mobadv

Καρύδια, ότι καλύτερο για τον οργανισμό σου!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Tα καρύδια είναι χειμωνιάτικοι ξηροί καρποί και περιέχουν τις περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες σε σύγκριση με όλους τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς.

Θεωρούνται από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης, περιέχουν μεγάλη ποσότητα συμπλέγματος βιταμινών Β και βιταμίνη Ε. Είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στη μείωση της χοληστερίνης. Τα καρύδια είναι καλή πηγή απαραίτητων μετάλλων για τον οργανισμό.

Η συστηματική κατανάλωση καρυδιών συντελεί σε υγιή καρδιά, ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, τα καρύδια αυξάνουν τη γονιμότητα στις γυναίκες και δυναμώνουν το σπέρμα.

Με αφορμή πρόσφατη έρευνα, η οποία κατατάσσει τα καρύδια ανάμεσα στις 5 τροφές που πρέπει να τρώει κάθε γυναίκα για να έχει καλή ψυχική και σωματική υγεία στα βαθιά γεράματα (οι άλλες 4 τροφές είναι το πορτοκάλι και ο χυμός του, το μήλο, το αχλάδι και το μαρούλι), ρίχνουμε μία ματιά στους κορυφαίους λόγους για τους οποίους αξίζει να τα εντάξεις στη διατροφή σου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μία σειρά ερευνών, τα καρύδια:

Παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής

Προ τριετίας, μεγάλη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine, έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση καρυδιών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 40% και από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 55%, ενώ παράλληλα μειώνει κατά 39% τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Την ίδια χρονιά, μία ακόμα μεγαλύτερη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine από ερευνητές του Χάρβαρντ, με 120 χιλιάδες συμμετέχοντες, κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα: η κατανάλωση ξηρών καρπών οδηγεί σε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

Προστατεύουν απέναντι στον καρκίνο

Παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των καρυδιών, δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων. Η μελέτη έγινε με γυναίκες συμμετέχουσες, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες.

Άλλη έρευνα, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Marshall, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition and Cancer, έδειξε ότι μία καθημερινή κατανάλωση 60 γραμμαρίων καρυδιών μπορεί να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού έως και 50%.

Είναι ασπίδα κατά του διαβήτη

Όπως όλα τα είδη ξηρών καρπών, τα καρύδια συνδέονται με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, εφόσον καταναλώνονται σε σταθερή εβδομαδιαία βάση. Ειδικότερα για τις γυναίκες, η τακτική κατανάλωση καρυδιών συνδέθηκε με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σε σχετική μελέτη του 2013.

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα καρύδια έχουν πολλά οφέλη για τον εγκέφαλο, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ενισχύουν τη μνήμη και ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία. Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας για Αναπτυξιακές Αναπηρίες της Νέας Υόρκης, έδειξε ότι τα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν στη μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στην εν λόγω έρευνα, όπως αναφέρει η Washington Post, διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση 30-45 γραμμαρίων καρυδιών μπορεί να ενισχύσει τις ικανότητες μάθησης και μνήμης, να βελτιώσει τις κινητικές δεξιότητες και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Θωρακίζουν την υγεία της καρδιάς

Τα καρύδια είναι τα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά μέλη της οικογένειας των ξηρών καρπών και από τα πλουσιότερα ανάμεσα σε όλα τα τρόφιμα από φυτά. Παράλληλα, είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ως αποτέλεσμα, είναι από τους καλύτερους φίλους της καρδιάς, καθώς τη θωρακίζουν απέναντι σε καρδιαγγειακές νόσους, ενώ παράλληλα την κρατούν υγιή, μειώνοντας την "κακή" χοληστερόλη.

Εξάλλου, σύμφωνα με σειρά ερευνών, τα καρύδια δεν σταματούν εδώ. Μεταξύ άλλων, έχουν συνδεθεί με ενίσχυση του ανοσοποιητικού, μείωση των επιπέδων άγχους, ενίσχυση της ποιότητας του σπέρματος, ενώ παράλληλα έχει διαπιστωθεί ότι είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της αυπνίας αλλά και ο ρόλος τους για την καλύτερη εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Διατροφή με υδατάνθρακες: Έτσι χάνουν λίπος οι bodybuilders
  • 5 τροφές που προκαλούν κυτταρίτιδα
  • Διατροφή για αρθρίτιδα: Ποιες 6 τροφές να αποφεύγετε
  • Η συμβολή του μαγνήσιου στην άσκηση
  • Ο bodybuilder που ισχυρίζεται ότι με ένα γεύμα την μέρα εξασφαλίζεις υγεία και ζωτικότητα
  • Πως η άσκηση με βάρη μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης
loading...

GIF ISO FINAL 1