5 ερωτήματα για το ανθρώπινο σώμα που δεν έχουν απαντηθεί

Όλοι γνωρίζουμε πως τα δακτυλικά μας αποτυπώματα είναι τόσο μοναδικά που κανένας άνθρωπος δεν έχει ίδια με κανενός άλλου.

Το μεγάλο μυστήριο ωστόσο έχει να κάνει με την ίδια την ύπαρξη των δακτυλικών αποτυπωμάτων: γιατί έχουμε αυτά τα περίεργα και μοναδικά σχέδια στα δάκτυλα μας;

Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι ήταν εκεί για να βοηθούν τα ανθρώπινα δάχτυλα να πιάνουν πράγματα. Ωστόσο αποδείχθηκε ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα μειώνουν το δέρμα μας και άρα δυσκολεύουν τελικά τα δάκτυλα να έρθουν σε επαφή με αντικείμενα παρά με άψογα απαλά δάχτυλα. Υπάρχουν μερικές θεωρίες που τα συνδέουν με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους αλλά όπως και να έχει οι επιστήμονες ποτέ δεν μπόρεσαν να δώσουν μια οριστική εξήγηση.

Τα δακτυλικά αποτυπώματα πάντως δεν είναι τα μοναδικά σημεία στο σώμα μας που τα περιβάλει ένα μυστήριο. Υπάρχουν και άλλα ερωτήματα σχετικά με τους ανθρώπους που δεν έχει βγει νόημα. Όπως για παράδειγμα τα παρακάτω:

Γιατί έχουμε σκωληκοειδή απόφυση;
Με δεδομένο πως είναι ένα όργανο που προκαλεί πολύ πόνο σε πολλούς ανθρώπους και που η αφαίρεσή του δεν έχει καμία απολύτως επίδραση στο σώμα μας, η σκωληκοειδής απόφυση φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερα ζόρια από ό, τι αξίζει.

Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες, θεωρούσαν πως όταν ο άνθρωπος έτρωγε μόνο φυτά χρειάζονταν ένα εξάρτημα για την πέψη. Κατά την εξέλιξη της ανθρωπότητας, όταν και ο άνθρωπος έγινε παμφάγος, το εν λόγω όργανο δεν είχε καμία πραγματική λειτουργία. Ωστόσο, μια άλλη θεωρία που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στην επιστημονική κοινότητα τον τελευταίο καιρό, αναφέρει ότι το η σκωληκοειδή απόφυση στην πραγματικότητα στεγάζει και προστατεύει μια σειρά από καλά βακτήρια.

Γιατί έχουμε ένα «καλό» χέρι;
Είμαστε τόσο συνηθισμένοι να έχουμε ένα «καλό» χέρι που το θεωρούμε δεδομένο ως φαινόμενο. Αλλά αν το καλοσκεφτούμε, το γεγονός ότι έχουμε ένα χέρι με σημαντικά καλύτερη λειτουργικότητα από το άλλο φαίνεται λίγο περίεργο.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα γνωρίζουμε για την εξέλιξη και με βάση το ότι ο άνθρωπος θεωρείται το πιο ικανό ον, γιατί δεν εξελιχθήκαμε ώστε να έχουμε δύο χέρια με τις ίδιες δυνατότητες; Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια αναφορικά με το ανθρώπινο σώμα. Φυσικά, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα δύο χέρια με την ίδια ευκολία αλλά είναι οι εξαιρέσεις.

Γιατί χασμουριόμαστε;
Χασμουριόμαστε από τότε που βρισκόμαστε στη μήτρα και όμως οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμη εξηγήσεις για το γιατί το κάνουμε. Ενώ υπάρχουν μπόλικες θεωρίες, ο πραγματικός λόγος παραμένει ένα μυστήριο.

Μια θεωρία λέει ότι χασμουριόμαστε για να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του εγκεφάλου μας, καθώς η στέρηση του ύπνου ή η πλήξη μπορεί να προκαλέσει την πτώση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου μας. Μια άλλη θεωρία λέει δείχνει ότι χασμουριόμαστε για να δώσουμε στο σώμα μας ένα τράνταγμα, καθώς τα καρδιακά μας ποσοστά τείνουν να αυξάνονται μετά το χασμουρητό. Ίσως και οι δύο θεωρίες να είναι αληθινές.

Γιατί έχουμε ομάδες αίματος;
Οι διαφορετικοί τύποι αίματος των ανθρώπων παρέχουν ενδείξεις για την εξελικτική ιστορία τους. Διαφορετικοί τύποι αίματος έχουν ποικίλες ικανότητες για την καταπολέμηση διαφορετικών λοιμώξεων και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι άρχισαν να εξελίσσονται περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια πριν.

«Η εξέλιξη παρήγαγε μια θαυμάσια ποικιλία ανθρώπινων αιματολογικών τύπων που βλέπουμε και αναγνωρίζουμε πλέον», λέει ο ο Δρ. Μοχάμαντ Μομπάγιεντ της ProMedica Hematology / Oncology Associates. Αυτό που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν είναι το γιατί το ανθρώπινο αίμα εξελίχθηκε έτσι. «Δεν υπάρχουν ικανοποιητικές θεωρίες όσον αφορά γιατί το αίμα διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων», λέει ο Δρ. Μομπάγιεντ.

Γιατί ονειρευόμαστε;
«Οι άνθρωποι κοιμούνται σχεδόν στο ένα τρίτο της ζωής τους όμως η επιστήμη έχει ακόμα ελάχιστη κατανόηση για το πώς και γιατί ονειρευόμαστε», λέει ο Κάλεμπ Μπέικ, ειδικός υγείας και ευεξίας για το Maple Holistics. Μια δημοφιλής θεωρία λέει πως το όνειρο είναι ο τρόπος που ο εγκέφαλός μας ταξινομεί τις μνήμες της ημέρας, αποφασίζοντας ποιες είναι πολύτιμες και ποιες άχρηστες. Πολλοί επιστήμονες, ωστόσο, πιστεύουν ότι το όνειρο δεν εξυπηρετεί πραγματικά καμία πραγματική λειτουργία και ότι είναι απλά μια λειτουργία του ασυνείδητού μας.

