Six Pack: Θέμα διατροφής ή προπόνησης;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τελικά το Six Pack είναι θέμα διατροφής ή προπόνησης; Πώς θα το αποκτήσετε και πώς θα το διατηρήσετε;

Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως η διατροφή αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα για την δημιουργία ενός γραμμωμένου six pack. Η προπόνηση είναι και αυτή σημαντική, αλλά όσα ροκανίσματα και αν κάνετε, αν δεν τρώτε σωστά, ένα στρώμα λίπους θα καλύπτει τους κοιλιακούς σας. Ο στόχος αυτού του άρθρου είναι να σας δώσει τις γνώσεις, ώστε να μπορέσετε να πλησιάσετε στον επιθυμητό σας στόχο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν...

Κάνε την αρχή

Για τα άτομα που μόλις έχουν ξεκινήσει να γυμνάζονται και δεν ξέρουν τι ακριβώς να εφαρμόσουν, τους προτείνουμε να ακολουθήσουν ένα απλό διαιτολόγιο, αποτελούμενο κατά κύριο από «καθαρές» τροφές και ένα προπονητικό πρόγραμμα με κυρίως πολυαρθρικές ασκήσεις, μαζί με κάποιες ασκήσεις απομόνωσης και συχνότητα εκγύμνασης 4-5 φορές την εβδομάδα.

Μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνη αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα στην προσπάθεια λιποδιάλυσης και απόκτησης ενός πολυπόθητου six pack. Το κάθε άτομο βέβαια έχει διαφορετικές ανάγκες και η τροποποίηση της διατροφής πρέπει να γίνεται ανάλογα με κάποιους παράγοντες, όπως ο μεταβολισμός, η ημερήσια φυσική δραστηριότητα, οι ώρες ξεκούρασης κ.λ.π.

4. Decline Med Ball Twist 2

Η προπόνηση είναι ένας άλλο βασικό στοιχείο στην απόκτηση ενός six pack, διότι οι ασκήσεις που κάνετε είναι αυτές που σηματοδοτούν την μυϊκή ανάπτυξη στην περιοχή αυτή. Οι κοιλιακοί είναι μια μυϊκή ομάδα με μεγάλη αντοχή στην κόπωση, οπότε πρέπει να δουλεύονται 3-4 φορές την εβδομάδα, με έμφαση στα βάρη (π.χ κάντε ροκανίσματα κρατώντας μια 10κιλη πλάκα) αν επιθυμείτε μέγιστη υπερτροφία και πάχυνση τους (blocky abs).

duo wheelmythermo

Πως ακριβώς συνδέονται αυτά τα δύο;

Οι κοιλιακοί (ορθός κοιλιακός, έσω και έξω λοξός) αποτελούν μια μικρή μυϊκή ομάδα, σε σχέση με άλλες, όπως τα πόδια ή την πλάτη, οπότε και οι ασκήσεις απομόνωσης τους καταναλώνουν πολύ λίγες θερμίδες. Τα ροκανίσματα, οι ανυψώσεις ποδιών και τα sit-ups δεν αυξάνουν τον μεταβολισμό, όπως τα καθίσματα ή οι άρσεις θανάτου, δηλαδή οι πολυαρθρικές ασκήσεις. Ο κύριος στόχος των ασκήσεων κοιλιακών είναι η υπερτροφία των μυών, ενώ της διατροφής και της προπόνησης γενικότερα η μείωση του λίπους που τους καλύπτει.

ABS

Παρόλα αυτά σίγουρα θα έχετε συναντήσει άτομα που προπονούνται σαν κτήνη, αλλά παρόλα αυτά δεν μπορούν να ξεφορτωθούν το ανεπιθύμητο λίπος στο στομάχι, που τα εμποδίζει να αποκτήσουν αυτό το άξιο θαυμασμού, αισθητικά πανέμορφο σώμα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η διατροφή που ακολουθούν. Για να σας δώσουμε να το καταλάβετε καλύτερα σας παραθέτουμε την εξής αναλογία : Δεν μπορείτε να βάλετε φθηνό και κακής ποιότητας καύσιμο σε μια Ferrari, αν θέλετε να λειτουργεί φυσιολογικά. Άσχετα από το πόσο καλός και πανίσχυρος είναι ο κινητήρας, δεν θα μπορέσει να φτάσει στο μέγιστο της επίδοσης του.

Το ίδιο ισχύει και με τους ανθρώπους : Ακόμα και είστε γενετικά προικισμένοι, αν γεμίζετε το σώμα σας με λάθος καύσιμο (δηλαδή φαγητό), δεν θα μπορεί να λειτουργήσει τέλεια. Αν θέλετε να γίνετε η καλύτερη έκδοση του εαυτού σας θα πρέπει να καταναλώνετε φαγητά υψηλής διατροφικής αξίας. Τρώγοντας σωστά, μεγιστοποιείτε την επίδοση σας στο γυμναστήριο και βλέπετε καλύτερα αποτελέσματα από εβδομάδα σε εβδομάδα, τα οποία με την σειρά τους σας δίνουν κίνητρο να συνεχίζετε την σκληρή δουλειά.

