mobadv

Πώς θα Υιοθετήσετε ένα Πρόγραμμα Άσκησης

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
Της Κυριακού Κατερίνας
 
Για πολλά άτομα η διατήρηση ενός προγράμματος τακτικής εκγύμνασης δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Μετά από πληθώρα μελετών, η επιστημονική κοινότητα έχει αρχίσει να αποκαλύπτει σιγά σιγά ποιες τακτικές καθιστούν πιο πιθανή την τήρηση ενός προγράμματος εκγύμνασης και ποιες στρατηγικές βοηθούν στην ενίσχυση της δύναμης της θέλησής μας.
 
Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “ American Journal of Preventive Medicine ” υποδεικνύουν πως βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι να πιστεύει κανείς πως μπορεί να το καταφέρει. Ή η “αυτοαποτελεσματικότητα” (“self-efficacy”), όπως οι ειδικοί αποκαλούν αυτού του τύπου την επικεντρωμένη αυτοπεποίθηση.
 
“Μπορεί κανείς να εφαρμόσει την αρχή της αυτοαποτελεσματικότητας σε οποιαδήποτε τακτική έχει να κάνει με την υγεία, διότι ουσιαστικά αυτή είναι που μας βοηθά να βγάζουμε την κάθε μέρα και να ξεπερνάμε τις δύσκολες εποχές”, επισημαίνει ο Edward McAuley, ερευνητής της μελέτης και καθηγητής κινησιολογίας στο πανεπιστήμιο του Illinois. Ωστόσο, εκτός από την αυτοαποτελεσματικότητα η έρευνα έχει δείξει πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αυξήσει κανείς την αυτοπεποίθησή του όσον αφορά στην πραγματοποίηση συγκεκριμένων στόχων.

 
Η διαδικασία της υιοθέτησης μιας νέας συνήθειας
 
Τα άτομα εκείνα που δεν πιστεύουν πως μπορούν να επιτύχουν κάτι, συχνά διστάζουν να ξεκινήσουν κάτι νέο, ή είναι από τους πρώτους που εγκαταλείψουν μια καινούργια προσπάθεια. Οι στρατηγικές που μπορεί κανείς να επιστρατεύσει προκειμένου να αυξήσει την αυτοαποτελεσματικότητά του είναι να θυμηθεί επιτυχίες του παρελθόντος, να παρατηρεί άλλους να πραγματοποιούν στόχους που ο ίδιος θεωρεί ανέφικτους, και να βρίσκει άτομα που μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά υπέρ του. Μετά το ξεκίνημα, κάθε βήμα προς το στόχο αυξάνει σημαντικά την αυτοπεποίθηση του καθένα.
 
Στη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές προσδιόρισαν γνωστικές λειτουργίες και στρατηγικές που ενίσχυαν την ικανότητα ηλικιωμένων ατόμων να διατηρήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εκγύμνασης. Συνολικά στη μελέτη συμμετείχαν 177 ηλικιωμένοι (60 έως 70 ετών), οι οποίοι υποβλήθηκαν σε διάφορες γνωστικές δοκιμασίες και ερωτήθηκαν για τους στόχους που οι ίδιοι θέτουν για τους εαυτούς τους. Η ικανότητα να θέτει κανείς στόχους και η πεποίθηση ότι θα τους πραγματοποιήσει σχετίζονται ισχυρότατα και με τη διατήρηση ενός τακτικού προγράμματος εκγύμνασης.

 
“Αυτοαποτελεσματικές” σκέψεις
 
Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες: ο κύριος τρόπος εκγύμνασης της πρώτης ήταν το περπάτημα, ενώ της δεύτερης οι διατάσεις και οι ασκήσεις ισορροπίας και ενδυνάμωσης. Κάθε ομάδα συναντιόνταν 3 φορές την εβδομάδα για ένα ολόκληρο χρόνο. Η αυτοαποτελεσματικότητα των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε τρεις εβδομάδες μετά.
 
Τα άτομα που κατάφεραν να διατηρήσουν το πρόγραμμα εκγύμνασης ήταν εκείνα που μπορούσαν να επιτελούν πολλαπλές εργασίες και να ελέγχουν καλύτερα τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές τους. Τα άτομα που έθεταν συχνότερα στόχους, διαχειρίζονταν το χρόνο τους, παρακολουθούσαν τη συμπεριφορά τους και επιστράτευαν άλλους για υποστήριξη, ήταν εκείνα που σημείωσαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
 
“Με αυτή τη γνώση μπορούμε να εντοπίσουμε τα άτομα που δύσκολα θα ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα και να τους προσφέρουμε μια σειρά από διάφορες στρατηγικές και τρόπους αντιμετώπισης ή και αποφυγής των ανεπιθύμητων συμπεριφορών,” καταλήγει ο McAuley.

 
Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc

Πηγή: Eatwell.gr
www.fit-blaster.com/
 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πώς γίνεται να μυρίζουν ευχάριστα τα παπούτσια
  • Πώς σε βαθμολογούν οι γυναίκες από τα παπούτσια σου
  • Προπόνηση στην άμμο με αθλητικά ή ξυπόλυτος; (video)
  • Κάνε το τέστ και διάλεξε με προσοχή τα νέα σου αθλητικά
  • Πως να ταιριάξω την ζώνη με τα παπούτσια;
  • Δείξε μου τα παπούτσια σου να σου πω ποιος είσαι!
loading...

GIF ISO FINAL 1