mobadv

«Πίνε 8 ποτήρια νερό καθημερινά»: Μύθος ή Πραγματικότητα;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Στους ενήλικες πάνω από το 70% του σώματος είναι νερό και γενικά το ήμισυ του ολικού ποσού του νερού του οργανισμού βρίσκεται στου μύες. Τι άλλο όμως, γνωρίζουμε γι αυτή την πολύτιμη πηγή ζωής, το νερό και τι απ όλα αυτά που νομίζουμε ότι ξέρουμε ισχύουν στη πραγματικότητα; Οι περισσότεροι έχετε ακούσει τη σύσταση ότι πρέπει να καταναλώνετε 8 ποτήρια ή αλλιώς 2 λίτρα νερού ημερησίως για να καλύψετε τις ανάγκες σας, να ενυδατώσετε τον οργανισμό, να εκτελεστούν στο σώμα διάφορες λειτουργίες και γιατί όχι να χάνετε και βάρος. Έτσι λοιπόν, μπαίνετε στη διαδικασία να μετράτε ξανά και ξανά τα ποτήρια σας μέχρι να φτάσετε το σημαντικό όριο των 8 ποτηριών.

Πώς προέκυψε η σύσταση «8 ποτήρια νερό την ημέρα»;

Όλα ξεκίνησαν το 1945, όταν η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Διατροφής δημοσίευσε: «Ένα κατάλληλο όριο πρόσληψης νερού στις περισσότερες περιπτώσεις για τους ενήλικες είναι 2 με 2,5 λίτρα ημερησίως», με μεγάλο μέρος αυτού του ορίου να περιέχεται στις τροφές. Στη συνέχεια, οι εταιρίες εμφιαλωμένων νερών προώθησαν αυτή τη συμβουλή ως μήνυμα δημόσιας υγειάς. Η Danone, για παράδειγμα, η γαλλική εταιρεία που εμφιαλώνει το Evian, συνιστά την κατανάλωση δύο λίτρων νερού (ή οκτώ μεγάλων ποτηριών) την ημέρα ως «την απλούστερη και πιο υγιεινή συμβουλή που μπορεί κανείς να δώσει για την αφυδάτωση». Ισχυρίζεται, επίσης, ότι «ακόμη και η ήπια αφυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη διάφορων ασθενειών. Επομένως, η σύσταση σχετικά με την κατανάλωση 8 ποτηριών νερού ημερησίως, καθοδηγήθηκε από κατεστημένα συμφέροντα παρά για λόγους υγείας, προσθέτει ο αρθρογράφος Speros Tsindos, του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του πανεπιστημίου La Trobe της Βικτώρια, το 2012.

Τι πραγματικά ισχύει;

Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ανάγκες σε νερό, ανάλογα το φύλο, την ηλικία, τη σωματική του δραστηριότητα αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες. Επίσης, το νερό μπορεί να αποτελεί μία κύρια επιλογή αλλά δεν είναι και το μοναδικό μέσο ενυδάτωσης. Στην πραγματικότητα νερό προσλαμβάνουμε από όλα τα υγρά ροφήματα, όπως καφέ, τσάι, χυμοί αλλά και από διάφορα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Έχει υπολογιστεί ότι το 20-30% των υγρών που χρειαζόμαστε καθημερινά προέρχεται από τα στερεά τρόφιμα, ενώ το 70-80%από το νερό και τα μη αλκοολούχα ποτά που καταναλώνονται ημερησίως. Οι νέες συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) το 2010, αναφέρουν ότι η ημερήσια επαρκή πρόσληψη νερού είναι για τις γυναίκες τα 2λίτρα, ενώ για τους άνδρες τα 2,5 λίτρα προερχόμενη όμως, όχι μόνο από το πόσιμο νερό αλά και από τις υπόλοιπες πηγές (τρόφιμα). Επομένως, πέρα από το νερό καταναλώστε και άλλα μη αλκοολούχα ποτά ημερησίως, αλλά και τροφές πλούσιες σε νερό, εξασφαλίζοντας έτσι την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σας και καλύπτοντας τις προσωπικές σας ανάγκες.

http://www.sportylife.gr/

 

 

 

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Συμβουλές για σωστή ενυδάτωση το καλοκαίρι
  • Μάθε πόσο νερό χρειάζεσαι πραγματικά στη προπόνηση
  • Τι μπορεί να μας προσφέρει ένα ποτήρι νερό κάθε πρωί
  • Τι να προσθέσετε στο νερό για αποτοξίνωση;
  • Το απλό τρικ για να καταλάβεις αν πίνεις αρκετό νερό
  • Οι κίνδυνοι που κρύβει ένα ποτήρι νερό όταν έχει μείνει όλη νύχτα στο κομοδίνο
loading...

GIF ISO FINAL 1