή ως “κροκοδείλια αναπνοή” που χρησιμοποιείται είτε από φυσιοθεραπευτές είτε από δασκάλους Yoga (αν και δεν είμαι σίγουρος για το τελευταίο).

Στο παρακάτω video, ο Τιμόθεος Anderson δίνει την πιο απλή περιγραφή της εν λόγω άσκησης. Αγνοήστε λίγο την πρότασή του πως μια τέτοια διαδικασία μπορεί να προκαλέσει χάσιμο λίπους καθώς δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη και δώστε έμφαση στο κομμάτι της εκτέλεσης

Εξαιρετικά απλό εργαλείο με πολύ καλό και άμεσο feedback για το σώμα μας.

Γιατί όλα αυτά; (Science incoming!)

Η σωστή χρήση του διαφράγματος (εξού και ο τίτλος του άρθρου) βοηθά να “παίζουμε” στα δάχτυλα τις λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματός μας και τις 2 κατηγορίες του, του συμπαθητικου και του παρασυμπαθητικού συστήματος.

Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα έχει να κάνει με δράση και άγχος (στα αγγλικά fight or flight). Είναι το κύριο σύστημα που λειτουργεί όταν νοιώθουμε κάποια απειλή ή κάποιον παράγοντα που θα μας στρεσάρει στο περιβάλλον μας.

Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα έχει να κάνει με ηρεμία και πέψη (στα αγγλικά rest and digest) . Είναι το κύριο σύστημα που λειτουργεί όταν δεν έχουμε κάποια απειλή στο περιβάλλον μας και μπορούμε να ηρεμήσουμε.

Το πρόβλημα με το σημερινό τρόπο ζωής είναι ότι περνάμε πολύ καιρό σε δράση και άγχος και πάρα πολύ λίγο χρόνο για ηρεμία και πέψη με αποτέλεσμα το δεύτερο σύστημα να μην έχει όσο χρόνο χρειάζεται για να φέρει την ισορροπία στο σώμα μας.

Με τη σωστή χρήση του διαφράγματος μαθαίνουμε να βοηθάμε τις διαδικασίες του παρασυμπαθητικού συστήματος να βρουν τον δρόμο τους στην καθημερινότητά μας, να χαλαρώσουμε πραγματικά και να χωνέψουμε το σουβλάκι που μόλις φάγαμε.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο που μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς καθόλου εξοπλισμό μόλις το μάθουμε και σίγουρα τρόπος για να βελτιώσουμε την υγεία μας κατά πολύ! Πειραματιστείτε λοιπόν σήμερα και πείτε μου πως το νοιώθετε!

 

http://souvlaki-fitness.com/

 

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014 15:08
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Γυμνάστε τους κοιλιακούς σας μόνο με την αναπνοή (video)
  • Τα πράγματα που πρέπει να κάνεις μόλις ξυπνήσεις!
  • 10+1 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις υπερβολικό στρες
  • Πώς η κορτιζόλη - η ορμόνη του στρες - μας παχαίνει
  • Πώς αντιδρά το σώμα σε στρεσογόνες συνθήκες;
loading...