Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

5 μεγάλα οφέλη της καρδιαγγειακής άσκησης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Αερόβιο. Για μερικούς είναι μια επίφοβη λέξη και για άλλους είναι ένα πάθος που δεν χορταίνουν. Με όποιο τρόπο κι αν το δει κανείς όμως, η καρδιαγγειακή άσκηση είναι ένα από τα βασικά συστατικά που δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε από ένα πρόγραμμα γυμναστικής.

Καρδιαγγειακή άσκηση, είναι η κάθε κίνηση που ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα. Υπάρχουν διάφορες μορφές και μεθόδους εκτέλεσης της καρδιαγγειακής άσκησης – όλες από τις οποίες θα έχουν συγκεκριμένα οφέλη και κατευθυντήριες γραμμές.

Τα περισσότερα άτομα που εκτελούν καρδιαγγειακή άσκηση, την χρησιμοποιούν ως ένα τρόπο για να κάψουν επιπλέον θερμίδες και από τη στιγμή που κινείται το σώμα, πρόκειται να αυξήσει την ανάγκη για ενέργεια. Μερικές μορφές είναι ελαφρώς καλύτερες όταν μιλάμε αυστηρώς για απώλεια λίπους, αλλά όλες οι καρδιαγγειακές ασκήσεις, ανεξάρτητα από τη μορφή, θα σας βοηθήσουν να κάψετε θερμίδες. Δεδομένου ότι η απώλεια λίπους εξαρτάται από τις θερμίδες που καίγονται έναντι των θερμίδων που καταναλώνονται, αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο λόγος για να κάνετε καρδιαγγειακή άσκηση, όμως, δεν τελειώνει με την απώλεια λίπους. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από οφέλη για την υγεία τα οποία λαμβάνετε από ένα τυπικό καρδιαγγειακό πρόγραμμα.


Οφέλη

1. Βελτιωμένη υγεία της καρδιάς

Το πρώτο όφελος είναι μια βελτιωμένη κατάσταση της καρδιάς σας. Η καρδιά σας είναι ένας μυς όπως κάθε άλλος και, προκειμένου αυτός να γίνει ισχυρός θα πρέπει να εργαστεί. Αν αποτύχετε να την δουλέψετε, αυτή θα αποδυναμώσει με την πάροδο του χρόνου και αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία από αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Με το να κάνετε την καρδιά σας να δουλεύει με ταχύτερο ρυθμό σε τακτική βάση, θα σας κρατήσει σε φόρμα και υγιείς. Πάρα πολλοί άνθρωποι νιώθουν κούραση εκτελώντας απλές κινήσεις, όπως ανεβαίνοντας τις σκάλες και ο κύριος λόγος για αυτό είναι επειδή παραμελούν να δουλεύουν την καρδιά τους.


2. Αυξημένος μεταβολικός ρυθμός

Ένας άλλος λόγος για να εκτελείτε καρδιαγγειακή άσκηση είναι τα οφέλη που παρέχει για το μεταβολισμό σας. Μαζί με την επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού, η καρδιαγγειακή άσκηση αυξάνει επίσης τον ρυθμό διαφόρων άλλων διεργασιών στο σώμα, επίσης γνωστοί ως ο μεταβολισμός σας.

Σε γενικές γραμμές, όσο πιο έντονη είναι η καρδιαγγειακή σας άσκηση, τόσο πιο αισθητή αύξηση θα δείτε στο μεταβολικό σας ρυθμό. Τα έντονα περιοδικά σπριντ (επίσης γνωστά ως HIIT) αυξάνουν τον μεταβολισμό στο μέγιστο με μια διαδικασία που ονομάζεται EPOC (περισσεύον μετα-προπονητική κατανάλωση οξυγόνου). Η αύξηση του μεταβολισμού σημαίνει πως θα είστε σε θέση να διατηρήσετε το βάρος σας ευκολότερα.


3. Βελτιωμένο ορμονικό προφίλ

Εκτελώντας καρδιαγγειακή άσκηση θα αλλάξει επίσης σημαντικά το ορμονικό προφίλ στο σώμα σας. Απελευθερώνονται ορμόνες που θα σας κάνουν να νιώθετε καλά και οι οποίες θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της κούρασης, καθώς θα απελευθερώνονται επίσης ορμόνες που μειώνουν την όρεξη.

Τα άτομα που συμμετέχουν σε τακτική καρδιαγγειακή άσκηση έχουν συχνά μια πολύ πιο θετική προοπτική για τη ζωή μόνο και μόνο επειδή έχουν αποκομίσει τα ανακουφιστικά οφέλη αυτών των ορμονών.


4. Βελτιωμένη δυνατότητα ανάκαμψης

Ορισμένοι τύποι καρδιαγγειακής άσκησης, συνήθως χαμηλής έως μέτριας έντασης, μπορεί να μειώσουν αρκετά το χρόνο ανάκαμψης σας. Αν μόλις έχετε κάνει μια σκληρή προπόνηση στο γυμναστήριο, το περπάτημα ή το ελαφρύ τροχάδι στο διάδρομο μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή ορισμένων υποπροϊόντων που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Αυτό θα συμβάλει στη μείωση της καθυστερημένης έναρξης του μυϊκού πόνου και θα βοηθήσει στο να φέρει αίμα πιο πλούσιο σε οξυγόνο στον μυϊκό ιστό κατά τη διαδικασία επισκευής και ανοικοδόμησης. Για εσάς, αυτό σημαίνει ότι θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στο γυμναστήριο πιο γρήγορα και να ξαναδουλέψετε τους μύες σας.