Πηγή: runnfun.gr

001 xtreme

Καλοκαίρι και άσκηση στην παραλία: Ποια είναι η καλύτερη;

Αρχίζοντας από το στενό μας περιβάλλον και προχωρώντας στο ευρύτερο κοινό, μπορούμε να διαπιστώσουμε μια αναμφισβήτητη αλήθεια: οι περισσότεροι σύγχρονοι πολίτες δεν αφιερώνουν καθόλου χρόνο για άσκηση. Ακόμα και στις καθημερινές τους δραστηριότητες δεν καταβάλουν καμία προσπάθεια για περαιτέρω εξάσκηση. Για παράδειγμα οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ασανσέρ αντί για τα σκαλοπάτια ή το αυτοκίνητο τους για κοντινές αποστάσεις.

Οι ανέσεις που μας παρέχονται σήμερα με την πρόοδο της επιστήμης διευκολύνουν τη ζωή μας, όμως με αυτό τον τρόπο οδηγούμαστε σε υποκινητικότητα με συνέπειες την σωματική αδυναμία και την ψυχοπνευματική κατάπτωση. Οι πόνοι στη μέση και στις αρθρώσεις είναι το αποτέλεσμα που απορρέει από την έλλειψη άσκησης. Παρακάτω θα αναπτύξουμε βασικούς τρόπους που βοηθούν στην καλή σωματική υγεία και στην ευεξία του οργανισμού γενικότερα.

Για να είναι υγιής ένας ανθρώπινος οργανισμός θα πρέπει να ταυτίσει την ζωή του με την κίνηση. Ουσιαστικός ρόλος της γύμνασης είναι η ενδυνάμωση του οργανισμού και η βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τους καλοκαιρινούς μήνες οι άνθρωποι κάνουν διάφορα σπορ προκειμένου να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. Το καλοκαίρι ενδείκνυται για έναρξη της άσκησης. Μερικά από τα βασικότερα αθλήματα που συνηθίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το κολύμπι, το beach volley, οι ρακέτες, το θαλάσσιο σκι κ.α.

Άσκηση στο νερό και οφέλη στην υγεία
Η άσκηση στο νερό προσφέρει θεαματικές αλλαγές διότι γυμνάζει όλο το σώμα, μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού, βοηθά στο αδυνάτισμα και μειώνει την κυτταρίτιδα. Διευκολύνει την κίνηση και συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και ελαχιστοποιεί την επιβάρυνση στα οστά και τις αρθρώσεις. Το κολύμπι ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού, ενισχύει την αντοχή και απομακρύνει την ένταση και το στρες. Ακόμα, βελτιώνει την λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και τονώνει το κυκλοφορικό μειώνοντας την φλεβίτιδα.

Για ποιους ενδείκνυται το κολύμπι;
Το κολύμπι απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, σε εγκύους, παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα, σε άτομα με καρδιακές παθήσεις, υπερτασικά, άτομα με ειδικές ικανότητες, αρθριτικά, προβλήματα στη μέση, στα κάτω άκρα, καθώς και σε άτομα που παρουσιάζουν έντονη εφίδρωση, άτομα που βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης ύστερα από τραυματισμό ή επέμβαση.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στα άτομα με άσθμα ή προβλήματα καρδιάς που κρίνετε απαραίτητη η ιατρική συμβουλή. Η άσκηση στο νερό ενδείκνυται για την πρόληψη της οστεοπόρωσης αλλά όχι για την αντιμετώπιση της.

Βασική προϋπόθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης στο νερό είναι να ελέγχουμε την αναπνοή μας. Μην ξεχνάμε όταν αθλούμαστε να εισπνέουμε από το στόμα και να εκπνέουμε από τη μύτη.

Η πετοσφαίριση στην άμμο, το λεγόμενο σε όλους beach volley
Αποτελεί ίσως την πιο ευχάριστη αλλά και πιο επίπονη άσκηση από πλευράς αθλοπαιδιών που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε στην παραλία. Οι κανονισμοί είναι σχεδόν κοινοί με το βόλλεϋ στη σάλα, το γεγονός όμως ότι παίζετε με λιγότερους παίκτες κάτω από αντίξοες συνθήκες (ήλιο, άμμο, αέρα) το καθιστούν ιδιαιτέρως κοπιαστικό, γεγονός που μεταφράζεται φυσικά στην απώλεια πολλών θερμίδων καθώς συνδυάζει αερόβια με αναερόβια άσκηση.

Αναφορικά με το beach volley λοιπόν θα λέγαμε ότι στην αρχή για τους αρχάριους ίσως υπάρχει μία μικρή δυσκολία στο να κρατηθεί η μπάλα στον αέρα, όταν όμως γίνει συνήθεια η ψυχαγωγία που μπορεί να προσφέρει η άσκηση αυτή είναι κάτι το μοναδικό στα αθλήματα της παραλίας.

Τζόκινγκ
Για τους μοναχικούς και όχι μόνο τύπους δεν υπάρχει καλύτερη άσκηση από το ελαφρύ τρέξιμο στην άκρη της θάλασσας. Το τρέξιμο πρέπει να γίνεται σε επίπεδη άμμο και αν είναι δυνατό να μην υπάρχουν πολλές πέτρες για την αποφυγή τραυματισμών.

