mobadv

Σκληρή προπόνηση με έξυπνο τρόπο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Βασίλης Κρομμύδας

¨Επιστημονικός αθλητισμός¨ είναι μια έκφραση που την ακούμε συχνά και φυσικά παραπέμπει σε ρεκόρ και απίθανες επιδώσεις. Επίσης είναι μια έννοια όπου πάνω σ’ αυτήν στηρίζονται οι σωστά οργανωμένες ομάδες και ομοσπονδίες.

 


Τι είναι όμως αυτός;


Είναι η ενσωμάτωση μέσα στην προπόνηση, της έρευνας πάνω στην τεχνολογία των νέων υλικών, της διατροφής, και της ανάλυσης στοιχείων από ειδικούς επιστήμονες (φυσιολογίας, βιοχημείας, αθλητικής ψυχολογίας, κτλ. ). 

Που όμως έχουν εφαρμογή όλα τα παραπάνω; Φυσικά στη προπόνηση του αθλητή, έτσι είναι φυσικό ακόλουθο ότι στον ίδιο δρόμο πρέπει να κινηθεί και η σύγχρονη προπονητική, όπου μέσα από αυτήν με σύγχρονες μεθόδους και χρησιμοποιώντας τις παραπάνω δυνατότητες να διευρύνουμε τα περιθώρια βελτίωσης του αθλητή. 

Πάνω σ’ αυτό το σκεπτικό είναι και η παρακάτω μέθοδος που θ’ αναφερθούμε. Φυσικά δεν ανακαλύψαμε τον τροχό, αλλά σίγουρα ¨αν είναι από carbon θα ρολάρει καλύτερα¨!


Ο συνδυασμός πολλών δύσκολων ημερών προπόνησης με έντονο πρόγραμμα και ένταση δεν είναι κάτι που γίνεται συχνά αλλά τον χρησιμοποιούν πολλοί αθλητές και έμπειροι προπονητές. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο από άγνοια (κάποιες φορές) ή λάθος προγραμματισμό στην προπόνηση, αλλά αντιθέτως είναι μια αρκετά πολύπλοκη μέθοδος. 

Αυτή η δύσκολη σε προγραμματισμό μέθοδος μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά θα πρέπει να ακολουθηθεί σωστά. Αν αναρωτιέστε πως γίνεται αυτό, αυτή είναι η μέθοδος προπόνησης Kresh. 

Σε αυτή την μέθοδο προπόνησης (Kresh) δίνεται η δυνατότητα ο αθλητής να διπλασιάσει (και σε λίγες περιπτώσεις ακόμη και να τριπλασιάσει) τον συνηθισμένο όγκο της προπόνησης του. Αυτά τα χρονικά διαστήματα που μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να είναι λιγότερο από δυο ημέρες και όχι περισσότερο από επτά. Η ιδιαιτερότητα που διακρίνει αυτή την μέθοδο είναι ότι οι μέρες της αποκατάστασης που ακολουθούν τις δύσκολες μέρες τις προπόνησης είναι οι ίδιες σε αριθμό. Αν για παράδειγμα υπάρχει ένα μπλοκ προπόνησης τεσσάρων δύσκολων ημερών ακολουθούνται από τέσσερις εύκολες ημέρες αποκατάστασης.Και αυτό μπορεί να φέρει αποτελέσματα;


Σας απαντάω πως ναι, και μάλιστα πάρα πολύ καλά! 
Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα από κορυφαίους αθλητές και ιδιαίτερα ποδηλάτες, τριαθλητές μεγάλης απόστασης (ironman) και υπερμαραθωνοδρόμους. 

Η επίσημη ορολογία αυτής της μεθόδου είναι supercompensation. Ο συνηθισμένος τρόπος προπόνησης είναι να κάνει κάποιος μια με δυο ημέρες δύσκολης προπόνησης και μετά να ακολουθείται από μια με δυο μέρες αποθεραπείας. Αυτός ο τρόπος φυσικά λειτουργεί και φέρνει βελτίωση, απλά αυτή η βελτίωση όμως είναι πολύ μικρότερη από αυτή τη νέα μέθοδο που αναφερόμαστε. Σε ένα συνηθισμένο πρόγραμμα ο κύκλος προπόνησης- αποκατάστασης για να επιφέρει βελτίωση στον οργανισμό πριν την επόμενη προπόνηση, διαρκεί συνήθως 20-24 ώρες. Σε αυτή την μέθοδο (kresh) αυτό που κάνουμε είναι να αυξάνεται το στρες από την προπόνηση, αλλά παράλληλα να αυξάνεται και η περίοδος της αποκατάστασης, αυτός ο συνδυασμός είναι που λειτουργεί ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.