Η οικοδόμηση μυϊκής μάζας είναι ένας συνδυασμός από ένα ερέθισμα υπερφόρτωσης και επαρκούς ανάπαυσης ώστε ο μυς να θεραπεύσει τον εαυτό του. Αν παραποιήσετε αυτή την ισορροπία προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, προπονείστε πάρα πολύ σκληρά ή παρέχετε πολύ λίγη ξεκούραση μεταξύ των προπονήσεων, δεν πρόκειται να αποκομίσετε τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Όσο πιο συχνά όμως είστε σε θέση να δουλέψετε τον μυ (δεδομένου ότι έχει ανακάμψει πλήρως) τόσο πιο γρήγορα θα προσθέσετε νέα μυϊκή μάζα. Η καρδιαγγειακή άσκηση σας βοηθά να το κάνετε αυτό. Απλά μην το παρακάνετε καθώς η πολλή καρδιαγγειακή άσκηση ή η καρδιαγγειακή άσκηση τόσης υψηλής έντασης που να θέτει πρόσθετη πίεση στους μύες σας, πρόκειται να εμποδίσει αντί να βοηθήσει την ανάκαμψη σας.


5. Αντιμετώπιση του Διαβήτη

Τέλος, για όσους έχουν διαβήτη, η καρδιαγγειακή άσκηση θα βοηθήσει στη διαχείριση αυτής της κατάστασης. Με την εκτέλεση της άσκησης θα αυξηθεί η ικανότητα των μυών σας να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη. Εκείνοι που ασκούνται τακτικά τείνουν να έχουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και δεν παρουσιάζουν τόσες πολλές εναλλαγές στο σάκχαρο του αίματος όσο αυτούς που δεν γυμνάζονται.


ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που θα δείτε με την τακτική καρδιαγγειακή άσκηση.

Αν τώρα μόλις ξεκινάτε, δώστε πρώτα έμφαση στην εύρεση μιας δραστηριότητας που σας κάνει να κινείστε και να αυξάνετε τον καρδιακό σας ρυθμό. Αυτά είναι τα δύο βασικά στοιχεία της καρδιαγγειακής άσκησης. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης θα σας ωφελήσει, είτε είναι ένας περίπατος, μια βόλτα με το ποδήλατο, ή ένα άθλημα.

Το σημαντικό είναι να κρατήσετε το σώμα σας σε κίνηση. Η άρση βαρών, εκτός και αν γίνεται σε στυλ κυκλικής προπόνησης, δεν θα πρέπει να θεωρείται καρδιαγγειακή άσκηση από τη στιγμή που δεν υπάρχει συνεχής κίνηση. Θα είναι αναερόβια και θα χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό σύστημα ενέργειας από ότι η καρδιαγγειακή άσκηση (το σύστημα ATP-CP).

Καθώς οικοδομείτε το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, μπορείτε να επικεντρωθείτε στην εκτέλεση πιο προηγμένων τύπων καρδιαγγειακής άσκησης όπως η περιοδική προπόνηση, τα HIIT σπριντ, κτλ. Πρώτα απ’ όλα ξεκινήστε με την οικοδόμηση μιας γερής καρδιαγγειακής βάσης και συνεχίστε από εκεί και πέρα.

Μόλις είστε σε θέση να κάνετε 30-45 λεπτά, 3-5 φορές την εβδομάδα, τότε πηγαίνετε ένα βήμα παρακάτω και δοκιμάστε τις προηγμένες μεθόδους. Είναι συνήθως καλύτερο να αυξήσετε την ένταση της καρδιαγγειακής σας άσκησης, αντί τον όγκο (εκτός και αν τυχαίνει να είναι μια προπόνηση μεγάλης απόστασης, όπως π.χ. ένας μαραθώνιος).


Συμπέρασμα

Τώρα λοιπόν που γνωρίζετε τα βασικά όσον αφορά την καρδιαγγειακή άσκηση, τα οφέλη της και πώς να ξεκινήσετε (ή να προχωρήσετε από το σημείο που βρίσκεστε σήμερα), χρησιμοποιείστε αυτές τις γνώσεις στο πρόγραμμα προπόνησης σας.


Πηγή: Bodybuilding.com

από: www.fit-blaster.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Ποιος τύπος άσκησης μειώνει περισσότερο το σωσίβιο στην κοιλιά
  • Χτίστε μπράτσα στα σοβαρά με το σύστημα έκρηξης-αντοχής
  • Μετά το TRX.. Τι να κάνω?
  • Τελικά η ταχύτητα της άσκησης αυξάνει την ένταση;
  • Ιρισίνη: η ορμόνη της άσκησης και της καύσης λίπους
  • 8 λόγοι για να κάνεις κοπάνα από το γυμναστήριο!
loading...