Το τέμπο που πρέπει να κρατάμε είναι τέτοιο ώστε να μην ξεπερνάμε τους 130 με 140 σφυγμούς ανά λεπτό, άλλωστε σε αυτές τις τιμές έχουμε καύση του λίπους, ενώ συνίσταται επίσης και τρέξιμο με αυξομείωση ταχύτητας γεγονός που σε συνδυασμό με την εναλλαγή των τοπίων που προσφέρει το τρέξιμο βοηθάει στο να μην κουραζόμαστε πνευματικά.

Ρακέτες
Ίσως το πιο διάσημο άθλημα της παραλίας. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε γίνονται και ανταγωνιστικά τουρνουά αποδεικνύοντας έτσι την αγάπη του Έλληνα για το άθλημα αυτό. Οι ρακέτες λοιπόν αποτελούν μία άσκηση low impact κατά την οποία όπως είναι λογικό μπορούμε να ασχοληθούμε συνεχόμενα για πάρα πολύ ώρα δίχως ιδιαίτερη κούραση.

Ως μοναδικό αρνητικό του μπορούμε να αναφέρουμε την μονόπλευρη άσκηση των άνω άκρων και τον αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού σε αρθρώσεις (ώμος, αγκώνας, καρπός) εάν δείξουμε υπερβάλλοντα ζήλο.

Θαλάσσια σπορ
Για τους πιο ανήσυχους υπάρχουν και τα θαλάσσια σπορ όπως η ιστιοσανίδα και το θαλάσσιο σκι. Αμφότερα είναι πολύ δυναμικά σπορ, απαιτούν ειδικές τεχνικές γνώσεις, αλλά και μία σχετικά καλή φυσική κατάσταση. Γυμνάζουν αποτελεσματικά κάτω άκρα και άνω (κυρίως τους μύες στην πλάτη και δικέφαλο βραχίονα) ενώ θεωρούνται πολύ καλή αερόβια άσκηση.

Τέλος, το γεγονός ότι εξαρτώνται άμεσα από τις συνθήκες που επικρατούν στην θάλασσα (αέρας, κύμα) καλύπτει μια μεγάλη «γκάμα» απαιτήσεων όσον αφορά το επίπεδο δυσκολίας και κατ’ επέκταση ευχαρίστησης.

Γενικοί κανόνες
Η δυσκολία των παραπάνω «αθλημάτων» έγκειται στο γεγονός ότι πραγματοποιούνται σε συνθήκες που δεν έχουμε συνηθίσει. Η έντονη ζέστη, ο ήλιος, το έδαφος αλλά και η φύση του εκάστοτε «αθλήματος» μας αναγκάζει να πάρουμε κάποια μέτρα ώστε να αποκομίσουμε μόνο οφέλη από την άσκηση.

- Πάντα ξεκινάμε με προθέρμανση, διατάσεις στις μεγάλες μυϊκές ομάδες τουλάχιστον, περιφορές χεριών να ζεσταθούν οι αρθρώσεις. Η προθέρμανση είναι πολύ σημαντική γιατί μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμών.
- Χρησιμοποιούμε πάντα καπέλο, γυαλιά ενώ δεν ξεχνάμε να βάλουμε και αντιηλιακό το οποίο και θα πρέπει να ανανεώνουμε πιο τακτικά λόγω του ιδρώτα.
- Εκτός της εφίδρωσης λόγω της άσκησης αυτής καθ’ αυτής, ο ασκούμενος ιδρώνει ακόμα περισσότερο λόγω της έντονης ζέστης. Επομένως, κάνουμε τακτικά διαλλείματα για να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε πίνοντας νερό ή ισοτονικά ποτά προσέχοντας όμως μη φουσκώσουμε.
- Καλό είναι να μην πραγματοποιούμε άσκηση με άδειο στομάχι, διότι αν πέσουν τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό μας θα νιώσουμε δυσφορία και δεν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την άσκησή μας. Φυσικά, για να μετατραπεί η τροφή σε γλυκόζη (ενέργεια) θα πρέπει να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον δύο ώρες.
- Προπαντός όμως πρέπει να γνωρίζουμε τα όρια μας και να μην τα ξεπερνάμε. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός με τις δικές του δυνάμεις και αντοχές και για αυτό θα πρέπει να ξέρει πότε να σταματάει την άσκηση. Το να υπερβάλλουμε εαυτόν θα μας οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις για τον οργανισμό ή το σώμα μας με αποτέλεσμα να κόψουμε εντελώς την άσκηση. Δεν ξεχνάμε ότι η άσκηση είναι κυρίως ψυχαγωγία και όχι αγγαρεία.

Καταλήγοντας
Κάποια στιγμή λοιπόν τα ζητήματα της άσκησης και της ευεξίας που αποκομίζουμε από αυτήν πρέπει να μας απασχολήσουν πιο σοβαρά. Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε ότι υπεύθυνοι για την φυσική επάρκειά μας και ως εκ’ τούτου για την υγείας μας δεν είναι ούτε η πολιτεία, παρόλο που όντως οι χώροι για φυσική δραστηριότητα στον τόπο μας είναι ελάχιστοι, ούτε κανένας άλλος.

Ο τρόπος ζωής μας χρειάζεται άμεσα αλλαγή. Καθημερινώς βαλλόμαστε από άγχη, στρες, ψυχαναγκασμούς, αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε παραπάνω για να παράγουμε παραπάνω και αμελούμε πλήρως τον εαυτό μας και το νόημα της ζωής. Έχουμε ανάγκη για περισσότερη κίνηση και δυναμισμό ώστε οι ζωές μας να γεμίσουν με αισιοδοξία και ζωντάνια και τι καλύτερος τρόπος να ξεκινήσουμε την αλλαγή αυτή από την παραλία.