Για παράδειγμα: Αν προπονείστε σκληρά και καίτε μεταξύ 800 και 1000 θερμίδες ανά προπόνηση (βάρη+καρδιοαγγειακή προπόνηση), αλλά τρώτε πολύ fast food (κοινώς σαβούρα), το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μέτριο. Αν υποθέσουμε ότι καταναλώνετε περίπου 5000 θερμίδες την ημέρα, προερχόμενες από κρουασάν, τυρόπιτες, donuts και αναψυκτικά τύπου Cola και επίσης δεν καταναλώνετε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης και διαφόρων μικροσυστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία), τότε : θα δυσκολευτείτε να χτίσετε μύες, να αναρρώσετε από την προπόνηση και γενικά θα νιώθετε ληθαργικότητα. Άμα κάνετε την απλή μαθηματική πράξη βγαίνει ως εξής : Ας υποθέσουμε ότι ο βασικός μεταβολικός σας ρυθμός (οι θερμίδες που χρειάζεστε για διάφορες βασικές λειτουργίες του σώματος σας) είναι περίπου στις 2.000 θερμίδες την ημέρα. Εσείς έχετε κάψει περίπου 1000 θερμίδες στην προπόνηση σας (βάρη και αερόβια προπόνηση) και στην καλύτερη περίπτωση άλλες 300-500 από το περπάτημα που ρίχνετε μέσα στην μέρα. Αυτό συνοπτικά αθροίζεται στις 3300-3500 θερμίδες την ήμερα και αφαιρώντας το από το 5000, βγαίνει ένα πλεόνασμα της τάξεως των 1.500 θερμίδων.

active womanblend

Αν πάλι καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες, ας πούμε 4000 θερμίδες προερχόμενες πάλι από κακής ποιότητας φαγητό, έχετε και αυτή την φορά ένα σημαντικό θετικό πλεόνασμα ημερησίως. 1 κιλό καθαρού λίπους για να «καεί», χρειάζεται απώλεια 4.100 θερμίδων περίπου. Οπότε, ακόμα και αν η προπόνηση που κάνετε σας επιτρέπει να μην παίρνετε λίπος, εφόσον η διατροφή σας είναι κακή, δεν θα μπορείτε να καίτε λίπος.

Από πολλούς ανθρώπους ο όρος «δίαιτα» συνδέεται συχνά με περιορισμούς, άσχημα γευστικά φαγητό και γενική μονοτονία (για ορισμένους μέχρι και δυστυχία). Αυτό συμβαίνει, διότι πάρα πολλοί πιστεύουν πως για να δημιουργήσεις ένα πανέμορφο, γραμμωμένο σώμα και κατά συνέπεια six pack, πρέπει να ακολουθείς λιμοκτονικές δίαιτες. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς υπάρχει εκεί έξω τεράστια ποικιλία υγιεινών τροφών που έχουν υπέροχη γεύση, σας χορταίνουν πλήρως, είναι εύκολες στο μαγείρεμα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στο να επιτύχετε τον στόχο σας, όποιος και αν είναι αυτός.

Το να τρώτε υγιεινά πρέπει να αποτελεί για εσάς τρόπο ζωής, καθώς με αυτό τον τρόπο είστε και φαίνεστε πιο υγιείς, έχετε περισσότερη ενέργεια και ευεξία και γενικότερα είστε πιο πειθαρχημένοι σε ότι κάνετε. Ο τρόπος που δείχνει το σώμα σας και το πώς αισθάνεστε έχει άμεση σχέση με το lifestyle και τον τρόπο ζωής που ακολουθείτε. Δεν γίνεται να πίνετε 5 ποτά την βδομάδα, να καπνίζετε, να κοιμάστε 5 ώρες καθημερινά και να αναρωτιέστε τι πάει λάθος και γιατί φαίνεστε έτσι στον καθρέφτη.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness - Συνεργάτης MyProtein

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Τα γεύματα με φυτική πρωτεΐνη που πρέπει να φας στη νηστεία
  • Σαρακοστή και νηστεία: Τι τρώτε και τι όχι!
  • Καθαρά Δευτέρα: τι να φάμε, τι να προσέξουμε
  • Οι 6 υπερτροφές που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου φέτος την άνοιξη
  • Πως θα αυξήσεις με φυσικό τρόπο την φλεβικότητα!
  • Αμύγδαλα vs Καρύδια: Θερμίδες και διατροφική αξία!
loading...