Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Τι προπόνηση να κάνεις αν πας για πρώτη φορά στο γυμναστήριο;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Αυτό είναι το ιδανικό πρόγραμμα ασκήσεων δύναμης για κάθε αρχάριο.

Είναι τελείως άσχετο αν είσαι πιτσιρικάς ή μεσήλικας, κοντός ή ψηλός, παχύς ή «στέκα». Το γυμναστήριο μοιάζει με την Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, μέσα στην οποία όλοι αναγεννώνται, εξαγνίζονται και μεταμορφώνονται σε κάτι πολύ καλύτερο.

Αν έχεις αποφασίσει ότι το 2018 νιώθεις έτοιμος για το μακρύ ταξίδι σου στην γυμναστική, αλλά δεν ξέρεις πώς να ξεκινήσεις, μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Με λίγη προσπάθεια, η οποία δεν ξεπερνά τον ένα μήνα, μπορείς να υιοθετήσεις όλες τις καλές συνήθειες της άσκησης, χάρη σε αυτό το πλάνο για αρχάριους που σχεδίασε ο Brian Grasso (ένας από τους πιο επιδραστικούς προπονητές ελίτ αθλητών για πάνω από 10 χρόνια, και ιδρυτής του International Youth Conditioning Association με στόχο την ανάπτυξη καλής φυσικής κατάστασης σε παιδιά και εφήβους, με έδρα το Πλίμουθ της Μασαχουσέτης).

«Οι ασκήσεις που συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό το πρόγραμμα αρχαρίων είναι μελετημένες επιστημονικά και θεωρούνται ασφαλείς και ιδανικές για κάθε αντρικό σωματότυπο ανεξαρτήτως ηλικίας», λέει ο Grasso και προσθέτει: «Πρόκειται περισσότερο για μια προκαταρκτική επαφή με την προπόνηση δύναμης και αντοχής, με κύριο σκοπό το ξύπνημα του μυοσκελετικού συστήματος και των αρθρώσεων μέσα από ασκήσεις που δεν περιέχουν το παραμικρό ρίσκο τραυματισμού».

Βασικές οδηγίες

- Το πρόγραμμα: Ολοκλήρωσε τον κύκλο ασκήσεων Α, ξεκουράσου ανάλογα με τις οδηγίες και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τον κύκλο Β. Στο τέλος των δύο προπονήσεων, εκτέλεσε ένα μέτριο προς σκληρό καρδιαγγειακό πρόγραμμα σε ποδήλατο ή διάδρομο για 12-20 λεπτά.​​​​
​​​- Συχνότητα: Εκτέλεσε κάθε μια από τις δύο προπονήσεις που θα βρεις παρακάτω μία φορά την εβδομάδα, και ξεκουράσου τουλάχιστον μια μέρα μεταξύ των δύο. Συνήθισε να εκτελείς το πρόγραμμά σου ίδια ώρα της ημέρας κάθε φορά.
- Τρόπος εκτέλεσης: Δούλεψε αργά και σταθερά «Το σώμα και το μυαλό είναι τρομερά ομοιοστατικοί μηχανισμοί, αναζητώντας συνεχώς άνεση και ασφάλεια», τονίζει ο προπονητής. «Απότομες εναλλαγές έντασης μπορεί να οδηγήσουν σε πλήρη αποτυχία της προπόνησής σου, κυρίως μέσα από υψηλό επίπεδο κόπωσης και διάθεση για εγκατάλειψη. Δώσε έμφαση στη σωστή στάση του σώματός σου και στην κινήσεις των ασκήσεων. Καλή στάση, καλή φόρμα, λέει ο Grasso.
- Μετά από ένα μήνα: «Είναι σίγουρο ότι μετά από αυτό το διάστημα το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα σου φαίνεται αρκετά εύκολο (και μαζί πολύ αποτελεσματικό για το σώμα σου) σε σημείο που θα ανυπομονείς να έρθει η ώρα να το εκτελέσεις ξανά και ξανά. Τη στιγμή που θα νιώσεις ότι οι επαναλήψεις και τα σετ βγαίνουν “νεράκι”, είσαι έτοιμος να ανέβεις επίπεδο έντασης, αυξάνοντας κατά βούληση κιλά, επαναλήψεις και σετ. Αν όχι, συνέχισε ακόμη ένα μήνα με το ίδιο πρόγραμμα, μέχρι να κολλήσεις το “μικρόβιο”», λέει ο Grasso.

1111banner

Ημέρα 1 / Προπόνηση 1

Σετ: 3. Επαναλήψεις: 8-10. Ξεκούραση: 30’’

Κύκλος Α:
- Ημικαθίσματα με αλτήρες στα χέρια
- Κάμψεις
- Προβολές ποδιών

Ξεκούραση: 2 λεπτά

Κύκλος Β:
- Πιέσεις ώμων με αλτήρες πάνω από το κεφάλι
- Βουλγαρικό ημικάθισμα
- Βυθίσεις σε πάγκο
- Ρωσικό στρίψιμο κοιλιακών

Ημέρα 2 / Προπόνηση 2

Σετ: 3. Επαναλήψεις: 8-10. Ξεκούραση: 60’’

Κύκλος Α:
- Άρση θανάτου με αλτήρες ή kettlebell
- Μονές κάμψεις δικεφάλων με αλτήρα
- Ανύψωση ισχίων από καθιστή θέση

Ξεκούραση: 2 λεπτά

Κύκλος Β:
- Έλξεις στην τροχαλία
- Ρουμανική άρση θανάτου με αλτήρα
- Κάμψεις δικεφάλων στην τροχαλία
- Σανίδα

Πηγή: gr.askmen.com

3333banner

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πως θα αυξήσεις με φυσικό τρόπο την φλεβικότητα!
  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Χτίστε μπράτσα στα σοβαρά με το σύστημα έκρηξης-αντοχής
  • Τι πρέπει να προσέξετε όταν κάνετε προπόνηση στο κρύο
  • Με ποιες τροφές θα αυξήσεις την όρεξη για προπόνηση
loading...