Γράφουν οι Δημήτριος Ζανάκης & Νίκη Πασωμένου
Πηγή: www.mednutrition.gr

0000 xtreme

  • Κατηγορία Summer fun

Ο bodybuilder που ισχυρίζεται ότι με ένα γεύμα την μέρα εξασφαλίζεις υγεία και ζωτικότητα

Τελος στις πρακτικές με τα πολλαπλά γεύματα που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό θέλει να βάλει o bodybuilder και διατροφολόγος Mike Rashid.

O Rashid θεωρεί πως ο οργανισμός καθημερινά αντιμετωπίζει μεγάλη ταλαιπωρία με ανθυγιεινά γεύμα, άγχος, ρύπανση κτλ. Το ένα γεύμα την μέρα έχει ο στόχο να μειωθεί το φόρτο εργασίας που το σώμα μας διαχειρίζεται σε σχέση με τα πολλά γεύματα.

Το μειωμένο φαγητό συμβάλλει στην συνολική υγεία και απόδοση του ανθρώπου.Είναι σαν ένα είδος καθημερινής νηστείας που ωφελεί το καρδιακό σύστημα και την μνήμη.

Την συγκεκριμένη μέθοδο ακολουθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι όπως η MMAer Ronda Rousey και αθλητής του football Herschel Walker.

 

 

Πηγή: www.beastmode.gr

Ο καφές που θα σε βοηθήσει να χάσεις 3 φορές περισσότερο βάρος

Ο καφές είναι χωρίς αμφιβολία το πιο αγαπημένο ρόφημα στον κόσμο και η πρώτη μας κίνηση όταν ξυπνάμε το πρωί.

Είναι απολαυστικός, μας δίνει ενέργεια και κάνει καλό στην υγεία μας. Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο καφές προστατεύει το συκώτι, μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη και προλαμβάνει διάφορες μορφές άνοιας.

Επιπλέον ο καφές μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό σε ποσοστό 3-11%. Η καφεΐνη ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα αυτό να «δίνει εντολή» στα λιποκύτταρα να διασπάσουν το συσσωρευμένο λίπος.

Για να επωφεληθείτε στον μέγιστο βαθμό από τον καφέ, ιδανικά πρέπει να τον καταναλώνετε χωρίς ζάχαρη, γάλα ή άλλα πρόσθετα, καθώς έτσι θα πάρετε σχεδόν μηδενικές θερμίδες.

Υπάρχει όμως ένα είδος καφέ που αναδεικνύεται σε πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια αδυνατίσματος.

Ερευνες έχουν δείξει ότι ενεργοποιεί περισσότερο τον μεταβολισμό και λειτουργεί ευεργετικά στην υγεία του οργανισμού. Λειτουργεί ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύοντας τα κύτταρα του οργανισμού.

Η μέτρια καθημερινή κατανάλωση αυτού του καφέ σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και συστηματική φυσική άσκηση, επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια μείωσης του σωματικού βάρους.

Ο λόγος για τον πράσινο καφέ (green coffee), ο οποίος είναι καφές που οι κόκκοι του δεν έχουν ψηθεί.

2 169

Η διαδικασία του ψησίματος των κόκκων καφέ μειώνει τα αποθέματα του χλωρογενικού οξέος. Γι’ αυτό και οι κόκκοι του πράσινου καφέ έχουν υψηλότερα επίπεδα χλωρογενικού οξέος σε σύγκριση με τους ψημένους κόκκους καφέ. Το χλωρογενικό οξύ βοηθάει στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στον διαβήτη, στην απώλεια βάρους και σε άλλες παθήσεις.

Με λίγα λόγια ο πράσινος καφές δεν είναι άλλος από τον κλασσικό καφέ, χωρίς όμως να έχει υποστεί το καβούρδισμα.

Μελέτη διαπίστωσε ότι ο πράσινος καφές βοήθησε τους ασθενείς να χάσουν τρεις φορές περισσότερο βάρος από έναν κανονικό στιγμιαίο καφέ.

Επιπλέον, οταν ο καφές έχει υποστεί οποιαδήποτε μορφή επεξεργασία, εμφανίζει μια σειρά από ουσίες όπως είναι η cafestol και η kahweol, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Ο πράσινος καφές, μη έχοντας υποστεί καμία επεξεργασία, δεν περιέχει τις συγκεκριμένες ουσίες οπότε και δεν μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ υπάρχουν σημάδια ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδά της.

Πηγή: www.bovary.gr

001 xtreme

Η αυθεντική συνταγή για pancakes

Τα pancakes δεν λείπουν από κανένα brunch και αποτελούν τα παραδοσιακά γλυκά των Αμερικάνων.

Οι συνταγές πολλές, όμως, μία είναι η αυθεντική, η οποία τα κάνει αφράτα και όχι πολύ βαριά.

Υλικά:

- 20 γραμμάρια βούτυρο
- 220 γραμμάρια αλεύρι 00
- 5 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
- 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
-1 αυγό
- 200 ml γάλα
- Λίγο βούτυρο για το μαγείρεμα

Εκτέλεση:

- Λιώστε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα ή στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα. Σε ένα μπολ, βάλτε όλα τα ξηρά συστατικά (αλεύρι, το μπέικιν μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το αλάτι) και ανακατεύετε.
- Προσθέστε το αυγό, το οποίο προηγουμένως το έχετε ενώσει με το λιωμένο βούτυρο και το γάλα, και ανακατεύατε ζωηρά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να γίνει μια λεία ζύμη.
- Ζεσταίνετε λίγο βούτυρο σε ένα τηγάνι, ρίχνετε μια κουτάλα της ζύμης και με τη βοήθεια ενός κουταλιού το διανέμετε τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού, ψήνετε μέχρι και τις δύο πλευρές σε μέτρια φωτιά. Συνεχίστε με αυτό τον τρόπο μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
- Σερβίρετε τα pancakes σε ένα πιάτο και ρίξετε από πάνω σιρόπι σοκολάτα ή ό, τι άλλο προτιμάτε.