Θα σας αναφέρουμε ένα πρόγραμμα από επαγγελματίες ποδηλάτες ως παράδειγμα για να καταλάβετε πως σχεδιάζεται αυτή η προπόνηση.
 

Εβδομάδα 1. Δύσκολη εβδομάδα, προπόνηση με εντάσεις και ανηφόρες 1000 χλμ.
Εβδομάδα 2. Προπόνηση ενεργητικής αποκατάστασης 250 χλμ. 
Εβδομάδα 3. Προπόνηση μέτριας δυσκολίας 750 χλμ. 
Εβδομάδα 4. Εύκολη προπόνηση 500 χλμ. 
Εβδομάδα 5. Ξεκινάει ο νέος κύκλος προπόνησης η οποία είναι ξανά σαν την 1η 
1250 χλμ.

 

Προσοχή! Αυτή η μέθοδος προπόνησης χρειάζεται να υπολογισθεί με μαθηματική ακρίβεια για να μπορέσει να ελεγχθεί το συνολικό φορτίο της προπόνησης και να μην έχουμε συμπτώματα υπερκόπωσης.


Όταν αναφερόμαστε στο ¨συνολικό φορτίο¨ της προπόνησης είναι η σχέση που υπάρχει μεταξύ του συνολικού όγκου της, με τον όγκο προπόνησης πάνω στις εντάσεις και τον χρόνο αποκατάστασης.

 


< Επτά κανονισμοί και τα πλεονεκτήματα της προπόνησης Kresh>
 

➢ Χρησιμοποιώντας αυτή την μέθοδο για τέσσερις εβδομάδες μπορεί να έχουμε βελτίωση της VO2 max (μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου) για 7%, σε αντιδιαστολή με τη συνηθισμένη μέθοδο προπόνησης, για ανάλογη βελτίωση θα χρειαστούν 7 με 12 εβδομάδες. 
Δεν πρέπει ποτέ το μπλοκ της δύσκολης προπόνησης να ξεπερνάει τις επτά ημέρες. 
➢ Λίγο πριν και μέσα στη περίοδο των δύσκολων προπονήσεων θα πρέπει η λήψη των υδατανθράκων να είναι μεγάλη για να μπορούν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού. Προτείνονται 600-850 γρ. υδατανθράκων ημερησίως, ανάλογα με το βάρος του αθλητή. 
Στη δύσκολη εβδομάδα λόγω των αυξημένων αναγκών του οργανισμού συνιστάται διπλασιασμός σε λήψη των βιταμινών Β & C. Επίσης λόγω της αυξημένης εφίδρωσης χάνονται μεγάλες ποσότητες καλίου, συνιστάται να πίνετε καθημερινά 2-3 ποτήρια χυμού πορτοκαλί. 
➢ Αν ακολουθηθεί κύκλος δύσκολης προπόνησης: 
α. 7 ημερών τότε θα πρέπει να είναι μόνο μια φορά τον μήνα. 
β. 4 ημερών μια φορά κάθε τρεις εβδομάδες. 
γ. 2-3 ημερών μια φορά κάθε 10 με 15 ημέρες. 
➢ Αθλητές που έχουν χρόνιο τραυματισμό δεν συνιστάται να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μέθοδο προπόνησης. 
Αν δεν υπάρχει η γνώση για να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος προπόνησης είναι καλύτερα να την αποφύγετε. 


Τελειώνοντας θα ήθελα να σας συστήσω πως αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε την παραπάνω μέθοδο (Kresh) καλό θα είναι να ξεκινήσετε από τον κύκλο των 2-3 ημερών και αφού μπορέσετε να καταλάβετε τον τρόπο που λειτουργεί, μετά να περάσετε στους μεγαλύτερους κύκλους προπόνησης.

 

 

Βασίλης Κρομμύδας
www.coachingservices.gr

http://www.fitnesspulse.gr/

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Η συμβολή του μαγνήσιου στην άσκηση
  • Πως η άσκηση με βάρη μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης
  • 4 τρόποι που το τρέξιμο θωρακίζει την ψυχική σου υγεία
  • Οι καλύτερες ασκήσεις για την καρδιά μας
  • Τρεις μπάλες… τρεις δυνατές προπονήσεις στη παραλία!
  • Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να πλύνετε τα ρούχα της προπόνησης;
loading...

GIF ISO FINAL 1