Οι 7 συνδυασμοί τροφίμων που πρέπει να αποφεύγουμε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Για να μην δημιουργήσεις άθελά σου πρόβλημα στον οργανισμό σου...

Υπάρχουν μερικά ζευγάρια τροφών που δεν «δένουν» και πολύ καλά, κυρίως επειδή ο συνδυασμός δύο συγκεκριμένων διατροφικών στοιχείων οδηγεί στο φούσκωμα, στην απότομη αύξηση του σακχάρου ή στην ελλιπή απορρόφηση πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

1. Μαύρο τσάι + γάλα

Το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν ενάντια στη φλεγμονή. Ωστόσο, η προσθήκη γάλακτος στο τσάι, μια κλασική βρετανική συνήθεια που πολλοί αγαπούν, εξουδετερώνει τη θετική επίδραση των αντιοξειδωτικών.

2. Αλκοολούχα ποτά + καφές

Πολλοί επιλέγουν να πιούν έναν καφέ προκειμένου να αντισταθμίσουν τη νύστα ή τη ζάλη του ποτού, όμως η τόνωση που δίνει ο καφές καλύπτει επιφανειακά την επίδραση του αλκοόλ κι έτσι δεν γίνεται αντιληπτή η πραγματική κατάσταση μέθης στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός. Το ίδιο ισχύει όταν συνδυάζεται ένα αλκοολούχο ποτό με ένα ενεργειακό ποτό που περιέχει καφεΐνη.

3. Φακές + κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί περιέχει σύνθετες ουσίες που ονομάζονται τανίνες. Όταν οι τανίνες αναμειγνύονται με σίδηρο που προέρχεται από φυτικά προϊόντα, όπως ο σίδηρος που περιέχουν οι φακές και η σόγια, μειώνεται η απορρόφηση του πολύτιμου μετάλλου.

4. Φρούτα με γιαούρτι

Ο συνδυασμός φρούτων και γαλακτοκομικών δεν είναι και τόσο καλός για τον οργανισμό. Τα γαλακτοκομικά προκαλούν δυσκοιλιότητες, φράσσουν το ιγμόριο, εξασθενούν το ανοσοποιητικό και οξύνουν τα συμπτώματα των αλλεργιών.

Όταν συνδυάζονται με φρούτα όλα τα παραπάνω συμπτώματα επιδεινώνονται.

Για αυτό καταναλώστε το αγελαδινό (ή ακόμα καλύτερα κατσικίσιο ή πρόβειο) γιαούρτι σας χωρίς προσθήκες.

5. Αμυλούχοι υδατάνθρακες + ντομάτες

Οι ντομάτες είναι ένα όξινο φρούτο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όταν καταναλωθεί ταυτόχρονα με αμυλούχους υδατάνθρακες όπως είναι το ρύζι και οι γλυκοπατάτες. Μεταξύ άλλων αυτός ο συνδυασμός ευθύνεται για δυσπεψία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και άλλα πεπτικά προβλήματα.

Ορισμένοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι οι ντομάτες με το άμυλο μπορούν να προκαλέσουν μεταγευματική υπόταση.

6. Εσπεριδοειδή + σιρόπι για τον βήχα

Τα εσπεριδοειδή όπως τα μοσχολέμονα (λάιμ) αναστέλλουν ή εμποδίζουν τη λειτουργία των ενζύμων που δημιουργούν τις στατίνες, δηλαδή τις ουσίες που μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα.

Οι στατίνες (ατορβαστατίνη, σιμβαστατίνη, λοβαστατίνη, πραβαστατίνη, φλουβαστατίνη, ροσουβαστατίνη) παρεμποδίζουν τη διαδικασία σύνθεσης της χοληστερίνης στο ήπαρ (όπου παράγεται το 75% της χοληστερίνης του οργανισμού).

Μια γνωστή φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται για την απόχρεμψη, η δεξτρομεθορφάνη, μπορεί να συγκεντρωθεί σε απαγορευτικά επίπεδα στο αίμα καθώς ο οργανισμός αποτυγχάνει να δημιουργήσει στατίνες. Αυτό μεταφράζεται σε αυξημένες παρενέργειες από τη λήψη του φαρμάκου, όπως οι παραισθήσεις και η αϋπνία.

Για αυτό, λοιπόν, καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση χυμού λάιμ όταν πίνετε σιρόπι για τον βήχα.

7. Ζωική πρωτεΐνη + άμυλο

Η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης ταυτόχρονα με υδρογονάνθρακες (ας πούμε μοσχαρίσιο κρέας με μακαρόνια) εξουδετερώνει τα οφέλη και των δύο μακροθρεπτικών συστατικών (μακροθρεπτικά συστατικά είναι οι πρωτεΐνες, τα λιπίδια (λίπη) και οι υδατάνθρακες.

Είναι τα κύρια συστατικά των τροφίμων και αποτελούν είτε τα βασικά συστατικά από τα οποία «κτίζεται» το σώμα μας).

Τα διαφορετικά πεπτικά ένζυμα συγκρούονται και προκαλούν αέρια, τυμπανισμό, δυσπεψία και δυσφορία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Φτιάξε σώμα από ατσάλι!
  • Πώς να περιποιηθείς πρόσωπο, μαλλιά και σώμα το χειμώνα
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Οι ισομετρικές ασκήσεις φέρνουν θηριώδη δύναμη και γραμμωμένο σώμα
  • Πώς θα φτιάξεις σώμα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!
  • Πώς να συνδυάσεις γυμναστική με νηστεία
loading...