001 xtreme

 

Ετικέτες

Πως η άσκηση με βάρη μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Η προσθήκη βαρών στην καθημερινή άσκησή μας έχει αποδειχθεί ότι προσθέτει μυϊκό τόνο, μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού και βελτιώνει την υγεία των οστών.

Αλλά οι επιδράσεις τους φαίνεται τώρα εκτείνονται πέρα από την σωματική μας υγεία, καθώς νέα στοιχεία προτείνουν ότι η τακτική προπόνηση δύναμης μπορεί τόσο να μειώσει, όσο και να καταπολεμήσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από μια μετα- ανάλυση, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο JAMA Psychiatry, που εξέτασε τα αποτελέσματα 33 τυχαιοποιημένων μελετών πάνω στην κατάθλιψη και την προπόνηση ενδυνάμωσης– στην άρση βαρών. Οι μελέτες περιελάμβαναν τόσο άνδρες, όσο και γυναίκες μεγάλου εύρους ηλικίας, περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες συνολικά.

Όταν τα αποτελέσματα των μελετών συγκεντρώθηκαν, οι ερευνητές βρήκαν ότι η προπόνηση αντίστασης (όπως αναφέρεται αλλιώς) μείωσε σημαντικά την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης. Ασχέτως του αν οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν μία πλήρη εικόνα κλινικής κατάθλιψης στην αρχή της μελέτης, η ανάλυση έδειξε, ότι ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματά της στο τέλος της έρευνας, αν είχαν γραφτεί σε κάποια προπονητική ομάδα βαρών. Τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά ακόμα και όταν οι ερευνητές έλεγξαν την ηλικία, το φύλο ή τις βελτιώσεις στη μυϊκή μάζα – οπότε ακόμα και οι συμμετέχοντες που είδαν λίγες σωματικές αλλαγές από την προπόνηση έβλεπαν και πάλι βελτιώσεις στη διάθεση.

Η μελέτη δεν επιχείρησε να εξετάσει ακριβώς πώς η προπόνηση αντίστασης βοηθά την κατάθλιψη, αναφέρει ο κύριος συγγραφέας της Brett Gordon, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Limerick, αλλά επισήμανε αρκετούς σωματικούς και ψυχολογικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνοι για τη σύνδεση.

«Οι ψυχολογικοί μηχανισμοί (θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την μακροπρόθεσμη βελτιωμένη ψυχική υγεία (αίσθημα ευφορίας) που ακολουθεί την άσκηση, όπως και την κοινωνική αλληλεπίδραση και κοινωνική στήριξη κατά τη διάρκεια της άσκησης» λέει. Υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό του ακριβούς μηχανισμού.

Ορισμένες παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι διάφορες μορφές αεροβικής άσκησης όπως το τρέξιμο, το κολύμπι ή η ποδηλασία μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικές ως θεραπείες για την ανακούφιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Η προαναφερθείσα έρευνα δεν αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα της προπόνησης αντίστασης σε σύγκριση με τις αντικαταθλιπτικές και άλλες έγκυρες θεραπείες, όπως η Γνωστική – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, κάτι πολύ σημαντικό για την πληρέστερη κατανόηση της επίδρασής της στην κατάθλιψη.

Μια ανάλυση του 2017, που διεξήχθη από την ίδια ομάδα ερευνητών βρήκε ότι η άσκηση με βάρη ήταν επίσης μια αποτελεσματική θεραπεία για το άγχος και η τρέχουσα αναθεώρηση προσθέτει στο ολοένα και αυξανόμενο όγκο δεδομένων που υποστηρίζουν ότι η άσκηση είναι ευεργετική για την ψυχική μας υγεία.
Ο Gordon και οι συνάδελφοί του σημειώνουν ότι πολλές από τις έρευνες που συμπεριέλαβαν στην μετα-ανάλυσή τους απέτυχαν να αναφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά στην ένταση, τη διάρκεια και το είδος της προπόνησης ενδυνάμωσης που χρησιμοποιήθηκε από τους συμμετέχοντες.

Μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν ιδανικά να ποσοτικοποιήσουν και να συγκεκριμενοποιήσουν τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει οι ενήλικες 18 – 64 ετών να ακολουθούν κάθε εβδομάδα αεροβική άσκηση μέτριας έντασης 150 λεπτών συνολικά ή 75 λεπτά αεροβικής υψηλής έντασης.

Πηγή: www.fit-blaster.com via Enallaktikidrasi.com

001 xtreme

Ένα γρήγορο πρόγραμμα αποτοξίνωσης για τις διακοπές

Όταν μιλάμε για αποτοξίνωση, καλό θα είναι να έχουμε στο μυαλό μας πως δεν είναι μόνο η απώλεια βάρους κι η καύση του περιττού λίπους.

Η διαδικασία του Detox είναι μια πορεία αναγέννησης τόσου του σώματος όσο και της ψυχής –και τα αποτελέσματά της είναι φανερά στη σιλουέτα, στο δέρμα αλλά και κυρίως στη διάθεση.

Όσο κι αν σου ακούγεται περίεργο, το καλοκαίρι εκτός από μία ατέλειωτη κραιπάλη μπορεί να είναι κι ιδανική περίοδος για να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας από τις βλαβερές αστικές συνήθειες. Δώσε, λοιπόν, μία ευκαιρία στον εαυτό σου, να αποβάλει ό,τι σου τρώει το σώμα και την ψυχή με τις παρακάτω απλές ασκήσεις.

Διατροφή Detox

Ξεκινάς με μία ημέρα που δεν τρως αλλά πίνεις, φυσικά όχι αλκοόλ αλλά χυμούς από φρούτα και λαχανικά. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της δοκιμασίας, θα αισθανθείς γεμάτος ενέργεια και δεν θα κουβαλάς το γνωστό φούσκωμα. Τη δεύτερη μέρα σε περιμένουν δύο μερίδες λευκού ρυζιού, φρούτων και λαχανικών. Την τρίτη ημέρα, μπαίνουν στο παιχνίδι και οι πρωτεΐνες: στήθος κοτόπουλου ή όσπρια, ό,τι προτιμάς.

Επίσης: άσε στην άκρη το tablet, και το smartphone και φρόντισε να κοινωνικοποιηθείς με φίλους, γνωστούς κι αγαπημένα πρόσωπα όπως παλιά –μακριά από το ενοχλητικό φως των φορητών συσκευών που κάνουν κακό στην κοινωνική μας ζωή ενώ παράλληλα (σ.σ.: ναι! καλά διαβάζεις) μειώνουν την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης δηλαδή που είναι υπεύθυνη για την χαλάρωση και τον ύπνο.

Καθαρισμός δέρματος

Ανανέωσε το πρόσωπο και το σώμα σου με ένα τρίψιμο: κάντο στο ντους μερικές φορές την εβδομάδα. Βοηθά στην αναγέννηση του δέρματος και την εξάλειψη των τοξινών. Φυσικά, μην το παρακάνεις γιατί μπορεί να προκαλέσεις ερεθισμό. Αν τώρα το τρίψιμο σου φαίνεται επίπονη διαδικασία, μπορείς εναλλακτικά να προτιμήσεις τα χαλαρωτικά μπάνια με αφρόλουτρο ή αρωματικά άλατα.

Κανένα άγχος

Ναι, δύσκολη πίστα το ξέρουμε, ίσως όμως η πιο σημαντική. Ας δούμε όμως το ποτήρι μισογεμάτο διώχνοντας μακριά τις αρνητικές σκέψεις. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό; Η άσκηση είναι το καλύτερο όπλο ενάντια σε αυτό. Τρέξιμο, τένις, ρακέτες στην παραλία, ποδόσφαιρο 5χ5 με τους κολλητούς, οτιδήποτε μπορεί να το απομακρύνει. Τέλος, υπάρχει και κάτι που ονομάζεται "πράσινη θεραπεία": αγόρασε ένα φυτό που χρειάζεται αρκετή φροντίδα κι αφιερώσου σε αυτό. Άλλαξε το χώμα του, βάλε λίπασμα, φρόντιζε να το ποτίζεις - όλα αυτά σε φέρνουν πιο κοντά με τη φύση, πιο κοντά με τον εαυτό σου, πιο κοντά στην ηρεμία τελικά.

Καθαρό σπίτι, καθαρό μυαλό

Αν πιστεύεις ότι ο αέρας του σπιτιού είναι καθαρός πλανάσαι πλάνην οικτράν. Δυστυχώς υπάρχουν τουλάχιστον 800 χημικά συστατικά από έπιπλα, καναπέδες, υφάσματα, πλαστικά κι από το νέφος της πόλης. Ο χημικός καθαρισμός όμως του σπιτιού δε βοηθά πολύ την κατάσταση. Αντικατέστησε -όπου μπορείς- την χλωρίνη με ξίδι και μαγειρική σόδα. Αντί για πλαστικά δοχεία τροφίμων που απελευθερώνουν τοξικές ουσίες, επέλεξε γυάλινα. Διώξε τη σκόνη με ένα ειδικό πανάκι με μικροΐνες αντί για σπρέι. Προσπάθησε, δηλαδή, να επιστρέψει η ατμόσφαιρα του σπιτιού όσο πιο κοντά γίνεται στο φυσικό περιβάλλον.

Πηγή: Esquire IT

0000 xtreme

  • Κατηγορία Υγεία

Πιο πλούσιοι όσοι γυμνάζονται λέει η επιστήμη

Ένα πολύ καλό κίνητρο για να σηκωθείς από τον καναπέ.

Όσο ζεις μαθαίνεις λένε και κοίτα να δεις που η γυμναστική δεν έχει σημαντικά οφέλη μόνο για το σώμα, το πνεύμα και την καλή ψυχολογία σου, αλλά και για την τσέπη σου.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το fitness app, Freeletics, που ενθαρρύνει άντρες και γυναίκες να δοκιμάσουν την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση, γνωστή και ως ΗΙIT, όσοι γυμνάζονται συστηματικά τείνουν να βγάζουν περισσότερα χρήματα συγκριτικά με εκείνους που δεν αθλούνται.

Η έρευνα που θα σε σηκώσει από τον καναπέ

Σ' αυτήν συμμετείχαν 2.000 άντρες και γυναίκες, που αφού συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη φυσική τους κατάσταση, το κατά πόσο ασκούνται και τα ετήσια έσοδα τους, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: σ' αυτούς που έχουν εντάξει τη γυμναστική στην καθημερινότητά τους και σ' αυτούς που δεν έχουν καμία σχέση με τη λέξη. Όπως διαπιστώθηκε, η πρώτη ομάδα κέρδιζε 74.000 δολάρια το χρόνο (62.583 ευρώ), ενώ η δεύτερη 49.000 δολάρια (41.440 ευρώ). Όπως επίσης και ότι εκείνοι που αθλούνταν ήταν πολύ πιο ευτυχισμένοι από τους υπόλοιπους.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι έχουν ξεκινήσει να νιώθουν πλέον τις ολιστικές επιδράσεις που μπορεί να έχει η φυσική κατάσταση στη ζωή τους εν γένει και όχι στην εξωτερική εμφάνιση και το σώμα τους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εφαρμογής Freeletics, Daniel Sobhani για να καταλήξει: «Τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης δεν εξαντλούνται μόνο στη γράμμωση. Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να ανακαλύψει τις πραγματική δύναμη που κρύβει μέσα του, να ξεδιπλώσει τα ταλέντα του και τον επιστρατεύσει με αυτοπεποίθηση, θέληση και κουράγιο για να όλα αυτά που επιθυμεί να πετύχει στη ζωή του».

Πηγή: gr.askmen.com

001 xtreme

3 καλοκαιρινές τροφές που βάζουν φωτιά στο λίπος

Κάνε τα κουμάντα σου και βγες στην παραλία με αυτοπεποίθηση και ξέροντας πως έχεις κάνει το καλύτερο για τον εαυτό σου.

Για να τα καταφέρεις πρέπει εκτός από τη σωστή διατροφή, να προσέξεις ώστε οι τροφές που καταναλώνεις να καίνε λίπος. Η καλλίγραμμη σιλουέτα θέλει στρατηγική και όχι θυσίες. Αντικατέστησε τα σνακ σου με αυτές τις υγιεινές προσθήκες και βάλε φωτιά στις λιποαποθήκες.

Berries: Τα λεγόμενα μούρα, ανήκουν στην οικογένεια των βατόμουρων. Στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγονται και τα μύρτιλλά καθώς και οι φράουλες. Τώρα είναι η εποχή των berries. Δοκίμασε να φας 6-7. Οι φυτικές τους ίνες θα πιάσουν χώρο στο στομάχι σου και θα σου κόψουν την πείνα, ενώ παράλληλα θα βοηθήσουν τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες.

Στάσου μύγδαλα! Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα αμύγδαλα και τα καρύδια βοηθάνε στο να αποκτήσουμε μικρότερο δείκτη μάζας σώματος. Οι φυτικές τους ίνες βοηθάνε σε αυτό, οι πρωτεΐνες και τα καλά τους λιπαρά. Φρόντισε τα αμύγδαλα σου να είναι ανάλατα και να μην είναι πάνω από 10. Η ποσότητα εδώ μετράει.

Πράσινο τσάι: Οι πολυφαινόλες και τανίνες του πράσινου τσαγιού θα σε κάνουν να κάψεις λίπος. Το θέμα είναι πως αυτές οι ουσίες βελτιώνουν την οξείδωση του λίπους αυξάνοντας ταυτόχρονα και το μεταβολικό σου ρυθμό. Το σώμα αποκτά την δυνατότητα να διασπά τα λιποκύτταρα ευκολότερα και γρηγορότερα.

001 xtreme

Ποιοι πρέπει να παίρνουν κανναβιδιόλη;

Η κανναβιδιόλη (CBD) είναι μια από τις πιο διαδεδομένες χημικές ενώσεις στο φυτό της κάνναβης.

Σε αντίθεση με το πιο διάσημο μόριο, την τετραϋδροκανναβινόλη (THC), η CBD είναι μη ψυχοτρόπο δραστικό συστατικό.

Τα οφέλη του ελαίου CBD στην υγεία:
Προκαλεί χαλάρωση
Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
Είναι αντιοξειδωτικό
Έχει νευροπροστατευτική δράση
Είναι αγχολυτικό
Είναι αντικαταθλιπτικό
Είναι αναλγητικό
Είναι αντικαρκινικός παράγοντας
Είναι αντιψυχωσικό

Ασθενείς με χρόνιες καταστάσεις, όπως ο καρκίνος και η επιληψία συχνά χρησιμοποιούν έλαιο κάνναβης CBD ανώτερης ποιότητας.

Πώς λειτουργεί το CBD;
Η κανναβιδιόλη είναι το κύριο δραστικό συστατικό στο εσωτερικό των αδένων ρητίνης (τριχώματα) του θηλυκού φυτού κάνναβης. Η CBD είναι μία από τις γνωστές χημικές ενώσεις που είναι γνωστές ως κανναβινοειδή. Τα κανναβινοειδή είναι αγωνιστές που συνδέονται με ειδικούς υποδοχείς στα κύτταρα σας, που ονομάζονται υποδοχείς των κανναβινοειδών. Ορισμένοι υποδοχείς είναι συγκεντρωμένοι στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ άλλοι βρίσκονται σχεδόν σε κάθε όργανο του σώματός μας. Υποδοχείς κανναβινοειδών βρίσκονται στο δέρμα, στο πεπτικό σύστημα, αλλά και στα αναπαραγωγικά όργανα. Είναι αγωνιστές και δρουν ως κλειδιά στις κλειδαριές στους υποδοχείς κανναβινοειδών. Με την κατανάλωση κάνναβης, παίρνετε αγωνιστές που αλληλεπιδρούν με διαφορετικές κλειδαριές στα κύτταρα του σώματος. Μαζί, αυτοί οι υποδοχείς των κυττάρων συνθέτουν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ECS), που είναι ένα τεράστιο δίκτυο υποδοχέων πρωτεϊνών των κυττάρων με πολλές λειτουργίες και πολλοί το περιγράφουν ως το μεγαλύτερο σύστημα νευροδιαβιβαστών στο σώμα, που ελέγχουν την διάθεση, την μνήμη, τις κινήσεις, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την αναπαραγωγή, την αντίληψη του πόνου, την όρεξη, τον ύπνο και την ανάπτυξη των οστών.

Το ενδοκανναβοειδές σύστημα είναι υπεύθυνο για τη νευροπροστασία, την αντιμετώπιση του στρες, την ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος, και την ρύθμιση της ομοιόστασης. Η CBD είναι σε θέση να αλληλεπιδρά με τα κύτταρα στο σώμα μας, επειδή το μόριο έχει παρόμοια σύνθεση με παρόμοιες χημικές ουσίες που το ανθρώπινο σώμα παράγει φυσικά, που ονομάζονται ενδοκανναβινοειδή. Σε αντίθεση, τα κανναβινοειδή στο φυτό κάνναβης ονομάζονται φυτοκανναβοειδή.

Το σύνδρομο Dravet επηρεάζει περίπου 1 στα 30.000 βρέφη σε όλο τον κόσμο. Αν και οι περισσότεροι ασθενείς με σύνδρομο Dravet αρχίζουν τη ζωή τους ως υγιή παιδιά, η ανάπτυξη αρχίζει γρήγορα να οπισθοδρομεί μετά τους πρώτους μήνες. Η επιληψία ξεκινά από την ηλικία των τριών μηνών. Η θεραπεία της επιληψίας γίνεται με (CBD), που είναι μία από τις κύριες ενώσεις που βρίσκονται στο φυτό μαριχουάνα.
Το έλαιο κάνναβης με υψηλή περιεκτικότητα σε CBD και χαμηλή περιεκτικότητα σε THC έχει μικρή ψυχοτρόπο δράση και μπορεί να ηρεμήσει τη διεγερσιμότητα, χωρίς να προκαλεί γνωστική εξασθένηση.

CBD versus THC
H THC είναι ψυχοτρόπος, ενώ η CBD δεν είναι. Ενώ και οι δύο ενώσεις είναι κανναβινοειδή, που το καθένα αλληλεπιδρά με το σώμα με διάφορους τρόπους, η THC εμπλέκει άμεσα τον υποδοχέα κανναβινοειδούς 1 (CB1), που συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η κανναβιδιόλη δεν τείνει να δεσμεύεται άμεσα με αυτό που ονομάζεται ορθοστερική θέση [στους υποδοχείς κανναβινοειδών] όπου η THC δεσμεύεται. Αντίθετα, συνδέεται σε αυτό που ονομάζεται αλλοστερική θέση, μια άλλη περιοχή στον υποδοχέα, και έτσι μεταβάλλει τη δέσμευση και της THC και των ενδοκανναβινοειδών.

Η ενδοκανναβινοειδής ανεπάρκεια προκαλεί ημικρανία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, και ινομυαλγία.

Τα κανναβινοειδή είναι γνωστό ότι επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τα εξής:
Υποδοχείς βανιλλοειδούς (σημαντικό για τη διαμόρφωση του πόνου)
Υποδοχείς αδενοσίνης (σημαντικό για τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης)
Υποδοχείς της σεροτονίνης (σημαντικό για τη διάθεση και τη διαχείριση του άγχους)
Προκαλεί αναστολή ενός συγκεκριμένου ενζύμου λιπαρού οξέος, την υδρολάση λιπαρών οξέων αμιδίου (FAAH), που είναι το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση του στη φύση της ενδοκανναβινοειδούς ανανδαμίδης στο σώμα. Η ανανδαμίδη είναι επίσης γνωστή ως το «μόριο ευδαιμονίας» ή το ανθρώπινο THC. Ρυθμίζει τις βασικές λειτουργίες, όπως την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή, την όρεξη, την ωορρηξία, τη μνήμη, τον ύπνο, και τον πόνο. Το έλαιο CBD αυξάνει την ποσότητα αυτής της χημικής ουσίας στο σύστημά σας και αυξάνει τον ενδοκανναβινοειδή τόνο.

Το CBD χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενειών:
Καρκίνος
Διαβήτης
Λύκος
Κινητικές διαταραχές
Εθισμός στη νικοτίνη
Νόσος του Πάρκινσον
Χρόνιος και νευροπαθητικός πόνος
Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
Οστεοπόρωση
Διάφορες παιδιατρικές ασθένειες

Οι επιληπτικές κρίσεις και η κανναβιδιόλη
Χρησιμοποιείται για τους ασθενείς με σύνδρομο Dravet και σύνδρομο Lennox-Gastaut. Τα κύτταρα του εγκεφάλου παραμένουν υγιή και μειώνει τη φθορά των κυττάρων.

Η σχιζοφρένεια, οι ψυχωσικές διαταραχές και η κανναβιδιόλη
Η THC επηρεάζει τον ιππόκαμπο και τον προμετωπιαίο φλοιό. Η δραστηριότητα THC σε αυτές τις περιοχές θεωρείται ότι συμβάλλει στην ψυχοδραστικές επιδράσεις του βοτάνου. Παρεμπιπτόντως, αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται, επίσης, στη σχιζοφρένεια. Οι αντίθετες επιδράσεις της CBD και THC σε αυτή την περιοχή θεραπεύουν την σχιζοφρένεια. Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της CBD έχουν αντιψυχωσικές ιδιότητες. Η ψύχωση συνδέεται με αυξημένη φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Το άγχος και η κανναβιδιόλη
Τα κανναβινοειδή ανακουφίζουν το κοινωνικό άγχος.

Οι συνδυασμοί των κανναβινοειδών, όπως CBD και THC, έχουν συνεργιστική δράση για την παραγωγή ορισμένων θεραπευτικών αποτελεσμάτων στο σώμα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικοί επιληπτικοί ασθενείς ανταποκρίνονται καλά στη CBD, ενώ άλλοι ανταποκρίνονται καλύτερα στην THC.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας απαιτεί μια ισορροπημένη αναλογία THC προς CBD. Και τα δύο κανναβινοειδή μαζί λειτουργούν καλύτερα στη διαχείριση των συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η κανναβιδιόλη χρησιμοποιείται και στο κάπνισμα ή άτμισμα, ως φάρμακο.

Πηγή: Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά, emedi.gr

cbdoil

  • Κατηγορία Υγεία
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS